Mennyire gyakori, hogy 20% önerő elegendő, ha a jövedelem bőven rendben van, és a lakás is városban van?
Nekünk 3 éve elég volt. Frekventáltabb területeken, ha jó az ár-érték arány, akkor van rá esély, de most valóban szigorítottak a bankok egy kicsit.
Igazából az értékbecslőn múlik, akit kiküld a bank. Ha pontosan annyit becsül (kicsi az esélye), mint amennyiért megveszed az ingatlant, akkor van rá esély. Ha csak kicsit is kevesebbre becsüli, akkor már baj van.
Az egyéni tapasztalatom az, hogy ebbe max úgy érdemes beleugrani, ha tágabb a kereted, csak azt valamilyen oknál fogva nem akarod beletolni az ingatlan árába. Így azért van némi biztonsági háló, hogy a különbözetet be tudd dobni még az illeték és egyéb eljárási költségek mellett. Ha nincs honnan előrántani, akkor baj van.
Szia, en 3 hete voltam a bankomnal hitelkepesseget felmerni, a kovetkezoket tudom megirni!
Budapestbank ami a legszigorubb bank, tehat ha itt megkaptam a minositett fogyasztobarat hitelt minden banknal meg fogom kapni! 🙂
Lenyeg ami szamit, 20% onero kell, a covid miatt a netto fizetesed 40% lehet a maximum hitel amit torleszthetsz. Nezik, hogy milyen munkahelyen vagy/dolgozol, tehat aki vendeglatas, autipar az inkabb ne.
Megkerdeztek van-e felsofoku papirom, lakasom(tulajdoni hanyad is eleg), fiatal vagyok-e(27 vagyok), hany evre veszem fel a hitelt.
Ami szamomra meglepo volt, hogy a hitelugyintezom azt mondta az ingatlan ertekbecslesnel 90-95%-ban annyit becsul az ingatlankozvetito amennyi az adas-veteli lapon van. 🙂 ha valami nagyon nem oke akkor szokott ala lenni de az elobbi a jellemzo. Kell lenneie 6 honap munkaviszonyodnak ami hatarozatlan ido es csak a szerzodeskotesnel 200k igazolo jovedelemnek.
90 napig el az ajanlat, sajnos nekem januarban ujra kell kotni, mert nem hiszem, hogy dec23-ig (3 napja kaptam meg a hatarozatot) talalok lakast de januarra muszaj lesz, ja es Budapest es mol leanyvallalatban vagyok ha ez segit. Az egyetlen jo meg a budapestbankban, hogy az egyeduli az orszagban ahol a cafeteriamat beszamitjak a jovedelmembe, a cafit keszpenz juttatasban kerem es berpapiron szerepel.:)
Szia!
Nagyon köszönöm a segítséged! Én 29 vagyok, és doktorálok éppen, tehát van már mesterszakos diplomám. A fizetésem 40%-a bőven fedezi azt a fogyasztóbarát konstrukciót amit kinéztem magamnak, ennek nagyon örülök. Munkaviszonyom már 15 hónapja van a PhD mellett, és még mellette sok egyéb másodlagos bevételem is leigazolható. Ezek alapján remélem nem lesz probléma, nagyon izgulok :D köszönöm szépen a válaszod!
Persze, az összes hiteled törlesztője lehet maximum a jövedelmed 40-50%-a. Ha ez lesz az 5. hiteled, akkor annyival kevesebb pénzt adnak, ezzel próbálják védeni a hülyéket. Meg magukat is persze. :D
Nem a hitelképesség az alapvető probléma, ha az ember viszonylag jól keres, hanem ahogy írtam is az, ha kicentizi. A hitelbírálathoz be kell adni az adás-vételi szerződést, vagyis már van egy élő szerződésed és kifizetted a foglalót valószínű ami általában a vételár 10%-a. Na most ha centized és a bank értékbecslője kevesebbre becsüli a megvenni kívánt ingatlant, akkor kevesebb pénzt ad, vagyis több, mint 20% önerőt kell előteremtened. Ha ebben a fázisban szembesülsz vele, hogy ha belegebedsz sem tudsz több pénzt előteremteni, akkor nem tudsz mást tenni, mint kihátrálni az egészből. Ez esetben viszont elbukod a 10% foglalót, amiért felmondod az adás-vételi szerződést, bukod az ügyvéd díját és "jó" esetben még a bank is rádver némi ügyintézési költséget.
Szóval centizni csak akkor érdemes, ha van a zsebben még beáldozható keret vész esetére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!