Miért nem kapok hitelt?
A 3. banknál járok és nem kapok 500 ezer forint kölcsönt, mindenhol elutasítanak. Előzetesen mindenhol megfeleltem, de utána mégsem kaptam meg és meg sem indokolják. A nettó fizetésem 250 ezer, a munkaviszonyom 11 hónapja tart. Negatív KHR listán NEM vagyok. Fizetek egy diákhitelt, melynek törlesztőrészlete 23 ezer forint, semmilyen más hitelem nincs. De akkor mi lehet a probléma? Már nem is annyira fontos a hitel, viszont annál kíváncsibb vagyok. Ami még lehetséges, hogy bár nem vagyok KHR-es,
7 de éve voltam, akkor kerültem le róla, jelenleg csak a diákhitelt mutatja, amit mint mondtam fizetek és rendben van. Látja pl a bank, hogy bár nem vagyok negatív KHR-es, de valaha voltam? Úgy tudom ezt nem látják, de már nem tudok mire gondolni. Mi lehet a gond?
10 Pontosan.
Parasztvakításra. No meg a bank úgy gondolja, hogy másodszorra attól akit kifosztott nem tud újra fosztani.
"Jelenleg a Covid miatt rengeteg a személyi kölcsön elutasítás....és a 11 hónapos munkaviszony sem annyira jó. "
Igen, ez is lehet az oka.
Önmagában a régi történet nem biztos, hogy elutasító ok lenne, de mellé még egy futó diákhitel ... a kettő együtt már sok a banknak... plusz a 11 hónapos munkaviszony... Mivel nem írta a kérdező, hány éves és mióta dolgozik, így azt sem tudjuk a 11 hónap előtt volt-e valami "háttere", munkajövedelme (esetleg gyakran változó munkaviszony) - de a 7 éve volt BAR-listás arra utal, hogy régebben is volt valamilyen munkaviszonya, nem egy frissen végzett diákról beszélünk.
Van bank amelyik nem fogadja el a készpénzben kapott jövedelmet.
Te átutalással kapod?
És igen, ahogy írták a járvány miatt a bankok sokkal szigorúbbak lettek.
Lehet, hogy akár egész tevékenységi köröket feketelistára tesznek és aki ilyen ágazatban dolgozik azoknak nem adnak hitelt. Például turizmus.
Nyilván egy belügyi dolgozó esetén ilyen nincs, de általában is szigorúbbá vált a hitelbírálat.
Az életkor is szempont.
A bankok általában 21-23 éves kor felett hajlandóak személyi hitelt adni, még akkor is ha amúgy a munkaviszony rendben lenne.
Bankfüggő, vannak megengedőbbek és vannak szigorúbbak.
Köszönöm a válaszokat. Átutalással kapom a fizetésem. Amit kiderítettem lehetséges okként - itt is írták - lehetséges, hogy "tiltólistán" van a szektor ahol dolgozom, autóipar... bár stabil, de lehet hogy ez nem tetszik nekik.
A KHR-t lekértem, csak a futó diákhitel látszik rajta, semmi egyéb. De most már nagyon érdekelne, hogy akkor a 7 évvel ezelőtti KHR-t látják, vagy nem? Van aki azt írta, hogy mindent látnak és örök időkre felejtsem el a hitelt. Ahol megkérdeztem azt mondták, hogy kizárt, hogy azt látják, erre van az 1 év passzív KHR, utána nem látják. Mi az igazság? Ha látják, hogy lehetséges?
"Van aki azt írta, hogy mindent látnak és örök időkre felejtsem el a hitelt."
Én nem ezt írtam. Azt írtam, hogy 15 évvel ezelőtti, kifizetett dolgot is látnak, de azt nem írtam, hogy örökre felejtsd el a hitelt. Azt írtam, hogy a régi ügy és a futó diákhitel már épp elégséges. De ha kipergeted a diákhitelt, akkor utána nyilván már "jó adós" leszel és jobban kaphatsz. Így egyenlőre még nem.
Tehát a lehetséges okok:
- régi "botlás"
- futó diákhitel
- nem túl régi munkaviszony háttérnek
- tiltólistás szektor lehet a munkahelyed.
Tehát nagyjából meg is válaszoltuk a kérdésedet, amit a bankoktól nem tudtál meg :-)
9-es válaszban írták ezt.
Még az érdekel, hogy a régi botlást, amit már én se látok, ha lekérem, látják e mégis, vagy nem? Volt aki azt írta, hogy örökre ott marad. De nem marad... vagy mégis? Mi értelme akkor a kifizetést követő passzív státusznak? Azt mondják, hogy aztán törlődik, de a bankok mégis látják? Nem logikus
"Még az érdekel, hogy a régi botlást, amit már én se látok, ha lekérem, látják e mégis, vagy nem?"
Ezt szerintem senki nem fogja tudni megmondani Neked, max tapasztalatokat tudnak mondani az emberek, mint ahogy én is a 15 évvel ezelőtti dologról.
Már csak azért sem fogja tudni Neked ezt senki pontosan megmondani, mert létezik egy olyan is, hogy titoktartási kötelezettség: banki dolgozó nem mondhatja el - máshonnan meg nem hiteles információ.
A KHR-ből a hitel lezárását követően egy év múlva törölnek.
Ha adósság elengedés volt (akár csak részleges is) akkor 5 év múlva.
Viszont ha ugyanannál a banknál vagy jogutódjánál próbálkozol ahol annak idején a problémás hitel volt, akkor ők természetesen látják a régi tranzakciókat, számlákat, hiteleket, mindent.
A KHR-ből törvényi kötelesség törölni, viszont a bank saját rendszeréből nem csak, hogy nem köteles, de nem is törölhet soha semmit.
Az pedig, hogy ezt a hitelbírálat során figyelembe veszik, természetes.
De ha nem volt hiteled, csak bankszámlád ami többször mínuszba volt, fel kellet téged szólítani, hogy rendezd, stb... akkor is problémás adósnak ítélhetnek meg. Valljuk be, joggal.
És inkább nem adnak hitelt.
Olyan bankot keress, amivel sosem volt kapcsolatod vagy pedig soha semmilyen elcsúszásod, vitád.
19-esnek:
Egészen biztos, hogy nem annál a banknál kértem hitelt, mint ahol 20 évvel ezelőtt felvettem személyi kölcsönt, majd évek után a kölcsönt teljesen, a kamatokat részlegesen kifizettem - mégis látta egy idegen bank.
"Olyan bankot keress, amivel sosem volt kapcsolatod vagy pedig soha semmilyen elcsúszásod, vitád."
A kérdező világosan léeírta, hogy több banknál próbálkozott:
"A 3. banknál járok és nem kapok 500 ezer forint kölcsönt, "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!