Ha van egy lakáson 1/6-od tulajdonom, arra lehet jelzálogot kérni ha még rendelkezik a lakás haszonélvezeti joggal?
Csak akkor, ha a többi tulaj is beleegyezik a jelzálog bejegyzésbe.
A tudtuk és beleegyezésük nélkül nem tudsz jelzáloghitelt felvenni.
Hűűű, szerintem van egy kis kavar a fejedben, bocs.
Jelzálogot a bank szokott tenni a lakásra, hitelfelvételkor.
Most akarsz hitelt felvenni, hogy 2 év múlva tudjál lakást venni?
Vagy azt kérdezed, mi lesz 2 év múlva? Arra meg senki nem tudja a választ, mert napról napra, óráról órára változnak a rendeletek.
Van egy biztosabb állásom, de csak úgy tudok igazán kitörni saját lakás ügyileg, hogy a lakásunk saját részemre jelzálogot vennék fel.
Természetesen testvéreim nem fognak beleeggyezni és aláírni ilyet, hogy csak az én részemen legyen a banknak tulajdona... akkor sajnos nem lesz más alternatíva, hogy lakáshoz jussak, mint 8 évig vegetálni, hogy aztán 10-20 évre tudjak magamnak venni egy kis porfészket...
"hogy a lakásunk saját részemre jelzálogot vennék fel."
Na, úgy látom, még mindig nem tiszta.
A jelzálog az egy JOG, amit bejegyez a bank a hitel/kölcsön fejében, ami azt jelenti, hogy nekik van joguk arra a házra/házrészre, elidegenítési tilalom, nem adhatod el a beleegyezésük nélkül, stb.
Te nem jelzálogot vennél fel, hanem jelzáloghitelt.
Amúgy hitelt hitelre nem is adnak, tehát ha úgy gondolkodsz, hogy felveszel jelzáloghitelt arra az 1/6-od részre, és azt mutatod fel mint önerőt, akkor az amúgy is bukta.
Azt tudod esetleg csinálni, hogy eladod ezt az 1/6-od részed az ingatlan többi tulajdonosának.
"akkor sajnos nem lesz más alternatíva, hogy lakáshoz jussak, mint 8 évig vegetálni, hogy aztán 10-20 évre tudjak magamnak venni egy kis porfészket..."
Peres úton kérheted a közös tulajdon megszüntetését. De ehhez sajnos nem értek, hogy mivel jár.
"Amúgy hitelt hitelre nem is adnak, tehát ha úgy gondolkodsz, hogy felveszel jelzáloghitelt arra az 1/6-od részre, és azt mutatod fel mint önerőt, akkor az amúgy is bukta."
Ez nem teljesen igaz. Ha a fizetés elbírja, akkor több ingatlan is bevonható egy új ingatlan vásárlásába.
No igen, én is butaságot írtam, valóban a jelzálog hitelre gondoltam csak ne egész lakástulajdonra legyen kikötve. :) Általában erre jobban megadja a bank a hitelt amit mondjuk fel szeretnék venni.
Azt néztem, hogy hitelt lehet 2 emberre is felvenni, hogy ha van egy társtulajdonos és az Ő fizetését is bevonhatod a jobb kedvezményekért, nálam max. nyugdíjas szülőm játszana ha ilyen játszhat.
#6, nem szeretnék pereskedni egy kis 50 m^2-es lakásra, legyen egy közös még ha a haszonélvező elhuny akkor is szarul jártunk, mert ha valaki megakarja tartani akkor el kell adnia a másiknak a részét...
"Ez nem teljesen igaz. Ha a fizetés elbírja, akkor több ingatlan is bevonható egy új ingatlan vásárlásába."
És hogyan fizeted ki az eladónak az önerődet?
az eladónak nem feltétlen kell önerő, én is vettem már 100% hitelre ingatlant. De feltehetőleg valamennyi önereje lenne a kérdezőnek 2 év múlva, különben minek kellene 2 évet várni.
Tehát ha jól értem, a kérdező bejegyeztetne jelzálogot arra az ingatlanra is, amit venne, és pótfedezetként vonná be a meglévő ingatlanban lévő 1/6 tulajdoni hányadát. Ezt a többi társtulajdonos engedélye nélkül nem lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!