Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mennyit kell fizetni? Folyt.

Mennyit kell fizetni? Folyt.

Figyelt kérdés

A kormány döntése miatt nem kapunk hitelt,közben eladtuk a lakásunkat.

ha visszamondom az ügyletet,mennyit kell fizetnem?

A vevő eddig csak előleget fizetett nem foglalót.

Az adásvétel tőlem különálló probléma miatt fog meghiusulni.Mi a teendő ilyenkor?marad a bíróság?:(

2010. aug. 1. 08:45
 1/8 anonim ***** válasza:

Szerintem visszaadod az előleget, aztán annyi, nem adod el.

Kivéve, ha már aláírtad az adásvételi szerződést. Ekkor ugyanis már nem a tiéd a lakás, és nem lehet visszamondani. Csak a teljes vételárat követelni.

2010. aug. 1. 09:11
 2/8 A kérdező kommentje:

még a nevemen van,mig a vevő teljesen ki nem fizeti,és jelzálog is van rajta.

mint irtam is, sajnos nem az én hibámból nem valósul meg az ügylet...(vis maior)

ilyenkor mi a teendő?

2010. aug. 1. 09:35
 3/8 anonim ***** válasza:

Ez nem vis major. A vis maior egy objektíve elháríthatatlan természeti körülmény, nem pedig az, hogy rosszul spekuláltál. Ha adásvételi szerződést már aláírtál, akkor már nem lehet visszacsinálni, bár fenntarthatod a tulajdonjogot a vételár teljes kiegyenlítéséig. De ha fizet, onnantól már nem a tiéd.

Gondolj bele, ha csak így vissza lehetne táncolni, azzal meg a másikat hoznád lehetetlen helyzetbe. Ő is lehet, hogy kölcsönt vett fel azért, hogy ki tudja fizetni a lakást. Na, ezért nem hivatkozhatsz ilyesmire, mert ha neked engedne a jog, akkor szükségképpen a másiknak okozna kárt.

2010. aug. 1. 09:42
 4/8 anonim ***** válasza:

Itt szerintem félreértitek a kérdezőt. Az ügylet - az én megítélésem szerint - az, hogy ő akart venni egy másik lakást, amire hitelt akart felvenni, emellett a sajátját is eladta. Az ő vevője előleget adott az ingatlanra, és "várták", hogy ő a másik lakásba be tudjon költözni. Ez viszont nem történhet meg meg a másik lakásra nem kapott hitelt az eladó, így maradna a saját régi lakásában, amelyre már előleget fizettek.

Amennyiben valóban ez a történet, akkor ez egyértelműen a te hibádból alakult így. Te nem akarod eladni az ingatlant, mivel nincs hova menned. Ahogy előttem is írták, ez a te spekulatív magatartásodnak köszönhető az adásvétel szempontjából, tehát az adásvételi szerződést te hiúsítod meg. Marha nagy mákod van, ha az adásvételi (elő)szerződés nem kötött ki foglalót, hanem csak előlegről szólt, mert ebben az esetben a szerződéstől elállhatsz és az előleget, VALAMINT A VEVŐDET ÉRT esetlegesen igazolható kárát köteles vagy megtéríteni. Ezen felül nem követelhetnek. Ha volt foglaló, azt duplán kell visszaadnod.

Az meg megint hülyeség a többi válaszoló tollából, hogy megkötött adásvételi szerződésből nem lehet visszatáncolni. Még akár úgy is, hogy már átírták az ingatlant... (De jelen esetben még ez sem történt meg...)

2010. aug. 1. 10:05
 5/8 anonim ***** válasza:
48%

"Az meg megint hülyeség a többi válaszoló tollából, hogy megkötött adásvételi szerződésből nem lehet visszatáncolni. Még akár úgy is, hogy már átírták az ingatlant... (De jelen esetben még ez sem történt meg...)"

És elmondanád, hogyan? Mert az oké, hogyha mind a ketten beleegyeznek ebbe, és módosítják (megszüntetik) a szerződést.

Na de tegyük fel, hogy nekem, mint vevőnek kell az a lakás. És ugye a kezemben van az adásvételi szerződés, hogy xy és én adásvételi szerződést kötünk - eladó eladja, vevő megveszi blabla, az eladó a tulajdonjogát a vételár teljes kiegyenlítéséig fentartja.

Oké, eladó aztán szól, hogy ő mégse úgy gondolta, ő visszaadja az előlegemet, de egyébként felejtsük el egymást.

Hát én meg mondom neki, hogy erről szó se lehet, gyerünk, mondjon egy helyet, vagy egy számlaszámot ahol átadhatom a pénzt, aztán viszlát. Ő azt mondja, hogy ő nem veszi át, stb.

Oké. Én meg megyek a bíróságra, bírósági letétbe helyezem a pénzt, kapok egy papírt, hogy a magam részéről teljesítettem, aztán megyek a Földhivatalba átíratni. Ezután pedig kidobatom a tulajdonomból biztonsági őrökkel/rendőrséggel.

Ebben a gondolatmenetben mi a hiba?

Persze én adásvételi szerződésről beszéltem végig, nem pedig előszerződésről. Az előszerződés az csak arra vonatkozó szándéknyilatkozat, hogy a felek egy későbbi időpontban szerződést fognak kötni. Tehát ott még nincs adásvételi szerződés.

2010. aug. 1. 10:18
 6/8 anonim ***** válasza:

Való igaz az az eset, amelyet az előttem szóló vázolt fel. Azonban amennyiben a szerződés előleget vagy foglalót kötött ki, az nyitva hagyja a felek számára az elállás jogát. Attól az ingatlan-adásvételi szerződéstől nem tudnak a felek elállni, amelyiket egy az egyben teljesítettek. (Tehát aláíráskor a vételárat rendezték.)

Amennyiben előlegezték vagy foglalózták az ingatlant, akkor bármelyik fél számára nyitva áll annak a lehetősége, hogy joghatályosan elálljon a szerződéstől. Értelemszerűen az előleg visszafizetésével/visszakapásával vagy a foglaló kétszeres visszafizetésével/elvesztésével.

2010. aug. 1. 10:57
 7/8 A kérdező kommentje:

nem az én hibám, hogy esetleg vissza kell lépni, ugy érzem mindent megtettem,hogy mi is költözhessünk,a banktól is informálódtam,nem csak ugy beleugrottam a hitelbe.

egy hónapon múlt, ha májusban megkapom a hitelt, nincs ez a cirkusz.

viszont azt hiszem azt se várja el tőlünk senki-2en vagyunk a párommal,ráadásul nem vagyun k már 20 évesek-hogy albérletbe, vagy a hid alá menjünk.

tudom bukta minden áron igy is, de legalább van hol laknunk.én igy látom.egyébként abszolut nem akartam visszalépni,de ez a helyzet állt elő.vagyis nem azért lépek vissza, mert más többet igért,vagy nem akarok költözni stb...hanem a külső körülmények miatt, amit most nem minősitek...ugyis kimoderálnának.

aki volt már ilyen sz..r helyzetben,el tudja kézelni, mit érzek.

bár minden relativ, van ennél rosszabb is.

2010. aug. 1. 15:02
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat.
2010. aug. 1. 15:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!