Hosszú távú megtakarítás?
Kevés a fix. hozamot hozó befektetési forma, ebből emelkedik ki a tavalyi évtől az állampapír plusz.
Amúgy választhatsz óvatos befektetéseket, befektetési alapokat, de ha bejön még egy olyan gazdasági zuhanás az elkövetkező 20 évben, mint amilyet a koronavírus okozott, vagy durvább, amiből már nem is áll fel egy-egy alap, akkor abból nagyon rosszul is kijöhetsz. Hát még ha a több haszonnal kecsegtető, de kockázatosabb befektetéseket választod, ahol lehetséges, hogy még a befektetett összeget sem kapod vissza.
Ezeket nem magadtól kell kiszámolni, hanem léteznek erre kalkulátorok. Itt ezen az oldalon, abban a cikkben ha lejjebb görgetsz találsz egy kalkulátort (egy excel amit le kell tölteni) és ott ha beírod a te számaidat, akkor kihozza hogy mennyi pénzre mennyi év alatt mennyi kamatot kapsz, stb.
Igen, béna vagy matekból. Nem szorozhatod össze a 20 évet az 5%-al.
Mivel minden hónapban teszel be pénzt, ezért lesz olyan, ami 20 évig kamatozik és lesz olyan, ami 1 hónapig.
Kb ugyanaz, mintha 10 évig kamatozna a 9,6milliód. Kb 16 millió lenne.
20 éve mennyibe kerül egy panellakás? 5 millióba? Most meg 20. 20 év múlva 16 millió mire lesz elég? Kb semmire.
A hosszútávot meg elfelejtheted ennyi idősen, 5-10 év múlva lakást akarsz majd venni, addig szépen gyűjtögessél, akkor úgyis hozzá kell majd nyúlnod. Addig meg teljesen jó neked az állampapír.
Én nem gondolkodnék 5 évesnél hosszabb megtakarítási formában. Még az 5 évest is hosszúnak tartom, annyi minden történhet ez idő alatt. Lehet elszállnak a kamatok és sokkal kedvezőbb befektetési formák lesznek időközben. Másodsorban addig nem likvid a tőkéd, nem tudod akármikor kivenni csak ha bukod a kamatot.
Az a link amit kaptál a kiszámoló.hu ról, az szerintem egy elég jó oldal, olvasgasd, tanulj belőle, érthetően van megírva és hasznos tanácsokkal szolgál.
Ha rövidebb időre teszed be a pénzedet akkor sincs vele dogod csak a lejáratkor, az meg 1-2-3-5 év és akkor ráérsz eldönteni mibe fekteted a későbbiekben.
Ha 40 ezret be tudsz tenni havonta akkor 10 év múlva kamatok nélkül is összejön a beugró egy saját ingatlanra, ha befektetési szándékkal veszed akkor kb kitermeli a havi törlesztőrészletet. (kvázi a hiteledet a bérlő fizeti ki) És az ingatlan általában növeli az értékét.
Ha eur-ban tartod az sem rossz megoldás, az utóbbi 5 évben az is átlagosan 2,5% növekedést ért el a forinthoz képest, bár ennek nagyrésze az utóbbi 5 hónapban következett be. Viszont azt be sem kell tenned sehová mert értelmezhető kamatot nem kapsz rá.
De ezek csak az én meglátásaim, nem tudom milyen lehetőségeid vannak. Viszont az örvendetes hogy már ilyen fiatalon ez foglalkoztat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!