Az OTP-nél kb. egy éve vettem 1 millióért Magyar Állampapír Plusz N2024/03 értékpapírt, most 1 millió huszonhatezer ft-ot ér a kimutatás szerint. Szerintetek kivegyem most, mert a Koronavírus miatt válság lesz, vagy hagyjam?
"Ennyi erővel akkor bármi csődbe mehet egy válságtól.. A cégek is, tehát a részvények se jobbak. Az euró érteke is ugyanúgy lezuhanhat. Vagy tévedek? Mibe érdemes fektetni akkor?"
Nem ennyi erővel, hanem ha tényleg államcsőd lenne, akkor 90%, hogy az OTP is csődbe megy, mivel a mérlegében rengeteg magyar állampapír van. De ha mégsem, akkor biztos, hogy a forint töredékére gyengül, 1000 Ft-os euró árfolyamnál meg nem sokat érne a pénzed. Az OTP pedig mehet csődbe úgy is, hogy az állam nem, a betétvédelem meg semmit nem érne, ha ekkora bank menne csődbe, már 2 takarékszövetkezet csődje is leapasztotta az OBA vagyonát pár éve.
Semmi logika nincs, hogy a forintban kevesebb kamatot fizető bankbetétet válaszd, ami az országkockázat felett még a bankkockazatot is jelenti. Valószínűleg legjobban jársz, ha hagyod az allamkötvényben, vagy fordulónapkor eladod, és veszel bele infláció követő állampapírt. A forint gyengülésen így is, úgy is buksz, ha euróra váltod, az megint kockázat, mivel nem tudni innen még meddig gyengül a forint. Ha jelentősebb összeged lenne, azt mondanám, részben euro, részben dollár, részben külföldi számlán. De 1 millióval a legjobb ha a fenekeden maradsz, és örülsz, hogy van egy kis biztonsági tartalékod.
Szerintem, ha nincs szükséged a tőkére, ne vedd most ki. Ha ki akarod venni, azt tedd a kamatfizetés hetében (évente 2x),akkor 100 % árfolyamon teheted meg.
Ha meg pénzre van szükséged, nem kell az egészet visszaváltanod. A MÁP+ alapcímlete 10 ezer FT.
Államcsődöt nem tartok valószínűnek, ha mégis lenne, akkor meg teljesen mindegy miben, melyik banknál van a pénzed.
Az ellen a devizákban tartott pénz és az arany menthetne meg.
Én csak saját tapasztalatokat írok le :-)
Elvileg arra való a fórum, nem?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!