Új munka adózás?
Ha minden jól sikerül akkor nem sokára tudok dolgozni itthonról egy külföldi cégnek, mint szabadúszó fordító. Viszont az adózást azt nekem kell elintéznem.
Életemben nem volt ilyesmiben részem és ez az adózásos rész eléggé bonyolultnak tűnik. Hallottam a "kata" adózásról, csinálhatom én is? :o Hogyan működik? Ötletek? Egyéb?
Köszi a válaszokat!:)
20/F
Beszélj egy könyvelővel. Mármint persze ha fizetnek annyit, hogy megérje.
KATA-val lehet részmunkaidőben is adózni, ha az évi bevételed várhatóan 6 millió alatt lesz, ekkor csak havi 25-öt kell fixen adózni.
Az első és legfontosabb kérdés: tanulsz még vagy van-e valamilyen heti 36 órát meghaladó főállásod?
Ha nincs, akkor nem lehetsz mellékfoglalkozású vállalkozó, csakis főállású - ami azt jelenti, hogy KATA-s adózásban min. havi 50 ezer ft az adó.
Ha van főállásod vagy tanulsz felsőoktatásban, akkor lehetsz mellékfoglalkozású, havi 25 ezer ft adóval.
Ebben az esetben akár másfajta adózás is jó lehet.
Akkor lehetsz mellékfoglalkozású KATA adózó, havi 25 ezret kell fizetni. Ekkor annyi pénzt veszel ki, amennyit akarsz és akkor, amikor akarsz.
De lehetsz tételes költségelszámolásos is, itt viszont kell majd könyvelő (bevétel - kiadás és a fizetendő járulékokkal együtt egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbban kijössz, mintha KATA adózásban lennél - ez függ a várható havi bevételedtől.
Viszont azt tudnod kell, hogy ebben az esetben pl. nem vehetsz a számládról kaját, stb, bármit, amit szeretnél, mert szigorú elszámolás van: kivét, stb.
Könyvelő havi 10-15 ezer, de ev-nek nem kötelező eleve...
Járulék kivétig nincs.
Kivét után van 40%.
Költségnek meg a kaja is elszámolható ( sok egyéb "háztartási kiadás " mellett , amit 25.000 Ft járulékos jövedelemből kiskeràron megvenne áfásan a boltban és a nagyker árból még az áfája is vissza igényelhető mindennek). 😊
Ooh értem akkor, köszike! :) Lehet nagyon buta kérdés, de egyébként maga az adózás folyamata hogyan zajlik? Ugye havonta kell akkor a pénzt leadózni, viszont hogyan tudom megcsinálni? Elektronikusan folyik?
Fúú annyira hülyének érzem magam ebben, nagyon gáz. :D
Mindenki így kezdte :-)
Adónemtől függ. Van amit havonta kell fizetni ( pl. kata vagy járulékok) van amit lehet havonta,negyedévente, évente ( pl áfa, ha kell egyáltalán. Mert lehetsz aam is, de ha cégeknek is fordítanál, akkor lehetsz áfás is, mert aamként kevesebben fognak veled szóba állni, mint áfakörösen. vagy pl ha fordítás mellett idővel nyitsz egy kávézót , akkor ott 5%-os áfával is adhatod a termékeket, ami kiüti a fordítás után fizetendő áfádat, ami így a zsebedbe marad 27%-ként. :-) ) és van amit éves szinten, pl. helyi iparűzési adó, vagy szja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!