Egyetemen fogok munkát vállalni, mint tanársegéd (hallgató vagyok). Hogy működik az adózás?
Mivel még úgy amúgy egyáltalán nem dolgoztam, ezért nem is kellett adóznom, így fogalmam sincs, hogy nekem kell- jelentenem valahova, vagy ezt az egyetem végzi (van hallgatói munkaszerződés, továbbá, hogy a megkeresett pénzből mennyit kell leadóznom? Főleg azért érdekel, mert ugye mivel tanuló vagyok, ezért van TB-m, ezért nem tudom, hogy ugyan annyi-e az adóm, mint másoknak.
Körülbelül minden érdekel, nehogy megüssem valamikor a bokámat adócsalás miatt.
"nehogy megüssem valamikor a bokámat adócsalás miatt."
Nem fogod.
Az egyetem, mint "kifizető" fog adatot szolgáltatni az adóhivatal felé, és mint kifizető köteles levonni a jövedelmedből azt, amit a jogszabály előír. A maradékot pedig megkapod.
Majd év végén (általában a következő év január végén, február elején) kapsz az egyetemtől egy igazolást az adóköteles jövedelmedről és abból levont adóról, járulékokról.
Az alapján vagy elkészíted a bevallásod, és ha lesz az év közben levont, valamint az év végén kijött adó között különbözet, akkor rendezed, vagy az adóhivatal által elkészített bevallást elfogadod, és a rendezés módja ugyanaz.
Bevallást a követő év május 20-ig kell elkészíteni, ha az adóhivatal által készítetted nem fogadod el.
Az adó mértéke mindenkinek 15 %. A járulékokban lehet eltérés, mert nem minden jövedelem járulékköteles is. Jogviszonya válogatja...
Mivel munkaszerződést írsz, ezért valószínűleg 33,5 % lesz az a mérték, ami a jövedelmedet adóval, járulékkal együtt terheli. A maradék a nettó, amivel "garázdálkodhatsz".
1, olvass is, ne csak írj...
Kérdező, azt írod, hallgatói munkaszerződésed van. Képzési programhoz kapcsolódó vagy nem kapcsolódó?
Hallgatóként nem lehetsz tanársegéd!
A tanársegéddé válás lépései:
1. befejezed az egyetemet
2. felvesznek tanszéki mérnöknek
3. elkezded a doktori iskolát (esetenként innen egyből lehetsz, de kisebb eséllyel)
4. szavazásra kerül az átsorolásod tanszéki mérnökből tanársegéddé
5. többségi IGEN esetén tanársegéd leszel
(Nálam sajnos nem lett meg, 1 igen, 1 nem és a többi tartózkodott.)
Mivel kicsit hiányos a leírásod, nehéz pontos választ adni, mi is leszel tulajdonképpen...
Kedves 2. válaszoló!
A lényegen (adózáson) ez mit sem változtat.
Ami adóköteles, azt be kell vallani, és a "kifizető" (ha nem magánszemély) köteles róla igazolást adni a bevalláshoz. Ha olyan juttatást/bevételt/jövedelmet kap az illető, ami adómentes, arról nem kell, de lehet igazolást kiadni jelezve, hogy adómentes.
A járulékozás már jogviszony kérdése, tehát nem minden jövedelem járulékköteles is.
"nehogy megüssem valamikor a bokámat adócsalás miatt."
"nekem kell- jelentenem valahova, vagy ezt az egyetem végzi"
A kérdés lényege ez volt, arra pedig a választ első körben megkapta. Teljesen mindegy, hogy jól tudja a dolgait a kérdező, vagy sem, az adózást nem érinti, hogy most lehet tanársegéd vagy sem, miként lehet, miként nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!