Idéntől KATA-s egyéni vállalkozóknak a 1853-mas nyomtatvány (szja bevallás) határideje változott és már májusban kell leadni?
Én eddig úgy tudtam, hogy most már nem esik egybe a KATA bevallás leadási határideje és az SZJA-é, de könyvelő barátom szerint továbbra is ugyan az a hataridő.
Most akkor mi az igazság? Alanyi ÁFA mentes vagyok, KATA-ban adózok egyéni vállalkozóként.
Idéntől = amit most kell leadni, idén. Így értettem.
Na de jó, csak tudnám, hogy akkor mi a tökömnek küldözgetnek nekem levelet, hogy májusban kell leadni és megcsinálja amúgy is a NAV...
Kb. akárkivel beszéltem azóta (könyvelőkkel is), úgy értelmezték ezt, ahogy te is.
Tehát akkor ha jól értelmezem: most le kell egyet ma még adnom a KATA-s bevallást.
Május 20-ban pedig a korábbi, 2018-as pár hónap munkaviszonyomról még egyet?
Mi ez a röhejes dolog? :D
Amennyiben 2018-ban volt KATA-s vállalkozásból bevételed, akkor igen, ma éjfélig kell leadni a bevallást.
És igen, ha másféle munkaviszonyod, bevételed is volt, akkor a NAV csinál egy tervezetet ( a KATA-s bevallással együtt, gondolom) kb. márc. 15-ig és azt Neked jóvá kell hagyni, illetve átnézni, igazítani, bevallani máj. 20-ig.
Tehát Neked is (ha tavaly is KATA-ztál), meg nekem is idén 2X kell adót bevallanunk - ez tényleg röhej.
Mindegy, hogy hány oldal alatt jutottunk el, az a lényeg hogy eljutottunk :D
Másik kérdés: van abból bármi, ha én ezzel most megcsúszok és nem ma adom le, hanem pár nap múlva?
24-es, Te még sosem tévedtél az életben? Akkor örülj neki, hogy ilyen tökéletes vagy :-))
A NAV meg tökéletlen - állítom, nincs még egy ilyen ország, ahol egy évre 2 2X kell adóbevallást csinálni (arról nem beszélve, hogy laikusok számára tök értelmezhetetlenül írták le).
Amúgy ezt most mégis honnan kellett volna kitalálni hogy így kell? Mármint van valami törvény erre?
Eddig beszéltem kb. 6-7 KATA-s ismerősömmel, senkinek nem mondta a könyvelője, hogy ma kell leadni és nem is fogja. (Elhiszem, hogy ma kéne, csak ez vicc...)
Nekem ma reggel írt a könyvelőm és mint írtam, én is azt hittem, máj. 20, de felhívtam a NAV-ot és ott elmondták: csak a KATA-s bevallásokat kell febr. 25-ig leadni, a többi egyéni vállalkozónak nem (akik szja szerint adóznak)
Nem hiszem, hogy lenne belőle komolyabb baj, ha 2-3 napot megcsúszol - elvileg büntetnek érte - gyakorlatilag nem hiszem, hogy megteszik, mert szerintem sokan beleestünk ebbe a hibába / "csapdába"...
Most a 18KATA bevallást kell beadni. Páromnak tegnap küldtük be. Nem volt semmi gond, beírtuk a bevételt a főlapon és annyi volt.
Május 20án 18SZJA (1853) bevallást kell beküldeni. Erre csinál tervezetet a nav az ev-knek is, ami márc 16 után elérhető.
A kettő különbözik egymástól, mert a Kata bevallásban csak a vállalkozás bevételére kíváncsiak, míg az szja nál a magán jövedelemre kíváncsiak, ha pl eladtál egy ingatlant azt abban kell feltüntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!