Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha a NAV eljárást indít...

Ha a NAV eljárást indít ellenem, tehát magánszemély ellen, az a cégemet befolyásolja?

Figyelt kérdés

Interneten csináltam olyan dolgot, ami adószám nélkül végzett adóköteles tevékenység (tippek, tanácsadás, sportfogadási tippek konkrétabban). Elvileg feldobtak érte, de pont a napokban akartam ezt mérsékelni, akár be is fejezni, mert másba kezdtem, amihez nyitottam egy céget is pár napja. Szóval ez már egy teljesen legális, adózott stb. dolog lesz. A saját számlámra küldték a tagság díjakat. Ha ebből lesz valami, az befolyásolja a nem rég nyitott, teljesen tiszta cégemet. Nem számolják fel a céget, vagy fagyasztják be a cég számláját?

Kicsit off:

Azzal ijesztgetnek, hogy ezért börtön is jár, mert ketten csináltuk. Ez igaz?

2019. jan. 12. 15:02
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
60%
Nem fogja megszívni. Újra mondom, kicsit jobban ránéznek, ennyi.
2019. jan. 12. 16:20
 12/35 anonim ***** válasza:
0%

A cégbeli tulajdonrészed vagyon érték, ami foglalható.

Mekkora összegű bírságra számítasz amit ki is tudsz fizetni, ennyire biztosan állítva?

2019. jan. 12. 16:20
 13/35 anonim ***** válasza:
75%

Ha be tudná fizetni

Akkor kér részletet, slussz. Továbbra sincs semmi köze a céghez és továbbra is a tények alapján válaszolj, ne az alapján, amit hozzáképzelsz...

2019. jan. 12. 16:22
 14/35 A kérdező kommentje:
Azért kezdtem ebbe, mert legális úton is nagyon jó bevételem lesz. A szüleim segítenek ebben, akik ezt az egész munkát átadják. Szóvak ezért is bántana a dolog, mert még most kezdődnek a munkák rajta, de már lehet kuka is, miközben ők megbíznak bennem... Ha büntetés nem több millió lenne, akkor ki tudnám fizetni.
2019. jan. 12. 16:26
 15/35 anonim ***** válasza:

Gyakorlatban érdeklődött, hogy működik a dolog, arra válaszoltam a másik kérdésénél is, most is.

Mire kér részletet? Mekkora összegre és miből fizeti be?

Ki foga tudni fizetni a cégből származó jövedelméből? Vagy egyáltalán tudja működtetni a céget úgyis, ha nyakába kap egy x összeget havonta törlesztőnek,ami max 6-12 havi lehet?

Ezek semmilyen hatással nincsenek a cégre gondolom.

Az meg kissé elméleti hiú ábránd, hogy ne meszeljenek el üzletszerű tevékenységért adószám nélkül és ne állapítsanak meg adóhiányt, meg az alapján bírságot. :-)

2019. jan. 12. 16:29
 16/35 anonim ***** válasza:
Ha eddig is volt ennyid, akkor miért nem váltottál ki legalább egy e.v.-t erre, amivel most megfogtak?
2019. jan. 12. 16:30
 17/35 A kérdező kommentje:
Nekem nincs pénzem, ahogyan írtam, most a cégből lehet, hogy lesz. A szüleimnek van megtakarítás. Másrészt havi 60-70.000Ft miatt meg sem érte volna. Őszintén mondom, nem a pénzért csináltam, hanem csak azért, hogy ne unatkozzak. Ezért is csak ennyi lett belőle.
2019. jan. 12. 16:36
 18/35 anonim ***** válasza:

Mondom én..."képzelgés" :-)

Más az elmélet, meg más a gyakorlat.

Hogy megértsd, egy saját sztori:

Volt egy könyvelő cég, amelyikkel szerződést kötöttem. Háromnegyed évet könyvelt havi 20-ért Bt-vel, majd az új évben kérte az ügyvezető, hogy módosítsuk a szerződést, mert végelszámolja a Bt-t és a másik cégével könyvelne tovább. A kftvel havi 25 ezreket kért. Egy idő után havonta jöttek a hibás bejelentésekről az értesítők, majd egyszer csak kaptam egy Nav bírságot. Kérdőre vontam, és elkezdtem utána nézni a könyvelésnek hogy miért került leadásra későn az áfabevallás, miért jön mindig ksh adatközlés felszólítás, 08-as 58-as folyamatosan hibával vissza stb. Mivel ez a könyvelő hibája volt felmndtam vele a szerződést, illetve csak akartam, de nem engedte, mondván 90 nap a felmondás. Ptk szerint meg azonnalinak van helye. így jogszerűen felmondtam, de az anyagokat sem adta vissza 2 hónapig. Ekkor kellett ellene feljelentést tenni magánokirattal való visszaélésre a rendőrségen, mert polgári peres utún még ma sem lenne kiadatva az ingóságunk úgy lehet. A rendőrségen megállapították a jogszerűséget, meg még egy dolgot, hogy törölt adószámmal végezte a tevékenységet. Amiről ő tudott, de nekem nem mondta el, hogy igazából ő már nem is számlázhat a legeleje óta. És ez indokolta igazából, - ahogy most Te is, hogy másik céggel végezze a tevékenységet ezután, aminek van érvényes adószáma. Emiatt a vizsgálati osztályról, csak a beszedett havi 20-25 ezres könyvelési díj miatt, nagy értékre elkövetett üzletszerű csalással került ki az ügy a székhelye szerinti rendőrségre továbbítva, aminek 1-3 évig terjedő szabadságvesztés a tétele.

Nagy nehezen vissza kerültek az anyagok egy része, amiről kiderült, hozzá se lett nyúlva, se egy naplófőkönyv, semmi, a bevallások határidőn túl lettek bedobálva, 0-san vagy még úgysem. Ebből adódóan nekem a két év alatt megállapítottak 784.000 áfa hiányt, meg több mint félmillió járulékhiányt, illetve mindezek 200%-a lett volna a bírság, ha én nem jelzem NAv felé, hogy bocs, de igazából

Art. szerint:

- Számlát sem kaptunk, így mint áfalevonási jogtól megfosztva további kárunk lett, mindamellett, hogy újra kellet könyveltetni két üzleti évet majdnem teljes egészében még egyszer havi 20-ért ( ez meg már ptk-s ügy lett )

-Kettő, hogy lehet az EGYKE-n az feltüntetve, hogy a cég könyvelője az én alkalmazottam miközben megbízási szerződéssel könyvel a cég ( úgy, hogy ha beírja hogy megbízási szerződéssel végez a könyvelést, akkor meg kellett volna adni az adószámát, ami ugye eleve törölt volt ) ebből adódóan vissza rendőrségre magánokirat hamisítás gyanúja miatt.

-3 hogy végezhet törölt adószámmal tevékenységet?

A Navos eljárás megindult, le is zárták majd félév után, de eredményéről nem tájékoztathatnak. Annyit tudok sok ingóságot próbált eladni,üzletberendezéseket, gépeket, autót, felkerült e fekete foglakoztatási listára is. A bt megvan még, az is végrehajtások alatt áll, ahova most beadhatjuk mi is a kártérítési igényt, és mint a férje beltag jövedelemmel rendelkezik, abból végrehajthatóak. A tulajdonrész arányát a másik cégében lefoglalták.

Rendőrségi ügy lezárult, nem emeltek vádat, mert az egyenes szándék nem volt megállapítható a csalásra, és igazából egyéni vállalkozónak nem is kötelező a könyvelő alkalmazása számviteli trv alapján, de kezdeményezték a törvényes működés felülvizsgálatát, mivel sem a MÁK sem a kamara, sem az NGM nem rendelkezett arról infoval, hogy igazából rendelkezne könyvelői képesítéssel.

A kft-t kényszertörölte a cégbíróság, és őt meg eltiltották a tisztségviseléstől 5 évre a bt-ben is.

Ezt csak azért gondoltam leírni a sok fusztrált elméleti válasz helyett, hogy a gyakorlatban így is el lehet hasalni egy adószám nélküli , összetett vonatkozású ügyön.

2019. jan. 12. 17:41
 19/35 A kérdező kommentje:
Ezt én értem, de ez nagyon más. Nálunk semmilyen törölt adószám nincs. Egyszerűen magánszemélyként csináltuk (pontosabban csináltam) ezt az egészet. Annyi volt, hogy számlát erről nem adtam, azaz így adózni sem adóztam. Magyarul mindezt szimpla magánszemélyként csináltam, de ugye ez adóköteles tevékenység lett volna. A cég, amelyet a számlaszám tulajdonosa most létrehozott, az teljes más dolgokkal foglalkozik, újítások, építések stb. Bejelentett munkások, valódi munka, teljesen legális. A céget nem erre használtuk volna, amiért a kérdést kiírtam. Valódi haszon abból már lesz, vagy lenne, így ezt a sportfogadás dolgot teljesen abbahagyom, vagy nagyon mérsékelni fogom (az eddigi befizetőket nem hagyom cserben). Szóval a te példádban minden szorosan kapcsolódik egymáshoz, míg itt van egy weboldal tulaj, aki csinálta mindezt, van egy emberke, aki csak annyira volt benne, hogy megengedte, hogy a számlájára menjenek a pénzek, aki most céget is nyitott, teljesen más dolgok miatt. Viszont mivel az ő számlaszáma volt megadva a tagoknak, így valószínűleg őt jelentették. De míg ez az egész 7-8 hónapja megy, addig a cég kb. 1 hetes, aminek ehhez semmi köze, és más tevékenységet fog folytatni.
2019. jan. 12. 17:59
 20/35 anonim ***** válasza:
Egyfelől a törötl adószám meg az adószám nélküliség kb egy kategória. Másfelől épp arra akartam rávilágítani, hogy ha Te mint magánszemély kapsz egy esetleges inkasszót ( mert pl olyan mértékű lesz a másik kérdésednél kifejtett adóhiány + 200% bírság, hogy nem tudod fizetni, akkor a cégben lévő tulajdonrészed is zárolhatják ). Ez csak mint "SWOT"-ba a veszélyek között jó ha ott van.
2019. jan. 12. 18:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!