Ezt ténykel megteheti a NAV?
Röviden arról van szó, hogy amikor 2014-ben érettségiztem, utána egy másfél évet kihagytam. A TB tartozásom 170 ezer lett. Azután 2016-ban felvettek az egyetemre. Bizonyos okokból kifolyólag passzivizálnom kellett a màsodik félévemet. Addig felvételiztem egy másik egyetemre, ahivá fel is vettek, így az előzőről augusztusban iratkoztam ki. A 2017/2018-as félévben törtènt egy bizonos családi probléma, így dolgozom ( irodai/éttermi diákmunka felváltva ) kellett és a második félévemet ismét passzivizáltam és közben újrafelvételiztem egy olyan szakra, amit a munkámmal össze tudtam egyeztetni.
A lényeg az, hogy megszakítás nélkül 2016 óta állandó hallgatói jogviszonyban voltam/vagyok. Nappalis. Tehàt nekem fizetve volt a TB 2016 óta.
Most kaptam egy levelet a NAV - tól, ami szerint a tartozásom több, mint 300 ezer lett! Részletesen listáztàk, hogy 2017 xy hónapban +7000 és stb! 2018-ban is a sok plusz 7000! Ez úgy mégis hogy sikerült?! Mikor nappalis diàk vagyok/voltam ezidő alatt is!
Azt hittem, infarktust kapok, amikor belenéztem!
Ezt hogy csinàltàk, úgy igazàn?!
Hát gondolom a késedelmi kamatok és büntetések 2016 óta... Mivel a tartozást, ha jól értelmezem, azóta sem rendezted.
Én megértem, hogy nehéz az életed, mindenkinek vannak problémái, de most komolyan, felnőttként, egyetemistaként ez tényleg ennyire meglepő?
Írni kell nekik, mielőtt tovább tornyosul az ügy.
Előfordul, hogy hibáznak.
De nyugi a tartozásod nem veszett el. :)
Kedves "rendkívűl sokat megélt" első!
A fiatalok 99%-a nem foglalkozik számla, tartozási, adóhivatali ügyekkel, gondolom abban a tökéletes kis világban, ami a fejedben létezik, ott az érettségizett gyerekek rendezik a tartozásaikat, csekket, számlák tömkelegét fizetik, ahogy elhagyják a gimnázium kapuit!
Attól még, hogy valaki felsőoktatási kereteken belül tanul egy tantárgyat, az nem azt jelenti, hogy a kisujjából kirázza az adózási dolgokat, tudod? :)
4: Kedves kérdező. Igen, a fogyatékos kis világomban elköltöztem otthonról 18 évesen, önállóan fenntartottam egy albérletet, fizettem a számláimat, dolgoztam, majd családot alapítottam. Mi olyan meglepő ezen?
Nem segítséget kértél, megkérdezted, hogy megteheti-e, mikor ott van a kezedben a részletes lista, hogy mit és miért kell fizetned. Havonta 7000 Ft, az 170.000-hez hozzááadva pontosan 310.000 Ft mostanra. Kizárt, hogy erről ne értesítettek volna többször is.
Nehogy már te legyél felháborodva meg megsértődve. Ha nem tudod ellátni magad, nem érted a világot, akkor korlátozottan vagy cselekvőképes, kérj magadra gyámságot... Vagy viselkedj felnőttként és rendezd a tartozásodat.
Válaszold meg nekik hivatalos levélben, hogy neked pedig volt jogviszonyod.
Egyébként passzív félév alatt is biztosított vagy a TBJ törvény szerint:
"16/A. § * A 16. § (1) bekezdésének i) pontjában említett tanuló és hallgató a tanulói jogviszony, illetőleg a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is."
Feltételezem, hogy be voltál jelentkezve TB fizetésre az érettségi után ("utána egy másfél évet kihagytam. A TB tartozásom 170 ezer lett")
Kaptál róla határozatot, amiben benne volt, hogy ha megszűnik a fizetési kötelezettséged, ki kell jelentkezned a TB fizetés alól (kivéve, ha munkaviszonyt létesítesz)
A diákmunka alatt gondolom azt érted, hogy diákszövetkezeten keresztül dolgozol, ami nem bizonyul munkaviszonynak, cserébe viszont nem vonnak járulékokat sem belőle, így lényegesen több nettó bért kapsz, mintha munkaviszonyban kapnád ugyanezt a bruttót.
"Nappalis. Tehàt nekem fizetve volt a TB 2016 óta."
Nem volt fizetve a TB-d, csak jogosult voltál az eü.ellátásokra a nappalis hallgatói jogviszonyod alapján.
Ezt viszont csak akkor tudná a NAV, ha bejelentetted volna (mint ahogy az első fizetési előírásokat közlő levelükben írták)
A mostani levelükben sem csak az áll, hogy mennyi a tartozásod, hanem más infók is, amik fölött nemes egyszerűséggel átsiklottál a leírásodban.
Hiába vagy megsértődve, egyetemista és dolgozó emberként nem hőbörögnöd kell, hanem elolvasni és értelmezni a hivatalos leveleket.
A bankszámládra meg egyszerűen inkasszót tesznek, ha nem rendezed valami módon a NAVval az ügyed és az elég kellemetlen perceket tud okozni a felsőoktatási tanulmányaid folytatásában is. Vagy letiltást küld a béredre (az adózás miatt tudja, hogy kapsz bért, mert havonta megy róla jelentés a NAVhoz) Vagy kifogsz egy buzgó ügyintézőt és rövid időn belül él mindkét lehetőséggel (inkasszó, letiltás)
Menj be a NAVhoz, és tisztázd velük személyesen, de vegyél vissza a stílusodból, mert az ügyintézők 99%-a a tájékozatlanokat, butákat tolerálja, de a nagy mellényűeket nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!