Az áfa törvényhez ért valaki?
Miért keverném, nem vagyok hülye...
Adóalany, nem adóalany? Ha nem kérdezel pontosan, nem tudják, mit akarsz tudni, ezért van különböző állásfoglalás.
A kérdésem szempontjából irreleváns, hogy adóalanynak vagy nem adóalanynak számlázom, ha harmadik országról van szó. Ezt nem én találom ki, hanem erre már aztán végképp nem specifikálódott az áfatörvény egyáltalán. EU-n belül nem mindegy, EU-n kívül viszont ugyanaz vonatkozik rá. Csak ami rá vonatkozik az nem egyértelmű, legalábbis az én esetemben. A KPMG-s ismerősöm azt mondta, hogy ha áfa körös lennék, akkor teljesen egyértelműen nullás, "EUK" adókulccsal kéne számláznom, mint EU-n kívüli ügylet és így nullás. Itt a dolog ambivalenciáját az adja, hogy alanyi mentes vagyok, ami viszont csak belföldre érvényes, még EU-n belül sem, ugyebár. Így pedig irreleváns számomra, hogy áfa törvény területi hatályán kívüli-e a tranzakció, vagy sem, mivel rám nem vonatkozik az áfatörvény.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, közvetve, de kaptam pár új aspektust a dologhoz amin megint el tudok indulni egy kicsit. De a legjobb lenne egy írásos állásfoglalás a NAV-tól amire majd tudok hivatkozni, de erre eddig nem volt hajlandó tőlük senki.
Igenis számít, hogy a vevő adóalany e vagy sem:
-Adóalany: természetesen ÁFA nélkül számlázol. ÁTHK 0% - áfa területi hatályán kívüli. Teljesülési hely külföld. (Áfa tv 37.§(1) ) Itt nincs jelentősége, hogy milyen típusú a szolgáltatás.
-Nem adóalany: itt lépnek életbe a speciális szabályok a távolról is nyújtható szolgáltatásokra (ÁFa tv. 45/A. §)
Mivel a vevő sem a Közösségen belül van, ezért itt is ÁTHK-s számlát kellene kiállítani.
(Ha a vevő EU-n belüli nem adóalany lenne, akkor kellene az adott ország áfájával számlázni és bejelentkezni vagy az adott ország adóhivatalához, vagy a one stop shop - MOSS-ba)
Bővebben itt:
És itt nem "áfa körön kívüli" ÁKK-ról van szó.
A vállalkozásod alanyi adómentes, AAM-es.
Az ÁKK teljesen mást jelent, azt olyankor írjuk a számlára, ha olyan tételt "számlázunk", ami egyáltalán nem tartozik az áfa tv alá (se nem termék se nem szolgáltatás, hanem pl. áthárított adó, illeték stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!