Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy érdemes adózni? KATA + Kft?

Hogy érdemes adózni? KATA + Kft?

Figyelt kérdés

Olyan vállalkozásom van, ahol kiadás nem nagyon van és külföldre számlázok, tehát KATA-sként áfát nem kellett fizetnem eddig és áfamentes számlát is állítok ki.

Idén 12 millió alatt voltam, de jövőre már kb 17 millió lesz az éves bevételem, ha minden jól megy, de legrosszabb esetben is több lesz mint 12 millió: 13-14 között lesz.

Arra vagyok kíváncsi, hogy ebben az esetben ti mit javasoltok? Ha túllépi az ember a 12 milliós KATA határt, akkor ott 40%-os "büntető adót" kell fizetni a 12 millió fölötti részre.

Tehát az 17-12 = 5 millióból kb csak 3 marad. Jobban járok, ha egy Kft-t indítok és abból veszem ki a pénzt osztalék formájában? Vagy ilyenkor mindenképp be kell magam jelenteni a Kft-ben?

Vagy az a legjobb, ha ki se veszem a pénzt a Kft-ből, hanem hagyom gyűlni? És így a cég értéke csak nő, ami egy hosszú távú befektetés is lehet?

Van könyvelőm, de mielőtt vele konzultálok, legalább utánanéznék a lehetőségeknek, nem akarok tök hülyén odamenni hozzá.

2017. nov. 17. 18:24
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Én speciel vállalkozásfejlesztési célzattal részesítem előnyben a szabadvallalkozasi zónákat, ami mint helyi gazdaságfejlesztési eszköz a területfejlesztésben vidékfejlesztésben. Egyáltalán nem csalás pl. létrehozni egy inkubátorházat pl. induló vallalkozasok számára. Ehhez még az önkormányzatok is partnerek és akár díjmentesen is adnak hozzá imhatlant csak települjön be vállalkozás. Nekem is volt és van is ilyen projektem. Volt ingatlanom üresen, abból hoztam létre egy szolgaltatohazat amibe most is azóta 4 vállalkozás működik, míg az önkormányzat adott egy sportpálya melletti vendéglátó egységet és hozzá szolgálati lakást pl. bérleti dij nélkül.

Emellett támogatásokat is jobban adnak ilyen területen működő vállalkozásoknak.

De nem csak a szekhelyszolgaltatok hanem akár Te magad is olcsón ( jellemzően ár alatt ingatlanok vannak, üresen vagy végrehajtás alatt meg pár ezer forintért is) vagy akár bérmentesen is juthatsz ott székhelyhez.

2017. nov. 21. 06:49
 22/26 A kérdező kommentje:

De konkrétan leírnád, hogy mit takar az inkubátorház elnevezés?

Nekem konkrétan egy IT tanácsadással, fejlesztéssel foglalkozó vállalkozásom van, ami azt jelenti, hogy szoftvert fejlesztek, vagy szoftver karbantartás, a munkát otthonról végzem vagy néha az ügyfélnél. Nyilván nem fogok leköltözni egy zsákfaluba, hogy a munkavégzésem helye ott legyen :) Az ingatlanok biztos olcsók, most rákerestem, és 2 millióért már lehet házat venni ilyen száz-kétszáz fős, főleg kisebbségek által lakott zsákfaluban, de hát gondolom annak is van fenntartási költsége, de nekem őszintén szólva nem lenne nagy kedvem lemenni ilyen helyekre még egy-két napra se, nem hogy ott dolgozzak. :) Ha meg mégse jön be a dolog, nem tudod eladni se...

De azért érdekel, hogy te hogy csináltad. Az inkubátorház szót eddig csak startupok kontextusában hallottam. Lényegében arra gondolsz, hogy felújítasz egy ingatlant Máriaröcsögén, aztán kiadod ott induló cégeknek?

Amit mondasz vendéglátó egység (gondolom kocsma :)) az biztos jó annak aki ebben dolgozik, csak én nem vagyok vendéglátós.

2017. nov. 21. 16:35
 23/26 anonim ***** válasza:

[link]

Ehhez hasonló. Pályázati tanácsadás, pályázatírás, vállalkozásfejlesztési koncepciok kidolgozása, piacitol kedvezőbb bérleti dijak

Akkor gondolom az is tiszta, ha pl. egy szerver gépet egy ilyen helyre leraksz bejegyezteted a céget szekhelynek oda és azt felhőből vagy távoli eléréssel adminisztralod bárhonnan, akkor a "head office" szekhelyi szabad vallalkozasi zónában nem feltétlenül kell ott lenned fizikalisan odaköltözni meg végképp nem, de pl.30%-al kevesebb járulékot és adotg esetben 0 ft hipat fizetsz így.

2017. nov. 21. 18:08
 24/26 A kérdező kommentje:
Értem. Jól hangzik amúgy, bár én alapvetően nem webhosting szolgáltatást nyújtok, szóval kicsit "trükközésnek" és a szabályok kijátszásának gondolom azt, hogy csak amiatt vegyek egy szervert, hogy azt lerakva egy faluban, ráfoghassam, hogy én valós gazdasági tevékenységet végzek az adott faluban. Ami valójában nem igaz, hiszen csak az adóelkerülés miatt csinálom. Szerinted ez így nem gázos ez? Ha a NAV vizsgálódik, csak rájönnek, hogy ez nem kóser.
2017. nov. 21. 20:13
 25/26 anonim ***** válasza:

A szerver csak példa volt.

Hogy jobban megértsd, a NAV nem várja el egy gáz, fűtés szerelő, vagy egy építőipari tervező és kivitelezőtől, hogy csak abban a pár száz fős faluban szerelhessen, tervezhessen épületet, vagy ép építkezzen. Ahogy te esetedben is vannak külső helyszínek, nem feltétlen a nap 24 órájában a székhely a munkavégzés helye. Az online területen meg földrajzi határ sincs. ( Ami most nekem inkubátorház, onnan én az első bt-mel számtech export-importot bonyolítottam tengerentúlról, Euból és hazai viszonylatban is értékesítettem. Emelt szintű c típusú adóvizsgálat során se találtak ebben kivetni valót, pedig 5 órát hallgattak ki). A mostani székhelyemen én speciel jó ha napi 2 órát vagyok, maximum az adminisztráció folyik itt.

2017. nov. 22. 07:22
 26/26 anonim ***** válasza:

A szabad vállalkozási zónák kialakítva, sőt azóta már bővítve, nem adó elkerülésére jöttek létre, hanem az egyes települések helyi gazdaságfejlesztésére, befektető barát településsé tételére ( már külön ilyen cím is van azóta ) és a felzárkóztatásra azáltal, hogy meghatározott adókedvezmények mentén új vállalkozások jöjjenek létre, vagy települjenek be. Ez egy területfejlesztési eszköz,-amit jól is ki lehet használni pl. azáltal, ha összevetjük esetedben a kft kérdését a katahoz képest számold itt ki, [link]

írd be a 90.000 Ft-ot amit kata most biztosít és jelöld be a kedvezményeknél a szabad vállalkozási zóna 1-2. évében létrejövő kedvezményt. 90.000 Ft bruttó esetében , amit a kata lefed jelenleg, a havi államnak fizetendő 30.150 Ft, nem havi 50.000 Ft mint kata esetében - ez nem adócsalás, csak vállalkozásfejlesztési eszköz egyike :-)

2017. nov. 22. 07:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!