Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogy érdemes adózni? KATA + Kft?

Hogy érdemes adózni? KATA + Kft?

Figyelt kérdés

Olyan vállalkozásom van, ahol kiadás nem nagyon van és külföldre számlázok, tehát KATA-sként áfát nem kellett fizetnem eddig és áfamentes számlát is állítok ki.

Idén 12 millió alatt voltam, de jövőre már kb 17 millió lesz az éves bevételem, ha minden jól megy, de legrosszabb esetben is több lesz mint 12 millió: 13-14 között lesz.

Arra vagyok kíváncsi, hogy ebben az esetben ti mit javasoltok? Ha túllépi az ember a 12 milliós KATA határt, akkor ott 40%-os "büntető adót" kell fizetni a 12 millió fölötti részre.

Tehát az 17-12 = 5 millióból kb csak 3 marad. Jobban járok, ha egy Kft-t indítok és abból veszem ki a pénzt osztalék formájában? Vagy ilyenkor mindenképp be kell magam jelenteni a Kft-ben?

Vagy az a legjobb, ha ki se veszem a pénzt a Kft-ből, hanem hagyom gyűlni? És így a cég értéke csak nő, ami egy hosszú távú befektetés is lehet?

Van könyvelőm, de mielőtt vele konzultálok, legalább utánanéznék a lehetőségeknek, nem akarok tök hülyén odamenni hozzá.

2017. nov. 17. 18:24
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:

"Idén 12 millió alatt voltam,... KATA-sként áfát nem kellett fizetnem "

A kérdésedre nem tudom a választ, de azt ugye tudod, hogy az ÁFA határ nem 12 millió, hanem 8 millió? Ha elérted a 8 milliót, akkor be kell(ett) jelentkezned az ÁFA körbe.

2017. nov. 17. 19:11
 2/26 A kérdező kommentje:
Ezt a kérdést megbeszéltem már a könyvelővel, és a külföldre kiállított számlák nem tartoznak bele az alanyi adómentességbe, vagyis ha csak külföldre dolgozol, akkor 12 millió a limit.
2017. nov. 17. 19:34
 3/26 xswerdy ***** válasza:
csinálhatsz kft-t, amiből csak osztalékot veszel ki, de valahogy elkülöníthető tevékenységet kellene a kft-ben végezned, abból baj lehet, ha csak simán az év vége felé ugyan azt a tevékenységet más cég nevében számlázod.
2017. nov. 17. 19:37
 4/26 A kérdező kommentje:

A kérdés, hogy lehet olyan Kft-t csinálni, aminek semmi alkalmazottja sincs, csak osztalékot vesz ki az ember?

Az elkülönítést lehet, hogy ügyfél szinten meg tudom oldani, mert az egyik cégtől lesz kb 3-4M bevételem, a másiktól meg kb 13-14M, az utóbbi necces a KATA szempontjából. De talán azt még nem gyanús, ha 1-2 millióról már a Kft-ből számlázok, ha egyébként a Kft-nek van más bevétele is.

2017. nov. 17. 19:43
 5/26 anonim ***** válasza:

"az egyik cégtől lesz kb 3-4M bevételem, a másiktól meg kb 13-14M"

És azt is tudod, hogy ha évi 1 millió ft feletti bevételed van KATA-sként 1 megbízótól, akkor azt jelenteni kell a NAV felé? Bocs, hogy ilyen mellékvágányokra hívom fel a figyelmedet, de nem mindenki tudja.

2017. nov. 17. 20:04
 6/26 A kérdező kommentje:

Hm, biztos vagy ebben? Egy könyvelőiroda könyvel nekem, ők nem mondtak ilyesmit, pedig elég profik. Ezenkívül van legalább 5 KATA-s ismerősöm, akik szintén nem jelentenek külön a NAV-nak semmit. Emlékeim szerint a KATA törvényben sincs ilyesmi, de idézd a szóban forgó törvényt nyugodtan, lehet, hogy nem jól emlékszem.

Nem tudom egyébként, mit értesz azalatt, hogy jelenteni kéne, hogy évi 1 millió feletti bevétel van 1 megbízótól. Mármint akkor ha csak egy megbízótól? Nekem 2 (idén 3) megbízótól is megvan az évi 1 millió feletti bevétel.

2017. nov. 17. 20:12
 7/26 anonim ***** válasza:

Itt pontosan le van írva, és a linkre rákattintva a törvénymódosítást is el tudod olvasni - ha minden igaz :-)

[link]

2017. nov. 17. 20:15
 8/26 A kérdező kommentje:
Szia! Köszi, erre majd rákérdezek a könyvelőmnél. Mindenesetre ne térjünk el a témától, a kérdés továbbra is az, hogy hogy éri meg jobban adózni 12 millió felett. :)
2017. nov. 17. 20:19
 9/26 anonim ***** válasza:
Kft-ben nem lehet katázni....
2017. nov. 17. 22:36
 10/26 A kérdező kommentje:

Kedves 9-es nagyon okos kommentelő. Kft mellett lehet egyéni vállalkozásban katásnak is lenni.

Senki nem mondta, hogy a Kft-ben akarok katázni....

2017. nov. 17. 22:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!