Hogy érdemes adózni? KATA + Kft?
Olyan vállalkozásom van, ahol kiadás nem nagyon van és külföldre számlázok, tehát KATA-sként áfát nem kellett fizetnem eddig és áfamentes számlát is állítok ki.
Idén 12 millió alatt voltam, de jövőre már kb 17 millió lesz az éves bevételem, ha minden jól megy, de legrosszabb esetben is több lesz mint 12 millió: 13-14 között lesz.
Arra vagyok kíváncsi, hogy ebben az esetben ti mit javasoltok? Ha túllépi az ember a 12 milliós KATA határt, akkor ott 40%-os "büntető adót" kell fizetni a 12 millió fölötti részre.
Tehát az 17-12 = 5 millióból kb csak 3 marad. Jobban járok, ha egy Kft-t indítok és abból veszem ki a pénzt osztalék formájában? Vagy ilyenkor mindenképp be kell magam jelenteni a Kft-ben?
Vagy az a legjobb, ha ki se veszem a pénzt a Kft-ből, hanem hagyom gyűlni? És így a cég értéke csak nő, ami egy hosszú távú befektetés is lehet?
Van könyvelőm, de mielőtt vele konzultálok, legalább utánanéznék a lehetőségeknek, nem akarok tök hülyén odamenni hozzá.
Attól függ honnan nézve optimális?
Egy heti 20 órára bejelentett munkaviszonyhoz képest sok a havi 50 ezer járulék a minimálbér 80%-ra. Pl. egy szabad vállalkozási zónában bejegyzett cég eseteben a 0 % hipa mellett sok az éves 50.000 ft kata -féle hipa.
Viszont ami nincs kataba: tőketartalék képzés lehetősége, ami a következőket 0-ra is csökkentheti: társasági ado, eho szja.
extra költségként viszont;
havi könyvelés és könyvvizsgálat.
Utolsó, nem igazán értem a válaszodat. :) Úgy értem, hogy optimális, hogy egy havi 1 millió körüli bevételre nem rossz a havi 60 fix adó. A szabad vállalkozási zónákban biztos még ennél is jobbat lehet kihozni, de hát ahhoz olyan helyen kell dolgozni. Például Budapesten ez nem opció.
"tőketartalék képzés lehetősége, ami a következőket 0-ra is csökkentheti: társasági ado, eho szja"
Ezt nem tudtam. Szóval ha elég tartaléka van a cégnek, akkor nem kell társasági adót, ehót, szjat fizetni?
Nem. Ez azt jelent, ha ahogy írtad nem veszel ki osztalékot a munkabéreden felül, akkor ezek lehetnek 0-sak.
Mivel ev.-ként kötelező év végén kivenned a pénzt a vállalkozásból, vagy a profitot befektetni, visszaforgatni, addig kft esetében tudsz tőke tartalékot képzeni, az év végi határozattal.
Az 1 millió bevételből a költségeket levonva, vagy igazolt jövedelemként az ugye csak egy része lesz jövedelem, amire fizetsz havi 50.000-et.
Ugyanakkor biztosítási jogviszonyban egy minimálbér szintjét sem éri el. Viszont ha már azt veszed alapul, hogy nem szempont a biztosítási jogviszony mértéke, akkor egy kft-ben ettől kisebb járulékot is fizethetsz.
Szabad vállalkozási zónából pl. online, vagy távmunkában végezhető munkákat Budapestre is tudsz szolgáltatni ( persze emiatt ez a kérdéskör nagyban függ a tevékenység jellegétől is )
Norbi, bocs, én azért elég jártas vagyok az adózási ügyekben, de most ezt én sem vágom, mit akarsz ezzel mondani- tényleg nagyon bekavartál :-)
"Szabad vállalkozási zónából" A kérdező bp-i lakos és KÜLFÖLDRE számláz, nem BP-re. Ahhoz, hogy valaki szabad vállalkozási zónában legyen vállalkozó, kellene ott lennie valami bejelentett székhelynek, telephelynek, vagy tudomisén minek :D
Egyszemélyes kft-t alapítani úgy, hogy a kérdező ne vegyen részt benne, de Ő számlázna - megint csak nem működő dolog.
Ehhez már tényleg könyvelő kellene.
Kérdező, közben eszembe jutott, hogy az igaz, hogy 1 millió feletti bevételt (ha egy ugyanazon megbízótól van) be kell jelenteni - de talán esetedben ez nem lesz gond, hogy nem történt meg - ugyanis, ha minden igaz, ezt külföldi megbízóval érted el, ott viszont nem nagyon lehet szó bujtatott munkaviszonyról (ami miatt született ez a rendelkezés)
" de talán esetedben ez nem lesz gond, hogy nem történt meg"
- Felhívtam a könyvelőmet, ő tud róla, de mivel idén indítottam a vállalkozásomat, csak jövőre kell lejelenteni az 1 millió feletti partnereket. Szóval nem probléma egyáltalán. Erre is jó a könyvelő :)
A szabad vállalkozási zóna téma nálam szerintem nem játszik, hiszen nincs ingatlanom szabad vállalkozási zónában, ahova bejegyeztethetném a céget. Vagy ha székhelyszolgáltatóra gondoltok, azt én gázosnak érzem.
"Egyszemélyes kft-t alapítani úgy, hogy a kérdező ne vegyen részt benne, de Ő számlázna"
Ezt meg egyelőre nem is nagyon értem.
Mivel van könyvelőm, mindent részletesen meg fogok kérdezni tőle, csak azért nyitottam ezt a kérdést, hogy előzetesen tájékozódjak a dolgokról, ne ott kelljen mindent megkérdezni.
Egyszemélyes kftben hogyne vehetne részt?
Szabad vállalkozási zónában egy ingatlan kell, ahiva szekhelyed bejegyzed. vannak erre es cegalapitasra szakosodott szolgáltatok. Online vagy szellemi termék esetén nem mérvadó a földrajzi hataroltsag. Pesti garzonbol is dolgozhat, számlázhat a saját cége munkaviszonyoss tagjaként is attól függetlenül hogy egy kis településre van bejegyezve és ott a csökkentett adót fizeti a pesti helyett.
De az ilyen székhelyszolgáltatónál szabad vállalkozási zónában bejegyzett cégek mennyire számítanak csalásnak?
Mert gondolom pont azért hozták létre ezeket, hogy a vidéki területek gazdaságát élénkítsék, nem pedig azért, hogy kvázi Magyarországon belüli "adóparadicsomokként" működjenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!