NAV inkasszó több bankszámlán - dupla a követelés vagy ahonnan előbb bejön a pénz?
Adótartozás miatt inkasszót tett két bankszámlámra a NAV, 1.2 millió forint értékben. Ezt a két számlát két külön banknál vezetem. Kérdésem hogy ha mindkét számlán van 1.2 millió inkasszó, akkor a követelés végsősoron 2.4 millió, vagy csak 1.2 és azért rakták rá mindkettőre mert nem tudják hogy honnan jön be előbb? Tehát magyarul ha befizetek 1.2 milliót valamelyik számlára akkor a másikról is megszűnik az inkasszó, vagy attól még ott ugyanúgy megmarad a követelés?
A dolog jogosságát nem kifogásolom, az eljárást viszont igen, nem kaptam semmilyen értesítést hogy fizetni kellene és sajnos pont arra a napra sikerült időzítenük az inkasszózást amikor elutaztam külföldre, úgyhogy itt állok egy forint nélkül, ők meg percenként 1000 forintért nem veszik fel a telefont...
Köszönöm ha bárki tud segíteni.
"Tehát magyarul ha befizetek 1.2 milliót valamelyik számlára akkor a másikról is megszűnik az inkasszó, vagy attól még ott ugyanúgy megmarad a követelés?
... pont arra a napra sikerült időzítenük az inkasszózást amikor elutaztam külföldre, úgyhogy itt állok egy forint nélkül,"
Azért inkaszózták mindkét számlát, mert ha az egyikre befolyik x összeg, akkor nem biztos, hogy az elegendő lesz a tartozás fedezéséhez. Ha az egyik számlára beérkezik 1,2 millió (csak 1x kell beérkeznie), akkor kifizetettnek minősül a tartozás és mindkét számláról feloldják az inkasszót - de az nem azonnal fog megtörténni, azt hiszem,1-2 nap.
Azt viszont nsehogysem értem, hogy ha ott állsz egy forint nélkül, akkor hogy akarod az 1,2 milliót befizetni? :-)
Szerintem 1.2-t nem vitatok, de én már semmin nem lepődnék meg:)
Megkérem egy barátomat otthon, hogy tegye rá a számlámra.
Köszi mindenkinek!
"Megkérem egy barátomat otthon, hogy tegye rá a számlámra. "
Nem akarsz összeismertetni ezzel a barátoddal? :-) Az enyémre is tehetne 1,2 milliót :D
A NAV-nak nem kell bírói engedély arra, hogy inkasszóza a bankszámládat (nem a bankkártyádat).
Az adóhatóság mindig küld fizetési felszólítást, ha lejárt esedékességű tartozásod áll fenn. Utána még egy ideig "hátralékkezelik", aztán adják át végrehajtásra.
Ha 1,2 millió a tartozásod, és 8 bankszámlád van, akkor mind a 8 bankszámlára kimehet az inkasszó, mert nem tudni, hogy melyiken van pénz, melyikről térül meg. Ha csak az egyikről, akkor ott automatikusan megszűnik az inkasszó (nem vonják vissza, hanem megszűnik a megtérüléssel), ha többről, akkor a pénz beérkezése után azokat a bankszámlákat, amelyikről nem teljes összegben érkezett be a pénz, feloldják. A feloldás még aznap megvan, az, hogy a bank mikor teljesíti a feloldást, már más kérdés.
Ha több bankszámládról érkezik be pénz, és több is, mint amennyinek kellene, akkor a tartozás feletti részt az egyik bankszámládra visszafordítják. Erre 8 napja van a NAV-nak, de a beérkezéskor már ezt is el szokták intézni. Mivel a közigazgatás eléggé bürokratikus, ezért van az, hogy több napot is igénybe vehet, mire visszakapod, hiába fordították vissza azonnal, hiszen az ügyintéző a Magyar Államkincstárnál vezetett állami bankszámlára ad ki utasítást, hogy X. Y. adózónak utaljanak ki róla összeget. Ez azért egy-két ellenőrzésen átmegy, mire megvalósul. Ez vesz igénybe ennyi időt, nem pedig tetű az ügyintéző. :)
Köszönöm neked is. Még egy kérdés, hátha tudtok segíteni:
A bejelentett lakcímemen már régóta nem tartózkodom (azóta nem volt saját tulajdonom, és nem engednek kijelentkezni, amíg valahova máshova nem tudok bejelentkezni). Eljutottam arra a következtetésre hogy valószínűleg rossz címre mennek az ilyen jellegű hivatalos értesítések (már más ügyből kifolyólag is gyanús volt). Hol, hova kellene bejelenteni a levelezési címemet, van valami központi állami szerv, valami központi adattár, ahova a hivatalos szervek nyúlnak amikor valakinek az értesítési címét keresik?
Mivel inkasszóznak, ezért végrehajtás van ellened a NAV-nál. A végrehajtásokat a Végrehajtási Osztályok végzik az adóhatóságnál, tehát ott jelezd írásban a levelezési címed, ugyanis a leveleket automatikusan a bejelentett lakcímre generálja meg a rendszerük. Ha valakinek feltűnik, hogy "elköltözött" jelzéssel érkezik vissza, akkor kezdenek kutakodni más cím iránt.
Egyébként a következő nyomtatvány szolgál a levelezési címed bejelentésére. Ilyenkor elméletileg a rendszerükben is rögzítésre kerül, amelyet az összes ügyintéző "lát".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!