NAV méltányossági kérelem?
Sziasztok! Eléggé bonyolított helyzetem van, és nem teljesen vagyok benne biztos, hogy megéri belevágni a méltányossági kérelembe.
Elnézést, ha hosszú lesz kicsit, de a lehető legtömörebben próbálok fogalmazni.
20 évesen szakmunkásképző után kényszervállalkozásba kezdtem (szépségipar), de sajnos a vendégköröm sokkal lassabban nőtt, mint a kiadásaim. Tulajdonképpen egyetlen hónap sem volt pozitív mérlegű, a családom egy ideig finanszírozta nekem a havi kiadásokat, járulékos költséget, helybérlést, rezsit. Ezt nyilván nem lehet a végletekig, nem volt nekik sem, szóval úgy függesztettem fel a vállalkozói igazolványomat, hogy termeltem kb 300.000 ft tartozást a NAV felé. elég felelőtlen dolog volt, de valóban nem volt keresetem, és végig bíztam benne, hogy majd "beindul", iszonyú sok energiát és lelkesedést fektettem bele.
mikor beláttam, hogy nyakig vagyok a bajban, kénytelen voltam tovább képezni magam, leérettségiztem, megszereztem az alapdiplomát, most a mesterdiploma felénél tartok, tehát azóta évek teltek el.
sajnos minden bekövetkezett közben, meghalt apum, elveszítettük a lakásunkat, albérletben élek, de mivel nincs lakásunk, hivatalosan rokonhoz vagyok bejelentve, szóval a hivatalos lakcímem nem ott van, ahol élek. az albérlet szokásos számla nélküli diáklakás. havi 50ezer ft diákhitelből + tanulmányi ösztöndíjból tartom el magam évek óta.
Szeretnék leadni méltányossági kérelmet a navhoz, hogy legalább az esedékesség dátumát kitoljam addig, amig nem fogok dolgozni, és ne nőjön a kamat, jelenleg egy forintot sem tudok befizetni, ahogy az előző években sem, ez az 5. évem az egyetemen, és nem tudtam mellette dolgozni.
Miután apum meghalt, egy parasztház felének a harmadát örököltem vidéken, ami sajnos nem ér semmit.
ezen kívül nincs semmi tulajdonom. a méltányossági kérelem kitöltése közben nagyon sok aggodalom fogott el. az albérlet nem hivatalos, a lakcímem nem valódi, és a háztartásban élő személyekről is adatokat kérnek, akiktől nem függök semmilyen formában, és haragudnának is, ha erről szó lenne. elég,ha az ott lakók írnak egy hivatalos nyilatkozatot arról, hogy nincs közünk egymáshoz pénzügyileg? hogyan lehetne megoldani ezt a bonyolult szituációt? így is nagyon drága az albérlet, kizárt, hogy ennél többet fizessek rá.
van bárkinek ötlete, hogy hogyan adhatnám le ilyen helyzetben a kérelmet? köszönöm!
11-es válaszban ott egy forrás, de egyébként beírod google-ba "adótartozás elévülése" és láss csodát!
A hiteltartozás, közüzemi számla
Most jelenleg szünetel a vállalkozásod, tehát kizárólag elektronikus úton nyújthatod be a kérelmet.
Ha az adótartozásod 2011. évben volt esedékes, akkor most június 30-án mindenféleképpen elévült, ha volt végrehajtási eljárás miatta, ha nem. Egy esetben nem évül el, ha ingatlan tulajdonodra jelzálogjogot jegyeztettek be miatta.
Az elévülést nem kell kérni az adóhivataltól, ők azt folyamatosan évültetik. Lehet, hogy Te ezt még nem látod, - gondolom milliónyi adózójuk van - de folyamatosan évültetnek.
Az adótartozás alapból az eredeti esedékesség évét követő 5. év végén elévül. Ha végrehajtásra adták a tartozást, akkor 4 év + 6 hónap múlva évül el, kivéve, ha jelzálogjog is van az ügyben. A jelzálogjog "megakasztja" az elévülést, valamint a törvény által biztosított méltányossági fizetési kedvezmény időszaka is. Ilyen törvény által biztosított kedvezmény a magánszemélyek által kérvényezhető automatikus részletfizetési lehetőség. Tehát az egyéni vállalkozói kérelem nem tartozik ide.
Egyébként teljesen mindegy, hogy hova vagy bejelentve, ha foglalni mennének a végrehajtók, akkor elsősorban a bejelentett lakcímedre, másodsorban a felkutatott tartózkodási helyedre mennek ki még akkor is, ha nem vagy oda bejelentve.
A kérelemben a háztartásodban élő személyekről kérnek információt. Egy lakcímen is létezik akár több különböző háztartás is, hiszen egy háztartás alatt azt kell érteni, amikor mind anyagilag, mind érzelmileg összetartozó emberekről beszélünk. Ha Te például a szüleidnél laknál mint felnőtt, saját keresettel rendelkező ember, akkor Te a szüleidtől egy teljesen különálló háztartásként is kezelheted magad. Ilyen például, ha szülők elválnak, de kénytelenek egy fedél alatt élni. Attól ők még két külön háztartás, és egy ilyen kérelemben nem tüntetjük fel a másik anyagi és egyéb helyzetét, de megmagyarázzuk a szituációt, hogy a NAV is értse, miért nem szerepelnek a kérelemben.
A NAV nem foglalkozik egy végrehajtás esetén azzal, hogy hivatalos-e az albérleted vagy sem, azzal egy különálló osztály foglalkozik majd, ha ellenőrzést kap - kiválasztás alapján - a bérbeadód.
Adótartozásra a forrás maga az Art. (adózás rendjéről szóló törvény), polgári jog alapján fennálló tartozásra (banki hitel, közüzemi hitel, magánszemélyek közötti kölcsön, diákhitel stb.) pedig a polgári törvénykönyv.
Végrehajtás alá került tartozásra plusz kapcsolódó jogszabály a bírósági végrehajtásról szóló törvény.
Köszönöm!
a jelzálogról kapnék levelet a földhivataltól, nem? nem tudok róla, hogy terheltek volna rá bármit. köszönöm a válaszod! mindenesetre a levelet amit a másik válaszoló írt elküldöm, és kikérem az így előállt új egyenlegem.
az elévülés a kamatra gondolom nem vonatkozik, tehát a tartozásom fele még fenn fog állni akkor is, ha eltörlik a tőketartozást, ugye?
"Az elévülést nem kell kérni az adóhivataltól, ők azt folyamatosan évültetik. Lehet, hogy Te ezt még nem látod, - gondolom milliónyi adózójuk van - de folyamatosan évültetnek."
Ismerősömnek tavaly még érkezett egyenlegközlő 2008 óta nyilvántartott TB tartozásról és csak elévülési felülvizsgálati kérelem után törölték. Nem tudom, mennyivel lettek esetleg precízebbek azóta ebben a tekintetben.
"az elévülés a kamatra gondolom nem vonatkozik, tehát a tartozásom fele még fenn fog állni akkor is, ha eltörlik a tőketartozást, ugye?"
A kamat az alapjául szolgáló tartozás elévülésével egy időben évül el.
Ami esetleg még nem évült el a tartozásodból, azok a végrehajtói díjak lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!