Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kérdéseim a családi adókedvezm...

Kérdéseim a családi adókedvezményről és CSEDről?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a családi adókedvezményt, amíg dolgozok a munkáltatóm fizeti? Ha tehát február 15-én 91 napos a magzatom, akkor én igényelhetem rá ezt a 10 ezer forintot? Milyen papír kell hozzá? Ezt én vagy a munkáltatóm kell, hogy intézze?

A másik kérdésem az, hogy ha mondjuk augusztus 28-án szülök, akkor az első CSED járadékot szeptemberben kapom? Mikor szokták ezt kézbesíteni/utalni? Hogyan működik ez?

Bocsánat, ha hülyeséget kérdeztem, első babámat várom.

2017. febr. 2. 12:32
 1/3 anonim ***** válasza:

Az adókedvezményt nem a munkáltató fizeti konkrétan, ez az az adó, amit neked nem kell befizetned, tehát ennyivel nő a nettód.

De amúgy a munkáltatónál kell intézni, pont mostanában kell nyilatkozni, hogy ki érvényesíti a családban, de természetesen magzat esetén bármikor nyilatkozhatsz róla, a munkáltatónak kell adnia nyomtatványt, legalább is nálunk (állami cég) így van, és a férjem munkahelyén is (multi).

Nekem a terhesgondozáson írtak róla igazolást, hogy betöltöttem a 90 napot ezen és ezen a napon, ezt a papírt kellett csatolnom a nyilatkozathoz.

2017. febr. 2. 12:39
 2/3 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. És a CSED?
2017. febr. 2. 12:55
 3/3 anonim ***** válasza:

" ezt a papírt kellett csatolnom a nyilatkozathoz"

Ne csatoljunk oda semmiféle papírt! Csak nyilatkozzunk az igazolásnak megfelelően!

Az orvosi papírt a kérdezőnek kell megőriznie, mert ha egyszer kap egy adóhatósági ellenőrzést, akkor tudnia kell igazolni, hogy jogosan kérte a családi kedvezményt. Erre szolgál az orvosi igazolás. Tehát ez nem a munkáltatónak kell, semmi köze hozzá!

Ha év közben valaki érvényesíteni szeretne adóval kapcsolatos kedvezményt, akkor mindig a jövedelmet kifizetőnek kell a nyilatkozatot leadni. Nálad ez a munkáltató. Ő határozza meg a havi jövedelmed adóelőlegét, és a leadott nyilatkozatod figyelembevételével fogja azt kiszámolni.

A CSED intézése gyorsabb, ha a munkáltatód TB kifizetőhely. Mert akkor ő is fogja folyósítani az ellátást. Ha nem kifizetőhely, akkor továbbítja az ellátásod igénylését az OEP felé, akinek az ügyintézési határidő 21 nap. Ha egyszer elindították az utalást, utána már folyamatosan, ugyanabban az időpontban várható. Mindig csak a kezdet nehéz... :)

Tehát előfordulhat, hogy az első CSED összegét nem szeptemberben, hanem csak októberben kapod, és többnyire akkor mind az augusztusra, mind a szeptemberre járót is (ha az OEP utal).

2017. febr. 4. 06:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!