Hány próbanapra hívhat be a munkáltató és ezekre a napokra jár-e fizetés?
Én is hasonló multinál vagyok.
Nálunk AC van, ami 1 napos, vezetői állásoknál néha 2., a cég nem BP-en van, így pár tíz km-et utazni is kell. Ezért sincs fizetés, nem fizetik ki az utazásod költségét sem (gondolom erről sem hallottatok még, mert a magyar munkajogban AC sincs leírva).
Tudok 2-3 olyan top (tech) céget, ahol 2-4 napos próba napot tartanak, ami kb ugyanúgy működik mint a mi AC-nk csak egyrészt több napos, másrészt amíg mi nem találkozunk a közvetlen kollégákkal, addig ott a jövőbeni csapatoddal vagy, és amíg nálunk abszolút álfeladatok vannak, addig ott előfordulhat, hogy valami olyat kapsz, amire jelenleg nincs ideje a csapatnak, de megkérnek, hogy te gondolkozz el rajta. Kapsz rá 3 napot, a 3. nap végén valamit prezentálnod kell, természetesen 3 nap alatt nem tökéletes végső megoldást várnak, csak egy bemutatót arról, hogy hogyan lehetne megcsinálni, mik a lehetőségek, esetleg egy nagyon pici konkrét példát.
Aki még 1-2 napos AC-n sem járt (ami egyébként piszok gyakori főleg az amerikai multiknál), az persze könnyen ki lehet akadva, szóval szólok, ha AC-ra hívnak akkor is mondj nemet azonnal, mert senki nem fogja fizetni arra a napra az utazásod, a szabadságod, amit az aktuális cégnél veszel ki, és az ott töltött idődet.
A választás a tied, hogy megéri e a területen top3-as cégnél ebbe belevágni vagy sem (értelem szerűen ilyet a legnagyobbak tartanak csak és azok, akik megengedhetik maguknak, mert a munkavállalók önként vállalják ezeket).
Ha kérdezőt nem egy ilyen cég hívta, akkor átverés, és kiderül, hogy nem egy ilyen volt, ennek ellenére van van olyan, ahol az ember bevállalja.
Már nem azért, de te kevered a szezont a fazonnal...
AC nálunk is van, a felvételi procedúra része ha az állás megkívánja. De egy AC nem arról szól, hogy bedobnak valahova, hogy dolgozz 3 napot valamin, amire a csipet csapatnak épp nem jut ideje...
Az AC helyből nem is az irodában van (nem is értem a ti rendszereteket.. WTF? Egy vadidegent, aki lehet nem is fog a cégnél dolgozni, semmilyen jogviszonyba nincs a céggel beengedtek az IRODÁBA, ahol akár hozzá is férhet egy csomó cégadathoz? Sensitive információhoz? Milyen biztonsági vezetője van ennek a cégnek?!), hanem valahol máshol. Egy üres irodaházunkban - nekem pl. egy budai hotelben volt.
Az AC célja, hogy felmérjék a képességeidet. Ennyi. Rohadtul nem egyenlő azzal, hogy dolgozz ingyen.
utolsó: ezért mondtam, hogy kb jogilag hasonló mint az AC, csak eltérés, hogy a konkrét csapattal vagy (AC-nál ugye nem), és esetleg (nem biztos) valami konkrétabb feladaton dolgozol. Ahol én voltam AC-n ott eddig minden helyen a cég telephelyén voltunk (nálunk kis nem véletlenül vannak az oktató termek úgy megcsinálva, hogy gyakorlatilag le lehet választani az irodaház többi részéről, amikor AC van, akkor nincs más oktatás, és véletlenül sem kell átmenni semmilyen belső részlegen a ki-bejáráshoz például).
A titoktartási rész volt nekem is az egészben a fura, nálunk is azért nem lehetséges ilyet csinálni, mert egyszerűen nem lehet az éles dolgok közelébe engedni valakit, aki nincs jogi viszonyban a céggel, engem is meglepett, mikor kiderült, hogy erre bizony ne mindenki ennyire érzékeny (én nem jutottam el a próba napig, de egy barátomat fel is vették, döbbenetes volt, hogy olyasmihez kapott hozzáférést, amiről nálunk sem lehetne szó, bár titoktartásit természetesen töltetnek).
Attól, hogy azt mantrázzuk, hogy ilyen nincs a magyar jogban, ilyen nincs a magyar jogban, attól maga a jelenség létezik, és vannak cégek akik élnek is vele. A döntés természetesen mindenkinek a kezében van, hogy mit vállal be, hány körben hajlandó 1-1 órás állásinterjúra utazni, vállal e 1-2 napos AC-t, vagy a 3-4 napos próba napot. Egy kisebb cégnél amikor ilyet ajánlottak pályakezdő koromban én is elhajtottam őket, ma már ismerek olyan cégeket, és olyan lehetőségeket, ahol simán bevállalnám.
Nem, az AC-nak továbbra is állítom, hogy semmi köze egy próbanaphoz. Te magad írod, hogy az AC-t egy leválasztott részen tartották. Ez teljesen oké.
A próbanap éles munka. Ez fizetség nélkül NEM OKÉ. És rugózhatsz itt a "barátoddal" (de érdekes, mindenki ismer valakit aki...), de ne állítsd be úgy, mintha ez nagy cégenélk általános lenne, mert marhára nem az!
Mint mondtam én is voltam az adott cégnél állásinterjún, nekem is elmondták a próba napot, de én nem jutottam el addig a körig (tehát a próba nap konkrét lebonyolításáról nincs már információm, azt másodkézből tudom, első kézből viszont elmondták, hogy a csapattal tartják, hogy ez önkéntes...), tehát nem, nem csak hallomásból ismerek valakit, aki ismer valakit, aki...
(figyelembe véve, hogy a saját szektorában egy TOP3-as cégről beszélünk, elég nevetséges kijelenteni, hogy ez csak szimpla átverés, ilyen nem létezik)
Több napos AC-t tartani törvényes?
Van bárhol szó róla a munka törvénykönyvében?
Az AC-ra behívni csapattagokat törvényes? (nekem is volt bent az egyik AC-n csapattag, bár ő csak megfigyelő volt, nem vett részt a feladatokban, de az interjúzós részben és a szünetekben is elég sokat kérdezgetett).
Az AC-n kapott feladatról mindenképpen el tudod dönteni, hogy éppen egy gyakorló feladatot kaptál, vagy valami olyat, ami akár a valóságban is felhasználható?
Ehhez képest egy próba nem sem sokkal másabb, van egy feladat, megoldod, tartasz egy prezentációt róla. Pont. Nem kötelező olyan céghez menni ahol ezt elvárják, de ha így működik a cég, akkor ez teljesen önkéntes.
(és itt visszajutottunk a kezdeti felvetésemhez, hogy kis magyar KFT-k általában csak a tényleges feladatot akarják megcsináltatni ingyen munkaerővel, feldarabolva 1-1 hetes taskokra, a nagyoknál viszont van ahol ez a kiválasztás szerves része, ahogy a sok körös tesztek, interjúk, AC, és egyéb állatfajták, amikről valószínűleg még egyikünk sem hallott)
ui: részemről lezártam a témát, mondom, mindenki maga megítélheti, hogy
1) van e értelme a próba napnak, vagy csak ingyen akarják dolgoztatni.
2) akar e annál a cégnél melózni, semmi sem kötelező, a kiválasztási folyamat bármely pontján felállhatsz, és mondhatod, hogy köszönöd a lehetőséget, de más elképzeléseid vannak a jövőbeni karrieredről.
Tehát nincs olyan jogi kategória, hogy próbanap, ez a lényeg.
Az más dolog, hogy például bérszámfejtő jelölteknek adnak egy feladatot, hogy oldják meg, és az alapján (is) döntenek. Ez az állásinterjú része lehet, de nem több.
De olyat nem tehet, hogy ülj le, mai nap Te csinálod a cég bérszámfejtését, aztán az alapján döntjük el, hogy mi legyen Veled. Mindezt szerződés nélkül csak úgy, szerelemből. Már küldöm is rájuk a hatóságot!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!