Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Haszonélvezeti jog megtámadhat...

Haszonélvezeti jog megtámadható, ha a haszonélvező feketén adja albérletbe a lakást?

Figyelt kérdés
Van egy lakásom, de holtig tartó haszonélvezet van rajta. A haszonélvezővel ápolt viszonyom nem épp a legjobb (pedig az édesanyám), nem engedi hogy beköltözzek a saját lakásomba, viszont jó ideje albérletbe adja, amit persze teljesen feketén csinál. Ebben az esetben megtámadható valahogyan?

2014. okt. 24. 12:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Tudok bérelni lakást ezzel nincs gond. Hisz most is oda megyünk..."

Ne haragudj, valószínűleg félreértettelek. Azt hittem, probléma, hogy magadnak kell gondoskodnod a lakhatásodról, amikor ezt írtad: "És most itt állunk a batyujainkal és nem tudom mit fogunk csinálni."

"Anyám meg még bérbe se adná"

Azt is hittem, hogy anyukád bérbe akarja adni a lakást, mert ezt írtad: "jó ideje albérletbe adja"

"Én sem turkálok más zsebében."

Ne haragudj, azt is hittem, hogy pont te turkálsz más zsebében, amikor el akarod venni anyukád jogos jussát, amikor meg akarod támadni a haszonélvezői jogát. Erre abból következtettem, hogy a kérdésed erről szól: "Haszonélvezeti jog megtámadható [...]?"

"úgy gondoltam ha van már minek béreljen az ember?"

Igen, azt már látom, hogy alapvető tévedésben vagy. Mert NINCS lakásod, aminek a használati joga is a tied lenne.

Szerintem zárd le a kérdést, ha megkaptad a választ...

2014. okt. 25. 11:30
 12/15 A kérdező kommentje:
Oké. Köszönöm. Ha anyám zsebében turkálnék akkor valószínű nem tartottam volna el évekig, úgy hogy én emiatt a főiskolát nem tudtam fizetni, hogy ő jól éljen bulizzon kiránduljon stb. Hát nekem nem adja bérbe, mert azt akarja hogy hazamenjek megint lapátolni a pénzt hogyne kelljen dolgoznia. Azt hittem van megoldás arra hogy a saját lakásomba legalább beköltözzek.... De köszönöm a választ, nem is érdekel tovább...
2014. okt. 25. 12:06
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Nincs megoldás.

Van egy tulajdonjog, ami a Tied, és van egy haszonélvezeti jog, ami anyukádé. Az anyukádé az erősebb jog.

Ahogy az első válaszoló írta, ahhoz van jogod, hogy a tulajdonod bérbeadása esetén Te lehess az első a sok bérbevevő közül.

2014. okt. 25. 13:55
 14/15 anonim ***** válasza:
86%

"Hát nekem nem adja bérbe"

Akkor nem adhatja ki másnak sem! Ahogy írtam az első hozzászólásomban, neked, mint tulajdonosnak ELŐBÉRLETI jogod van az ingatlan(od)ra! Tehát ha anyukád ki akarja adni az ingatlant akkor kötelessége erről téged tájékoztatni, megjelölni a bérlő által ajánlott bérleti feltételeket és amennyiben ezeket te is vállalod akkor automatikusan elsőbbséget fogsz élvezni, mint bérlő!

Más kérdés, hogy megéri-e.

2014. okt. 25. 17:30
 15/15 anonim ***** válasza:
81%

Így van!

A fennálló szituban már csak az a mérlegelendő, hogy megéri-e a háború az "elő"-jogodért.

2014. okt. 26. 06:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!