Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Külföldre költözöm, mit kell...

Külföldre költözöm, mit kell intézni?

Figyelt kérdés
Ha tartósan külföldön, EU tagországban élek, de megtartom a magyarországi lakcímem (van lakcímkártyám), akkor milyen hivatalokban kell bejelentést tennem. Már hallottam rémhíreket, hogy le kell adni a személyigazolványt meg hogy ha nem jelentem a Tb-nek akkor visszamenőleg fizettetnek. Ebből mi a valóság, és mit kell ténylegesen intézni?

2014. aug. 29. 14:30
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
Ha kulfoldon dolgozol es ott van biztositasod, akkor a magyar TB-nel ezt jelenteni kell, ellenkezo esetben tenyleg kovetelhetik utolag a jarulekot. Elvileg az EUban 1 allando es egy tarozkodasi helyed lehet, tehat ha kinn van az allando cimed, akkor Magyarorszagon csak tartozkodasi helyed lehet. Ilyenkor megmarad a lakcimkartyad es a szemelyid is. Abban az esetben ha veglegesen kulfoldre tavozol es ezt bejelented, akkor kapsz egy olyan lakcimkartyat amin az all: Kulfoldi cim, es ebben az esetben a szemelyit is le kell adni. Ez formasag egyebkent, jelentosege nulla, ha visszakoltozol kapsz ujat.
2014. aug. 29. 14:42
 2/23 anonim ***** válasza:

A személyidet nem kell leadni, ha meghagyod a Magyarországi lakcímedet. (én is meghagytam, hiszen nem szándékozom végleg kint élni, és a magyar állampolgárságot sem akarom megszüntetni)

Viszont a TB-t ideiglenesen szüneteltetned kell, és ehhez van megfelelő formanyomtatvány amit ki kell töltened. Ha ez megvan akkor a OEP írni fog egy levelet amiben jelzik, hogy tudomásul vették az ideiglenes szüneteltetési kérelmedet, és jóváhagyták. Ők majd jelzik a NAV felé, hogy zárolva van a TB-d.

Ha idén otthon dolgoztál, akkor addig az időpontig amíg tartott a munkaviszonyod, csinálnod kell adóbevallást. Ha már kint vagy, akkor nem kell, de a ledolgozott otthoni időre kell még.

Nekem ennyit kellett intézni. 7 éve vagyunk kint.

2014. aug. 29. 14:42
 3/23 A kérdező kommentje:

Igazság szerint, már 3 éve külföldön vagyok, Mo-on nem volt jövedelmem, munkahelyem. Szóval mióta megszűnt a tanulói jogviszonyom, azóta nincs fizetve tb-m. Nem vettem igénybe semmilyen tb-s ellátást. Nem is követelhetnek befizetést ha csak most jelentem hogy külföldön vagyok?

A személyit hogy kérhetik vissza? Akkor mivel igazolom magam? Nem akarom megszüntetni az állampolgárságom, hogy mikor költözöm Mo-ra azt nem tudom.

Bejelentett lakcímem a szüleimnél van, anyukám intézi a diákhitel befizetéseket meg ilyenek. A tb-nél valami olyan nyomtatványt adtak neki, amin az volt hogy xy EU országokban való munkavállalás esetén nem kell bejelentést tenni, mert automatikusan csak a munkavállalás helyén fizetek biztosítást. Külön kell nyilatkozni ha Mo-on IS szeretnék fizetni. Írországban vagyok egyébként, ha ez számít.

2014. aug. 29. 16:30
 4/23 anonim ***** válasza:

3 éve kint élsz, és még nem intézkedtél a TB-t illetően?

Nos, még megteheted és ha szerencséd van akkor nem jönnek azzal, hogy az iskola befejezése után már fizetni kellett volna TB-t ha dolgoztál ha nem. A kinti munkahelyedről kérj igazolást, hogy kint dolgozol, és Tb köteles vagy. Ezt a nyomtatványt küld el az OEP-nek, és ők regisztrálják, hogy X idő óta Írországban fizeted a TB-t.

Többnyire eltekintenek a büntetés kifizetésétől.

Személyivel meg ne foglalkozz. Ha van otthon bejelentett lakcímed, és nem végleges a kiköltözésed, akkor a személyivel nem kell foglalkozni. Nem veszik el, nem kell leadni.

2014. aug. 29. 16:45
 5/23 anonim ***** válasza:

Kicsit zavar van a fejekben: a szemelyi igazolvanynak es az allampolgarsagnak semmi koze nincs egymashoz. Akinek nincs szemelyije mert nem Magyarorszagon lakik az attol meg ugyanugy magyar allampolgar marad, es van utlevele, amivel igazolja magat.

A kerdezo meg lehet beszopta, mert a NAV minden tovabbi nelkul kovetelheti rajta az elmaradt kotelezo minimumbefizetest.

2014. aug. 29. 20:07
 6/23 anonim ***** válasza:
Ja es meg valami: a magyarorszagi lakcim formai okokbol valo megtartasa nem vart bonyodalmakhoz vezethez, ilyen volt pl. a par evvel ezelotti kulfoldi rendszamosok elleni akcio, amikor a kulfoldon elo, de magyar lakcimmel rendelkezo hetkoznapi embereket szivattak meg kemenyen.
2014. aug. 29. 20:09
 7/23 A kérdező kommentje:

Nem tudom mi bajom lehet a lakcímből, oda érkeznek az esetleges papírok, amiket anyukám kezel a meghatalmazásommal. De nincs magyar bankszámlám, ingatlanom, autóm, ugyanígy külföldön sincs semmilyen nagyértékű tulajdonom, csak bankszámlám.

Köszönöm a hozzászólásokat!

2014. aug. 29. 21:10
 8/23 anonim ***** válasza:
90%

Mondjuk Orban egyszer csak kitalalja, hogy minden magyar lakcimmel rendelkezo, de kulfoldon dolgozo magyar allampolgar koteles szolidaritasi jarulekot fizetni.

Legyen fantaziad.

2014. aug. 29. 22:19
 9/23 anonim ***** válasza:
Semmi bajod nem lesz a magyar bejelentett lakcímmel. Nem kell elhinni azt a sok hülyeséget amit írnak, hogy Orbán mit fog kitalálni. Mi 7 éve élünk kint, és otthon van lakásunk, bejelentett lakcímünk.
2014. aug. 29. 22:50
 10/23 anonim ***** válasza:
Gondolom akkor ti nem jartatok peldaul Magyarorszagra sajat tulajdonu, kulfoldi rendszamos autoval sem...
2014. aug. 29. 23:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!