Külföldre költözöm, mit kell intézni?
A személyidet nem kell leadni, ha meghagyod a Magyarországi lakcímedet. (én is meghagytam, hiszen nem szándékozom végleg kint élni, és a magyar állampolgárságot sem akarom megszüntetni)
Viszont a TB-t ideiglenesen szüneteltetned kell, és ehhez van megfelelő formanyomtatvány amit ki kell töltened. Ha ez megvan akkor a OEP írni fog egy levelet amiben jelzik, hogy tudomásul vették az ideiglenes szüneteltetési kérelmedet, és jóváhagyták. Ők majd jelzik a NAV felé, hogy zárolva van a TB-d.
Ha idén otthon dolgoztál, akkor addig az időpontig amíg tartott a munkaviszonyod, csinálnod kell adóbevallást. Ha már kint vagy, akkor nem kell, de a ledolgozott otthoni időre kell még.
Nekem ennyit kellett intézni. 7 éve vagyunk kint.
Igazság szerint, már 3 éve külföldön vagyok, Mo-on nem volt jövedelmem, munkahelyem. Szóval mióta megszűnt a tanulói jogviszonyom, azóta nincs fizetve tb-m. Nem vettem igénybe semmilyen tb-s ellátást. Nem is követelhetnek befizetést ha csak most jelentem hogy külföldön vagyok?
A személyit hogy kérhetik vissza? Akkor mivel igazolom magam? Nem akarom megszüntetni az állampolgárságom, hogy mikor költözöm Mo-ra azt nem tudom.
Bejelentett lakcímem a szüleimnél van, anyukám intézi a diákhitel befizetéseket meg ilyenek. A tb-nél valami olyan nyomtatványt adtak neki, amin az volt hogy xy EU országokban való munkavállalás esetén nem kell bejelentést tenni, mert automatikusan csak a munkavállalás helyén fizetek biztosítást. Külön kell nyilatkozni ha Mo-on IS szeretnék fizetni. Írországban vagyok egyébként, ha ez számít.
3 éve kint élsz, és még nem intézkedtél a TB-t illetően?
Nos, még megteheted és ha szerencséd van akkor nem jönnek azzal, hogy az iskola befejezése után már fizetni kellett volna TB-t ha dolgoztál ha nem. A kinti munkahelyedről kérj igazolást, hogy kint dolgozol, és Tb köteles vagy. Ezt a nyomtatványt küld el az OEP-nek, és ők regisztrálják, hogy X idő óta Írországban fizeted a TB-t.
Többnyire eltekintenek a büntetés kifizetésétől.
Személyivel meg ne foglalkozz. Ha van otthon bejelentett lakcímed, és nem végleges a kiköltözésed, akkor a személyivel nem kell foglalkozni. Nem veszik el, nem kell leadni.
Kicsit zavar van a fejekben: a szemelyi igazolvanynak es az allampolgarsagnak semmi koze nincs egymashoz. Akinek nincs szemelyije mert nem Magyarorszagon lakik az attol meg ugyanugy magyar allampolgar marad, es van utlevele, amivel igazolja magat.
A kerdezo meg lehet beszopta, mert a NAV minden tovabbi nelkul kovetelheti rajta az elmaradt kotelezo minimumbefizetest.
Nem tudom mi bajom lehet a lakcímből, oda érkeznek az esetleges papírok, amiket anyukám kezel a meghatalmazásommal. De nincs magyar bankszámlám, ingatlanom, autóm, ugyanígy külföldön sincs semmilyen nagyértékű tulajdonom, csak bankszámlám.
Köszönöm a hozzászólásokat!
Mondjuk Orban egyszer csak kitalalja, hogy minden magyar lakcimmel rendelkezo, de kulfoldon dolgozo magyar allampolgar koteles szolidaritasi jarulekot fizetni.
Legyen fantaziad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!