9 hónapja nincs TB-m, most ismét munkába állok, mire számíthatok?
Megszűnt a meló helyem, ami fizette a TB-met rendesen. Azután magam után nem fizettem, mert nagyon megszorultam anyagilag végig.
Februártól várhatóan ismét lesz rendes állásom.
Most mi lesz?
Nekem kéne jelezni a szituációt a NAVnak, vagy ők küldenek értesítőt? Hallottam legendákat arról is, hogy van hogy az ilyen rövidebb kihagyásokat esetleg elnézik.
Van kockázata nagy összegű büntetésnek?
Köszi a válaszokat!
Szerencse kérdése.
Nekem mindig volt 1-2 hónap, hogy nem volt fizetve a TB-m, még sosem kaptam felszólítást. Pedig mindig csináltam adóbevallást.
Kérdésem hogy kell e félni valamilyen büntetéstől?
Illetve jelentsek e önként valamit, vagy várjam meg mi lesz?
A helyzet:
1./ Kötelező lenne bejelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére, ha nem vagy sehol biztosított. Ha ezt nem teszed meg, mulasztási bírság kiszabható.
2./ Van lehetőség - mint ahogy az előttem szólók közül valaki megemlítette -, hogy szociálisan rászorulóként egy ideig (általában 1-2 év) fizesse helyetted az önkormányzat. Azt is kérvényezni kell. Visszamenőleg általában nincs lehetőség rá.
3./ Ha kivársz, lehet, hogy szerencséd lesz, de lehet, hogy nem.
4./ Attól, hogy nincs rendezve valakinek a "TB-je", még orvosi ellátásra jogosult "ingyen", mivel van érvényes TAJ-száma.
5./ Ha a 9 hónap alatt jártál orvosnál, akkor az orvos látja a TB rendezetlenségedet, és köteles jelenteni a hatóságnak, hogy megjelent nála egy "potyautas".
6./ Ha nem jártál orvosnál, attól még a hatóságnak egyszer csak feltünhet, és visszamenőleg, késedelmi kamatokkal, adott esetben mulasztási bírsággal megspékelve követelheti rajtad a tartozásod. Aztán ha nem fizetsz, végrehajt...
Fentiek alapján dönts!
Kedves Kérdező!
Próbáljuk meg más szemmel nézni ezt a dolgot:
Az állam azért kér havi 7 ezer forint körüli összeget járulék formájában, hogy az orvosi, egészségügyi ellátásodat fedezze. Viszont nem kéri cserébe (hálapénzt, egyebeket most nem veszem figyelembe) a műtét, az orvosi ellátás költségét.
Akkor gondolkodjunk: Jobb lenne, ha egy gipszelésért, egy műtétért fizetned kellene több százezer forintot hirtelen, egy összegben? És mondjuk addig, amíg ki nem fizeted, nem is műtenének meg, nem húzná ki senki a piszkosul fájó fogadat, nem kapnál új vesét, ha szükséged van rá? :)
A mérlegnek két oldala van! Nem vagyok az állam pártján, de már most - leendő munkanélküliként - készülök arra a havi 7 ezer forintos (felesleges) kiadásra. Ez van...:(
Igen , a mérlegnek két oldala van , kedves előttem válaszoló.
Nem értem , hogy miért lenne természetes , hogy a gazdagokat támogatják , miközben a munkanélküli segély összege csökkent , a folyósítás ideje csökkent , közmunkára kapsz havi 40 ezret , miközben a banki osztályvezető , aki 300e - et keresett , az kevesebbet adózik és már 360 e - et keres....
Nem tud mindenki készülni a munkanélküliségre
( betegség,család ), sok embernek nincsen semmilyen tartaléka sem ( és nem mindig a saját hibájukból ).
Egyébként ez a 7000 Ft. két éve még 3000 volt , és folyamatosan emelik , nyilván ki kell gazdálkodni az egészségügyből elvont pénzeket , amiből inkább stadiont építenek.
És ki is fizessen ? Hát persze , a munkanélküliek ...
Esetleg fizethetnének a veséjükkel , vagy a páros szerveikkel , nagyon praktikus lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!