Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » TB fizetése? (többi lent)

TB fizetése? (többi lent)

Figyelt kérdés

Idén nyáron végeztem az egyetemen,tehát október 31-ig tartott hivatalosan a diákjogviszonyom. Így december 15-től a TB-m is megszűnik. Munkám még nincs,szóval tudom,hogy amíg nem lesz,magam után kell fizetni,hogy továbbra is biztosított legyek. De hol tudom ezt elintézni? Hol kell kérvényeznem?

Gondolom,az nem opció,hogy nem fizetem,mert ha beteg leszek esetleg,nem vagyok biztosítva. És visszamenőleg is behajthatják (?),ha kiderül,hogy egy ideje már nem fizettem...

Mi most tehát a következő lépés?

2013. dec. 5. 08:48
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
44%
Utolsó! Butaságot írtál. A kérdezönek 100% hogy az önkormányzat nem fogja fizetni a tb-ét, hacsak nem roma. Látszik fogalmad sincs arról hogy hogyan müködnek a dolgok. Kérdezö, menj be a NAV-hoz, az utolsónak meg semmi tapasztalata nincs ez ügyben, csak okoskodik.
2013. dec. 5. 11:13
 12/26 A kérdező kommentje:
Nincs vagyonom és roma sem vagyok :) De ha valóban megoldható postai úton is,akkor az lesz a megoldás.
2013. dec. 5. 11:17
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

A 62%-os csak nyomja a hülyeségét, ne hallgass rá.

A NAVos bejelentkezést sem jól tudja.

A szociális ellátások pedig nemcsak a romáknak járnak.

A TB-t meg nem az önkormányzatnál, hanem a járási hivatalnál kell rendezni.

Az ide vonatkozó törvényrészlet:

"Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság

54. §333 (1)334 A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,335

a)336 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,

b) aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.337

(2)338 A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, Társadalombiztosítási Azonosító Jelét, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható."

"4. § (1) E törvény alkalmazásában

b)18 vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek

ba) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy

bb) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát

meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű;

c)19 család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

d)20 közeli hozzátartozó:

da) a házastárs, az élettárs,

db) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,"

[link]

Persze, ha neked van havi 6810 forintod fölöslegesen (jövőre ennyit kell fizetni), akkor meg se próbáld igényelni a TBd rendezését, jelentkezz be egyenesen a NAVhoz és fizess.

2013. dec. 5. 22:32
 14/26 A kérdező kommentje:

Nem arról van szó,hogy nem tudom hova tenni a pénzt,de az itt leírtak alapján nem valószínű,hogy megítélnék nekem a szociális rászorultságot. Én ugyan (mivel nincs munkám) nem keresek,de még itthon lakom és az egy főre jutó összeg meghaladja ezt a határt.

Természetesen örülnék neki,ha nem magam után kellene fizetni,de tutira nem vállalná át helyettem az önkormányzat.

2013. dec. 5. 23:42
 15/26 A kérdező kommentje:
Viszont most olvastam még jobban utána,hogy ha elmúltam már 20 éves,akkor a szülők jövedelmét nem nézik. Bár még itthon lakom,tehát egy háztartásban a szüleimmel,akik keresnek,de már elmúltam 20. Ilyen esetben tehát csak az én jövedelmem számítana? Ami természetesen még nincs,tehát ez alapján rászorulónak minősülhetnék. Nem trükközni szeretnék,de nem árt tisztában lenni vele,hogy mire vagyok jogosult.
2013. dec. 5. 23:56
 16/26 anonim ***** válasza:
29%
Kérdezö! Én vagyok az, aki hü..get ír a regényíró okostojás válaszoló szerint. :-D Szóval 30 évesen nem voltam jogosult az önkorm által fizetett Tb-re, mert a szüleim és az élettásram keresete miatt nem voltam jogosult rá. Azért sem mert a családban van autó. Ugyanezekért szociális segélyt sem kaptam mert megmondták hogy van aki eltartson. A dolgok így müködnek nem pedig ahogy a regényíró elkèpzeli. Látszik mèg sosem volt ilyen helyzetben csak okoskodik. 3 hónapig magam fizettem a tb-m, és utána lett állásom. A NAV azt mondta nem kelk ezt náluk bejelenteni, mivel nekim mindegy hogy magam fizetem a tb-m vagy pedig a munkahelyem.Ami pedig a tb önkorm általi fizetését illeti, fehér ember nem nagyon kapja meg, ugyanis a magyar családokban általában van minimum egy keresö. A romáknál nincs. Ígt nekik jár a szoc segêly meg a tb fizetése is.
2013. dec. 6. 08:14
 17/26 A kérdező kommentje:
Értem. Akkor nagyon valószínű,hogy nekem sem ítélnék meg. Nem vagyunk milliomosok,de hátrányos helyzetűek sem. Meg sem próbálkozom akkor inkább vele,mert az is idő gondolom,amíg utánajárnak,hogy jogosult vagyok-e a támogatásra,15-e meg mindjárt itt van,addig be kellene jelentkezni.
2013. dec. 6. 09:03
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Pedig igazat ír a 77%-os.

A 62%-os azért nem kapta meg a TB támogatást, mert volt élettársa, akinek a jövedelme számít (ellentétben a szülei jövedelmével) és vagyonuk is volt (az autó)

A szociális segélynek szigorúbbak a jövedelmi határai, mint a TB rendezésnek (de valószínűleg nem is szoc.segélyre gondolt, hanem foglalkoztatást helyettesítő támogatásra)

"Meg sem próbálkozom akkor inkább vele,mert az is idő gondolom,amíg utánajárnak,hogy jogosult vagyok-e a támogatásra,15-e meg mindjárt itt van,addig be kellene jelentkezni."

Az, hogy utána járj, hogy jogosult vagy-e, vagy sem, maximum fél nap utánajárásodba kerülne: bemégy a járási hivatalba, elregéled a helyzeted és felvilágosítanak, hogy kinek a jövedelmét és vagyonát kell feltüntetni az igénylőlapon.

Bejelentkezned a változást követő 15 napon belül kell, azaz az esetedben december 30-ig.

De még ha meg is tennéd a bejelentkezést és csak később kapnád meg a határozatot, hogy dec 16-tól a járási hivatal rendezi a TBd, akkor ugyanazon a lapon kijelentkezhetsz, téves bejelentkezés címszóval és nem kell fizetned.

Persze sokkal egyszerűbb otthon ülni és várni, hogy a szüleid fizessenek helyetted havonta, mint fogni magad és bemenni a munkaügyibe és a járási hivatalba.

Még mielőtt a kedves 62%-os beszólna: a lányom vőlegénye pont így volt, mint te: suli után nem lett munkahelye, a szüleivel lakik és láss csodát: a járási hivatal rendezi a TBjét (pedig a szülei mindketten dolgoznak) Most intézte november végén. Reggel bement a munkaügyibe, vitte a személyijét, lakcímkártyát, TB és adókártyát, a legmagasabb iskolai végzettségét igazoló bizonyítványt, megkapta az igazolást, hogy regisztrált álláskereső, átment a járási hivatalba, megkapta a nyomtatványt, kitöltötte, beadta. Az ügyintéző átnézte és mondta neki, hogy rendezni fogják a TBjét, hamarosan küldik róla a határozatot. Délutánra már otthon is volt. Igaz neki nincs se élettársa, se autója.

2013. dec. 6. 16:10
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Hagyjad utolsó!

A nagyeszű 62%-os okostojásoz másokat, amikor egy bemásolt törvényrészletet képtelen értelmezni. Vagy csak túl hosszú volt neki a szöveg és nem bírta végigolvasni.

Azt bezzeg nagyon jól tudja, ki mikor milyen helyzetben volt.

Legalább a kérdező olvasná el figyelmesen a törvényt. Egy egyetemet végzett embernek nem okozhatna gondot az értelmezése. De még arra sem vette a fáradságot, hogy felhívja a járási hivatalt, nemhogy arra, hogy elmenjen hozzájuk.

Húzza csak ki a szülei zsebéből a pénzt, nehogy havi pár rongyos ezres miatt utánajárjon a dolgoknak.

2013. dec. 6. 17:04
 20/26 A kérdező kommentje:

Nem vagyok lusta és az értelmezési képességemet sem kell megkérdőjelezni. Egyszerűen két ellentétes dolgot írtok,egyikőtök a tapasztalatát,a másik egy törvényből idéz. Elolvastam,felfogtam,de a valóságban nem minden úgy működik,ahogy az a törvény szerint kellene...

A munkaügyiben már regisztrálva vagyok,tehát hétfőn elmegyek a járási hivatalba a szükséges papírokkal és ott tisztázom majd a helyzetet. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

2013. dec. 6. 20:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!