Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Családi adókedvezmény?

Családi adókedvezmény?

Figyelt kérdés
3 éves múlt a kisfiam.Most várjuk a kistesót,14+4 hkm vagyok.Jelenleg táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt,és az lenne a kérdésem,hogy csak a Pocaklakóra,vagy a kisfiamra is jár az adókedvezmény?A minimálbérből számítják a táppénzem,mert tavaly több mint 180 napot voltam gyesen.Elnézést,ha esetleg butaságot kérdeztem,de sajnos nem igazán vagyok otthon ebben a témában.:)Köszönöm!
2013. ápr. 29. 14:15
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Már megírták, 10000/gyerek havonta. Te vedd igénybe az adókedvezményt a magzat után, a párod meg a 3 éves gyerkőcre. Ennyi. Így legalább a teljes 10e-t igénybe tudjátok venni. Ha majd megszületik a baba, akkor is maradhat így a dolog, egyik után anyuka, másik után az apuka veszi igénybe.
2013. ápr. 29. 14:40
 12/15 anonim ***** válasza:

"A párom minimálbérrel van bejelentve.Többet kap kézbe,na de sajnos nem az számít,hanem az,hogy mennyivel van bejelentve ugyebár."

Érdekes lenne, ha azt az adót amit elcsal is visszaigényelhetné. Bocs ezt nem tudtam kihagyni

2013. ápr. 29. 16:56
 13/15 A kérdező kommentje:
"Kedves" utolsó válaszoló!A Párom nem tehet arról,hogy olyan cégnél talált melót,ahol így adják a fizetést.Sajnos a mai világban nem lehet válogatni a munkahelyek között.Főleg,ha az embernek családja van.Örülni kell,hogy egyáltalán akad munkahely.Jah,és nem ő csalja el az adót,hanem a cég.Erről ennyit!!Félre értés ne essék,nem magyarázkodok(miért is tenném egy idegennek?)csak nyilvánvaló,hogy fogalmad sincs erről a helyzetről,nyilván nem segédmunkásként dolgozol sza*ért-hu**ért.Inkább örülj ennek,és ne osztogasd itt az észt!!
2013. ápr. 29. 18:29
 14/15 anonim ***** válasza:

Elolvastam mindegyik hozzászólást.

Én viszont írok egy valami mást is!

A magzatra év közben kizárólag a kismama tudja igényelni a családi kedvezményt, mivel az apa nem a férje. Miután a baba megszületett, már Ő is kérheti utána is. A terhesség 91. napjától jár a magzatra ez a kedvezmény.

Két fő figyelembevételével havi 125.000 Ft adóalapot csökkentő kedvezmény vehető igénybe, ami adóra átszámítva maximum 20.000 forintot jelent a két "gyerek" után.

A lényeg: Én az apa helyében nem kérném a már megszületett gyermekre tekintettel sem a családi kedvezményt év közben. Ugyanis: Mivel a fizetését részben feketén kapja, ezért nagy valószínűséggel a kedvezmény összegét a mostani munkáltatója benyeli. Tehát nem fog 10 ezer forinttal többet kapni kézbe, maximum a munkáltatójának segít azzal, hogy annyival kevesebb adóelőleget fizet be az államnak a párod neve alatt.

Soha senkinek nem ajánlom azt, hogy igényeljen bármilyen adóval kapcsolatos kedvezményt annak, aki a fizetését vagy feketén, vagy részben feketén kapja. Ez a kacifántos számításoknak köszönhetően nem lesz segítség, tehát effektíve nem fogtok többet hazavinni a családi kedvezmény miatt.

Ajánlatosabb megvárni az év végét a kedvezmény érvényesítésével (tehát az adóbevallást), mert akkor - igaz egy összegben - de legalább biztosan "kézhez" kapjátok a gyerekek után Nektek járó összeget.

Az Anyuka kérje nyugodtan a családi kedvezményt, mivel a táppénzt, majd a thgy. valamint a GYED teljesen "hivatalos" kifizetés lesz, ott nem lehet sumákolni...

Fogadd meg a tanácsom!

2013. ápr. 30. 08:01
 15/15 anonim ***** válasza:

Egyet kell, hogy értsek az utolsó válaszolóval. Mi is voltunk ilyen helyzetben, mint a kérdező, hogy a férjem félig meddig feketén kapott fizut. És sajnos nem úgy, hogy mi is jól járjunk vele, mert igazából így kapott annyit, amennyi a beosztása miatt amúgy is megillette volna. Az ebből adódó hasznot csak és kizárólag a fejvadász cég zsebelte be. Úgyhogy mikor bejött ez a családi kedvezmény dolog, akkor pont ezért amit az utolsó válaszoló is írt mi sem kértük év közben. Össze-vissza számolták a fizukat, vaószínű észre se vettük volna, hogyha lecsalják egy részét,(vagy akár az egészet) úgyhogy az volt a tuti, hogyha állambácsitól visszaigényeljük.

Úgyhogy én is azt ajánlom, hogy a magzat után vedd igénybe te, akár évközben is, a másik gyermek után meg majd a párod igényelje vissza az adóbevalláson keresztül. Az sem rossz végül is, akkor egyösszegben megkapjátok a 120e-t.

2013. ápr. 30. 09:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!