3 éves múlt a kisfiam.Most várjuk a kistesót,14+4 hkm vagyok.Jelenleg táppénzen vagyok veszélyeztetett terhesség miatt,és az lenne a kérdésem,hogy csak a Pocaklakóra,vagy a kisfiamra is jár az adókedvezmény?A minimálbérből számítják a táppénzem,mert tavaly több mint 180 napot voltam gyesen.Elnézést,ha esetleg butaságot kérdeztem,de sajnos nem igazán vagyok otthon ebben a témában.:)Köszönöm!
A családi adókedvezmény mindkét gyerekre jár, ez 10.000 Ft/hó/gyerek. Ha te nem tudod igénybe venni a teljes összeget(márpedig minimálbérből számított táppénz esetén nem tudod), akkor megoszthatjátok a férjeddel. Ha "csak" élettársad van, akkor a pocaklakóra viszont csak te igényelheted.
2013. ápr. 29. 14:19
2/15 anonim válasza:
Jár(na) mind a két gyerekre, a terhesség 91. napjától, ha van igazolásod a nődokitől. DE! a minimálbéres táppénznek tuti nincs havi 20 e ft. szja-ja, így nem fogod tudni igénybe venni. Apuka mennyivel van bejelentve? Ő is igényelhetné, meg is lehetne osztani kettőtök között.
2013. ápr. 29. 14:19
3/15 anonim válasza:
A pocaklakó után is jár családi adókedvezmény a terhesség 13. hetétől (betöltött 12 hét után.) Állítólag kell orvosi igazolás, nekem nem volt, de senki nem is kérte :-).
2013. ápr. 29. 14:21
4/15 A kérdező kommentje:
A párom minimálbérrel van bejelentve.Többet kap kézbe,na de sajnos nem az számít,hanem az,hogy mennyivel van bejelentve ugyebár.Egyenlőre még csak jegyesek vagyunk,júliusban lesz az esküvőnk.:)
2013. ápr. 29. 14:22
5/15 anonim válasza:
3-as!
Így igaz, kell orvosi igazolás, amit 5 évig őrizni kell. Ha ez alatt ellenőriz a NAV, ezt be kell mutatni.
2013. ápr. 29. 14:23
6/15 anonim válasza:
3. az igazolás akkor kell, ha a NAV ellenőriz, hogy mi alapján vetted igénybe. És a munkáltatók is besz szokták kérni fénymásolatban, hogy lefedjék magukat.
Ha kapsz egy ellenőrzést, és nincs meg az igazolás, akkor megszívod...
7/15 anonim válasza:
Szia!
Az adókedvezményes részhez tudok érdemben hozzászólni. A betöltött 91. naptól a magzatra is jár az adókedvezmény. Célszerű a férjednek kérni. Újra kitöltitek a formanyomtatványt, úgy, hogy van a meglévő gyerkőc + van egy magzat. Attól a hónaptól jár, amikor megvan a 91. nap. Ehhez kell nőgyógyászi igazolás is, amit tegyetek el egy esetleges adóellenőrzéshez.
Ha megszületik a pici, újra kitöltitek a papírt már két gyerekre.
+ 10e Ft-ot jelent havonta a második gyerekre az adókedvezmény, ha megfelelő jövedelmetek.
8/15 anonim válasza:
Írta, hogy a vőlegénye minimálbéren van...
2013. ápr. 29. 14:25
9/15 anonim válasza:
Akkor a pocaklakó után csak te igényelheted. A nagyobb gyerkőc után igénybe veheti a párod is. Osszátok meg!
2013. ápr. 29. 14:27
10/15 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm szépen a válaszokat.:)És ha a tgyás-t és a gyedet is a minimálbérből fogják számolni(márpedig gondolom abból fogják),akkor is meg kellesz osztani?És nem tudjátok véletlenül,hogy kb. mennyi adókedvezmény jár majd a 2 gyerekre?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!