Családi pótlék nyilatkozával szeretnék segítséget kérni?
Röviden próbálom összefoglalni:
GYED-en vagyok itthon. A férjem a munkahelyén nyilatkozott a fél családiról. Miután semmilyen nyomtatványt senki nem küldött, magánszorgalomból az APEH oldalon található nyomtatványt elküldtem az OEP-nek (tőlük kapom a GYED-et), hogy letudjam a nyilatkoztatot.
Most visszaküldtek egy ugyanolyan nyomtatványt, mint amit én elküldtem, egy-két furcsasággal kiegészítve. Pl 2 példányt küldtek, hogy az egyiket az én nevemre, a másikat a férjemére kell kitölteni. Minek? A férjem nyilatkozott a munkahelyén, mi köze az OEP-nek külön még ehhez? A másik, ami szemet szúrt, hogy van egy megjegyzés:
"az adóterhet nem viselő járandóság összegének közlése nem kötelező, azonban ha azt a nyilatkozat nem tartalmazza, a munkáltató/kifizető a bevételből levonandó adóelőleget az adótábla legmagasabb kulcsával állapítja meg".
Adabszurdum előfordulhat, hogy valaki nem kap ilyen nyomtatványt az OEP-től (mivel eddig nem küldözgettek, semmilyen információ sehol nem érhető el erről, majd pl a GYED-ből 36%-os adóelőleget vonnak????
Kedves kérdező korábban nem kellett adózni a családi pótlék után.
Alacsony jövedelemnél továbbra sem kell több adót fizetned.( ha az éves jovedelmed a családi pótlékkal együtt sem haladja meg a 1.900.000-ftot) Mivel a családi pótlékot hozzáadják a jövedelmedhez utána megnézik melyik jövedelmi sávba esik a béred, kiszámolják a fizetendő szja előleget és EBBŐL LEVONJÁK A CSALÁDI PÓTLÉKRA ESŐ ADÓT. Tehát ha nem léptél át magasabb jövedelemsávba akkor a plusz és minusz összeg meg fog egyezni.
De még ha fizetned kell akkor sem túl nagy összeget.
Igen, ezek így még okés. Az utolsó mondatodban van benne a pofátlanság (mármint a kormány részéről, nem részedről!:-), hogy lehet, hogy csak egy PICI adót kell fizetni! Hát ha nem visel adóterhet, akkor egy picit se kelljen! De mondjuk szerintem erre ment ki a játék! Mert nyilván az alacsony jövedelmű, GYED-en lévő anyuka igényelte eddig, de ha legalább a felét hozzádobjuk apukáéhoz, megvan az esély, hogy ott még pluszban fizetés lesz!!!
De visszatérve az eredeti kérdéshez, tehát aki nem nyilatkozik, az megszívja, és a legmagasabb adósávba feltételezik a jövedelmét, és az alapján vonják. Az egy dolog, hogy a következő évben majd adóbevallásnál visszakapja....
Előző hozzászóló vagyok. Igen sajnos ez így igaz, ha nem nyilatkozol akkor tényleg most levonhatják aztán majd csak a jövő évi adóbevallásodban kapod vissza pénzt.
Ezek az ide "adóreformok" nem tudom kinek segítettek valamit. A fantasztikus szja csökkentéssel kereken 2000 Ft-tal nőtt a nettó bérem. Máshonnan meg elvonják ezt a kis plusz pénzt is:(
Ez lesz az un. szuperbruttosítás, ugye?
És ezt ki a rossebb fogja érteni? Má'bocs! Ezek akkora átvágások! Úgy meg van keverve, kutyulva, hogy ép ésszel fel sem tudod fogni, és le sem tudod pörgetni az agyadban, hogy mi éri meg, és mi nem neked! Megint átvágnak minket a palánkon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!