Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tavaly október óta nem találok...

HHenrietta17 kérdése:

Tavaly október óta nem találok munkát, viszont fizettem magam után azóta a tb-t. Ha monjuk teherbe esnék, akkor én úgyan úgy biztosítottnak számítanék, és jogosult lennék minden támogatásra? (gyes, gyed, gyet) Vagy mire lennék jogosult?

Figyelt kérdés

#GYED #GYES #gyet támogatás
2013. márc. 12. 13:56
1 2
 1/16 anonim válasza:
100%
Gyesre és egyszeri anyasági támogatásra.
2013. márc. 12. 13:58
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Csak GYES járna, GYED, TGYAS nem, mert annak munkaviszonybol származó biztosítási jogviszony az alapja. A gyet pedig a harmadik gyerektől járna....
2013. márc. 12. 14:01
 3/16 anonim ***** válasza:
48%
és mi van, ha dolgozott októberig amúgy? nekem van munkám, volt is, csak érdekel. mert ugye ha idén esik teherbe a kérdező, akkor a tavalyi fizu az alapja.
2013. márc. 12. 14:03
 4/16 anonim ***** válasza:
73%
A GYED, TGYAS igénylésének feltétele, hogy a szules időpontjában a munkaviszony elő legyen. Ha te csak októberig dolgoztál, akkor gyest fogsz kapni
2013. márc. 12. 14:05
 5/16 anonim ***** válasza:
54%
köszi 4-es, 3-as vagyok, ezt nem tudtam :) hátha a kérdezőt is érdekli!
2013. márc. 12. 14:08
 6/16 anonim ***** válasza:
54%
De jó, hogy vannak akik ilyen pontos választ tudnak adni!!! :) Nagyon hasznos!!!
2013. márc. 12. 14:28
 7/16 anonim ***** válasza:
36%
GYED-re akkor vagy jogosult, ha az elmúlt két évben volt legalább 360 nap bejelentett munkaviszonyod. TGYÁS-ra pedig akkor,ha közvetlen szülés előtt bejelentett munkaviszonyod van. A GYES alanyi jogon jár, akár fizeted a TB-t, akár nem.
2013. márc. 12. 14:38
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Hiába van neki meg a két év, utolsó, ha a szules időpontjában nincs munkaviszonya, se TGYAS, se GYED nem jár neki....
2013. márc. 12. 14:43
 9/16 anonim ***** válasza:
36%
Bérszámfejtő - TB ügyintéző vagyok, ha nekem nem hiszed el, hogy így van, akkor nézz utána. Nekem 8, csak válaszoltam, mert véletlenül láttam a kérdést.
2013. márc. 12. 14:45
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Hat akkor javaslom, hogy képezd magad.... TGYAS:Ki jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre?

A terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

 a biztosítás fennállása alatt, vagy

 a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy

 a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül.

Terhességi-gyermekágyi segélyre jogosult

 az a nő, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, a gondozásba vétel

napjától,

2012. január j-jétől tgys-re jogosult továbbá

 az a gyám, aki a csecsemőt jogerős döntés alapján gondozza, a kirendelés napjától,

 a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, ha a szülő nő az egészségügyi szolgáltató által igazoltan, az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, ahol a gyermeket gondozzák, az

igazoláson feltüntetett naptól ezen egészségi állapot fennállásáig,

 a csecsemőt gondozó vér szerinti apa, ha a szülő nő meghal, az elhalálozás napjától,

 az a férfi, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha a gyermeket vele

együtt örökbe fogadni szándékozó nő az egészségügyi szolgáltató által igazoltan, az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, ahol a gyermeket gondozzák, az igazoláson feltüntetett naptól ezen egészségi állapot fennállásáig,

 az a férfi, aki a csecsemőt örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette, ha a gyermeket örökbe fogadni szándékozó nő meghal, az elhalálozás napjától,

 az a férfi, aki a csecsemőt egyedül vette örökbefogadási szándékkal nevelésbe, a gondozásba vétel napjától, GYED: Ki jogosult a gyed-re?

A 2010 május 1-jét követően született gyermekekre tekintettel igénybe vehető gyed jogosultsági feltételeként szükséges előzetes biztosítási idő – főszabály szerint – 365 napra emelkedett. Ez alapján gyermekgondozási díjra jogosult:

 a biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át

 

biztosított volt,

a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át

biztosított volt,

a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-

gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességi- gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

azzal, hogy valamennyi esetben további feltétel, hogy a gyermekgondozási díjat kérelmező személy a gyermeket saját háztartásában nevelje.

2013. márc. 12. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!