Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tegyük fel, hogy egy cég egy...

Tegyük fel, hogy egy cég egy adott tevékenységért 1Ft + ÁFA díjat fizet. Ha én is szolgáltatást nyújtok ennek a cégnek, de nem vagyok ÁFA-körös, akkor mennyit kérhetek ugyanezért a tevékenységért?

Figyelt kérdés

2012. dec. 29. 08:14
 1/5 anonim ***** válasza:

Szabad árképzés van, az árakat nem a törvények szabályozzák, hanem a kereslet-kínálat. Ha ugyanannyiért kínálod a szolgáltatásodat alanyi mentesként, mint aki áfa-körös, és a vevő hajlandó megfizetni azt az árat, akkor annyiért.

A különbség csak az, hogy amíg az áfa-körös a számlájára ráírja, hogy az átvett összeg x % áfát tartalmaz, te ugyanerre a számládra azt írod, hogy A.M. = alanyi mentes.

2012. dec. 29. 08:38
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen.

Bennem csak az kérdéses, hogy ha valaki 1 Ft + ÁFA díjat kap egy szolgáltatásért, míg én 1 FT-ot (ugyanazt az összeget ajánlották fel, +ÁFA nélkül), mert nem vagyok ÁFA-körös, akkor összességében nem fizetnek nekem rosszabbul? Tehát nem mondjuk 1,2 FT-ot kellene számláznom?

2012. dec. 29. 08:46
 3/5 anonim ***** válasza:

Azért mondom, az árakat, hogy mennyit kérhetsz el, azt a piac (=kereslet-kínálat) szabályozza. Az, hogy te nem vagy áfa-körös, csak azokat a vevőidet zavarja, akik szintén vállalkozók, és beletartoznak az áfa-körbe, mert csak akkor igényelhetnek vissza áfát a számlád után, ha te is áfa-körös vagy.

Aki nem vállalkozó, vagy vállalkozó ugyan, de szintén áfa-körön kívüli, és ami szolgáltatást nyújtol, nagy a kereslet utána, az akkor is oda-adja neked ugyanazt az összeget, mint amit az áfa-körösnek fizetne. Meglehet, hogy te hamarabbi határidővel vállalod, vagy jobb minőséget adsz, stb. stb.

Ha sokan vagytok a piacon, akik ugyanazt a tevékenységet folytatjátok, és viszonylag kevés a megrendelő, akkor viszont célszerű valamivel olcsóbban kínálnod a szolgáltatást, mert a sok magánszemélyt inkább az vonz, mivel az áfával úgysem tudna mit kezdeni.

Tehát ha így döntöl, akkor is az az igaz, hogy a piaci kereslet-kínálat irányítja a dolgokat.

2012. dec. 29. 08:55
 4/5 anonim ***** válasza:

"mert nem vagyok ÁFA-körös, akkor összességében nem fizetnek nekem rosszabbul?"

Nem, mert az áfa nem a tiéd. Azt be kell fizetned az államnak. A te bevételed 1 Ft akkor is, ha áfa-körös vagy, és akkor is alanyi mentes vagy.

Más kérdés az, hogy hogyan képzed az áraidat, de arról az előző válaszoló mindent leírt.

2012. dec. 29. 12:32
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Itt nem én képzem az árakat, nagy céggel szemben egyszerű vállalkozó vagyok. :-) Csak nem voltam benne biztos, nem ér-e hátrány, de megnyugtattál, hogy nem. :-)
2013. jan. 14. 16:02

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!