Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Áfa - általános forgalmi adó...

Áfa - általános forgalmi adó - kérdés. Hogyan történik?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek!

Kft. Áfa bevallása, befizetése, viszaigénylése hogyan alakul? Bevallom, kissé zavaros számomra ez a téma.

A cég vesz a nagykertől egy gépet 100 Ft + 27% Áfá-ért, melyet tovább ad végfelhasználónak 110 Ft + 27% Áfá-ért. Számokra lefordítva: 100 Ft + 27 Ft = 127 Ft

110 Ft + 30 Ft = 140 Ft.

Vételnél ugye kifizetem a bruttó összeget, a 127 Ft-t - aminek ÁFÁ-ja később elvileg visszaigényelhető - az eladásnál megkapom a bruttó összeget, a 140 Ft-t, aminek az ÁFA tartalmát elvileg szintén be kell fizetnem. Ez szépen halmozódik az ÁFA számlán, amíg - havi, negyedéves - visszaigényelhető az általam először kifizetett 27 Ft? Így elméletileg az ÁFA különbözet kb. 3 Ft-ját fizetem ki a végén?

Lehetséges a következő, vagy teljese félreértem? A 10%-os árrésből adódó 10 Ft + a visszaigényelt 27 Ft az haszonként jelentkezik valamilyen formában? Vagy hogyan lehet visszaigényelni és hogyan kell elkönyvelni, vagy görgetni?

Az, ha EU-s adószámmal ÁFA mentesen tudok vásárolni, az csak azért jó, hogy ne kelljen megelőlegeznem, vagy más miatt is?

Nagyon köszönöm előre is a segítségeket!

2012. szept. 26. 14:05
 1/3 Sandol ***** válasza:

Szia!

Remélem tudok értelmes választ adni. Tehát a számlánál ugyebár van 27 Ft visszaigényelhetőd, valamint az értékesítésből származó 30 Ft Fizetendőd. Tehát az adott időszaki Áfabevallásban 3 Ft fizetendő áfád keletkezik. Hasznod igazából csak az a 10 forint, az előzetesen felszámított (visszaigényelhető) áfa nem haszon, hiszen a nettó árbevételbe csak a 110 Ft kerül be, nem a 140 Ft.

Könyveléstechnikailag: Ha teszem azt egy anyagot szereztél be, akkor Tartozik az anyagszámla 100 Ft-tal, tartozik még az Előzetesen felszámított Áfa 27 Ft-tal, és követel a Szállító/Pénztár. Értékesítésnél Tartozik a Pénztár/Vevő Követel a belföldi értékesítés nettó árbevétele 110 Ft-tal és a fizetendő áfa 30 Ft-tal. Visszaigényelni csak akkor lehet, ha több a visszaigényelhető áfád, mint a fizetendőd.Visszaigényelni az áfabevalláson (is) lehet, de csak bizonyos összeg felett. De nagyon jó helyen van az ott következő időszakra átvihető követelésként. Ha valamelyik következő időszakban fizetendő áfád van, akkor ez csökkenti azt.

EU-s adószámmal azért tudsz ÁFA mentesen vásárolni, mert ez van benne a törvényben. De ha az EU-ból vásárolsz, akkor az áfa bevallás mellé be kell adnod egy 12A60-as bevallást is, melyen szerepeltetned kell az EU-s beszerzéseket, értékesítéseket. Ja, és az EU-s beszerzés természetesen rákerül az ÁFA bevallásra is.

Remélem tudtam segíteni valamennyit. Ha nem ezek voltak a kérdések (mert egy pár percig olvasnom kellett, hogy rájöjjek), akkor bocsánat.

2012. szept. 27. 09:49
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, nyilván bennem van a hiba, de egy-két dolog nem tiszta.

Ahogyan írod, "Tehát a számlánál ugyebár van 27 Ft visszaigényelhetőd, valamint az értékesítésből származó 30 Ft Fizetendőd. Tehát az adott időszaki Áfabevallásban 3 Ft fizetendő áfád keletkezik. "

Ekkor nem csak 3 Ft fizetendő áfám keletkezik, mégsem? Nem ennyit kell befizetnem? Ha az egészet be kell fizetni - a 30 Ft-t - úgy kétszer van megfizetve az áfa egy termékre, először mikor én veszem meg, másodszor, amikor eladom.

Illetve az rendben van, hogy eladás után be kell fizetnem az egész 30 Ft-t, de az előzőleg befizetett 27 Ft-t, hogyan igényelhetem vissza? Mert, ha sehogy, akkor adott egy 100 Ft-os termék, rajta 10 Ft - valamilyen módon -leadózandó jövedelem és 57 Ft Áfa, ami, ha még több kereskedőn átmegy, akkor még jobban halmozódik? Ezt már egyáltalán nem értem...

2012. szept. 27. 13:41
 3/3 anonim ***** válasza:

A 27 Ft-nyi ÁFA-t úgy "igényelheted" vissza, hogy a fizetendő ÁFA-d összegéből levonod. Ezáltal már vissza is van igényelve, hiszen nem a 30 forintot fizeted be az államnak, hanem csak a 3 Ft-ot! A visszaigénylést nem kell nagyon szó szerint venni. A költségeid után kifizetett ÁFA összege igazából levonandó ÁFA összeg, méghozzá a fizetendő ÁFA összegéből.

Ha több lenne a levonandó ("visszaigényelhető") ÁFA összege, mint a befizetendő, akkor egy bizonyos összeg elérése után konkrétan visszafizeti Neked az állam azt, ha igényled.

Ehhez viszont társul egy jó kis adóellenőrzés előtte. Azért nem is szokták sokan visszakérni, hanem a folyószámlájukon tartják, hogy majd a későbbiekben keletkező fizetendő ÁFA összege csökkentse azt, amivel tartozik neki az adóhivatal.

2012. szept. 28. 06:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!