Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Általános kérdések! Forgalmi...

Általános kérdések! Forgalmi és súlyadó, jó ez így?

Figyelt kérdés

Nos, nemrég vásároltam egy használt autót.

Biztosítást még aznap megkötöttem, s rá pár napra át is írattam a nevemre.

Viszont... felmerült egy-két kérdés, amit nem értek.

Édesanyám között és köztem létrejött egy üzembentartói szerződés, miszerint a tulajdonos én vagyok az üzembentartó pedig ő. (Mindez csak a kedvezőbb biztosítási díj miatt)

Természetesen az átíratáskor vittem magammal az üzm.tartói szerződést, amit el is fogadtak és kiállították a forgalmi engedélyt, viszont a forgalmiban csak az Édesanyám neve szerepel (mint üzembentartó), azonban én, mint tulajdonos nem vagyok rajta feltüntetve.

Ez miért van?

Másik kérdésem:

A volt tulajtól megkaptam mindenféle fajta papírt, többek között még a befizetett súlyadó számláját is. Ezt ő 2010. márciusában fizette be.

Ha ő beviszi az okmányirodába az adás-vételi szerződést, akkor számára időarányosan visszafizetik majd a súlyadót?

És nekem mit kell ilyenkor tennem? Innentől kezdve engem fog terhelni ez az adó, azonban hogyan tudom majd mindezt kezdeményezni, illetve mikor kapok róla majd csekket?

És még valami: Amikor átvettem az autót, akkor a forgalmi engedély tartójában benne volt a befizetett súlyadót igazoló bizonylat.

Ezenkívül az átíratáskor az ügyintéző nő nekem azt mondta, hogy tartsam az autóban a majd később kiérkező (az én nevemre kiállított) törzskönyvet.

Én úgy tudom, hogy ezeket nem kell magamnál tartani (vagyis a súlyadó befizetését és a törzskönyvet), ha mondjuk a rendőr igazoltat, de most már végképp megkavartak.

Tehát mi az, amit utazáskor az autóban kell tartanom? (ergó, mit kérhet egy rendőr tőlem az igazoltatáskor?)

2010. júl. 3. 14:53
 1/4 anonim ***** válasza:

- Forgalmieng.

- Zöldkártya

- Biztosításról a csekk (Vagy kötvény, ha mondjuk átutalással fizeted.)

- EU-s kék sárga kárbejelentő.

A kocsiban SOHA semmit ne tarts, mert ha feltörik.

"Súlyadó" APEH hatáskör, ehhez semmi köze a rendőrnek, akárcsak a törzskönyvhöz sincs.

2010. júl. 3. 15:17
 2/4 anonim ***** válasza:

Súlyadót nem fizetik vissza időarányosan, még ha január elsején vetted akkor is azt terheli egész évre, akinek akkor(01.01) a nevén volt. Törzskönyvet majd a te nevedre kapsz.

A törzskönyvet mikor küldik, a borítékba lesz mellette egy levél, amibe le lesz írva, h ne tarsd az autóba...

2010. júl. 3. 15:59
 3/4 A kérdező kommentje:

Értem! Köszönöm a válaszokat!

De hogyha kifizette a volt tulaj az erre az évre vonatkozó súlyadót, akkor nekem is ki kell majd fizetni vagy ez most fedezi az ez évi költségemet ez alól?

Én úgy tudom, hogy már nincsen "Zöldkártya", január elsejétől megszűnt, nem?

2010. júl. 3. 16:04
 4/4 anonim ***** válasza:

2010-re neked már nem kell fizetni súlyadót, csak majd 2011-re. Zöldkártya nincs, azt majd mikor viszed műszakira akkor fogják mérni.

Am milyen autóról van szó?

2010. júl. 3. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!