Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit csinál egy könyvelő?

Mit csinál egy könyvelő?

Figyelt kérdés

mit takar? hogy telik egy napja? mennyi az átlag fizetés?

érdemes kitanulni?

2012. máj. 18. 17:58
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

látom szakmabeliek írtak, ennek örülök. Ezért írtam ki így a kérdést:D:D

Nekem már megvan az előképesítésem, viszont ez semmi. Számvitelből jó vagyok, viszont adózásból nem. A képzéssel volt a gond, ugyhogy egyedül próbálom megtanulni/értelmezni.

A változásokat honnan nézitek le ha megkérdezhetem??????

Én ugyebár nem lehetek teljeskörű könyvelő, de könyvviteli munkákat csinálhatok... szerintetek ebbe mi tartozik bele????

kontírozás, berögzítés, estleg bevallásokat is nekem kell csinálni(?)

és még? tehát az én képesítésemml a könyvelő alá dolgozhatok. ebbe mi tartozik még bele?

Nagyon köszönöm a válaszokat!:)

2012. máj. 19. 06:07
 12/12 anonim ***** válasza:

Minden év végén, ill. év elején megvesszük a HVG különszámát a következő évi adó-törvényekről (SZJA, ÁFA stb) és a HVG különszámot a TB törvényekről. Vagy ugyanezt az Adókódex nevü Apeh-kiadványt. Ezek év közben az "alaptörvények". Év közbeni módosításokat figyelni kell, mert az alaptörvényeken kívül rengeteg más is megjelenik, azokat esetleg a net-ről szeded le.

Másrészt naponta a NAV-honlap elején tájékozódhatsz a NAV által felrakott "figyelemfelhívó" cikkeiből, ha részletesebben is szükséged van rá, akkor abban a hivatkozott törvény számát is megtalálod. Akkor már csak a keresőbe beütöd, és lejön. (Legbiztosabb a Net.Com.oldala)

Ha bevallás-nyomtatvány változott, akkor a NAV honlap kezdő lapján, legörgetsz, legalól van felsorolva azoknak a bevallásoknak a száma, vagy éppen a keretprogram, amelyeket aznap, előző nap stb. módosítottak. Azokat letöltöd a gépedre, amelyekre szükséged van.

Bevallások kitöltéséhez, kell egy nagyon jó könyvelő-program. Ma már szinte mindegyik fejlesztő cég belerak egy u.n. bevallás-importot, amelyet ha elindítol, (no meg a legújabb nyomtatvány-verzió is a gépeden van), akkor a könyvelő progi rárakja a lekönyvelt anyagot a nyomtatványra. Utána már "csak" végig kell pörgetned, hogy valóban az van-e ott, aminek lennie kell, ill. küld-e hibaüzenetet valami miatt a program. Persze ehhez tudnod kell, hogy az adott jogszabály szerint, az adott könyvelési anyagból a bevallás végén milyen eredménynek kell megjelennie. Ha nem az jött ki, akkor valahol valami nagy gubanc van, amit keresned kell.

Ha már megvan az alapképesítésed, pár év gyakorlat egy könyvelő irodán, ott belejössz a dolgokba, de a törvényeket sehol senki nem fogja neked megtanítani, azt neked kell kikotorni, olvasni, értelmezni és a gyakorlati, mindennapi munkádban alkalmazni!!!

2012. máj. 19. 07:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!