Miért lehet olcsóbban megvenni a kiskereskedőktől, mint a nagykereskedésekben? Többi lent!
Új tevékenységi kört teszek a vállalkozásomba, és számolgatok.
Áfa mentes vagyok.
Ugyebár ki kell fizetnem az áfát a nagykernek, de nekem nem fizetnek áfát a vásárlóim.
Ebből adódóan kevesebbért tudnám tovább adni a termékeket.
Viszont sok helyen olyan árat adnak meg a kiskereskedők, mint amit nekem kínálnak a nagykereskedők nettóben.
Én olyan árakkal hogy versenyezhetnék?
Én így számoltam:/csak egy eszerű példa/
Áfás: 100Ft + 27Ft áfa/ez a nagykertől vett termék ár/+5Ft haszon+27Ftáfa, amit a kiskereskedő fizet.=159.
Áfa mentes: 100+27áfa/ez a nagykertől vett termék ár/+5Ft hasznom.= 132.
Én számolok rosszúl? Vagy valamit nem veszek figyelembe?
A kiskereskedő visszaigényli a nagykereskedőnek kifizetett ÁFA-t. Amikor a kiskereskedő elad valamit, azon mindig van ÁFA. Egyik mód sem úgy működik, ahogy leírtad.
Nettó 100Ft a termék a nagykerben, megveszed és kifizetsz 100Ft+27Ft ÁFA-t. Később (havonta, negyedévente, stb) az ÁFA-t visszaigényled, a lényeg, hogy neked 100Ft-ba került. Ráteszed a hasznodat és eladod: (100+5)+27% ÁFA-ért (kb 132Ft, kicsit több). Ebből befizeted a 27 Ft ÁFA-t, 100-ért vetted a terméket, megmarad az 5Ft hasznod.
A nagyker amúgy forgalom alapján kedvezményt is ad. Ha kicsi a forgalmad, akkor ez 0%. Ha elég nagy, akkor lehet akár 10% is. Ilyenkor te olcsóbban tudod eladni, mint a nagyker a 0%-os kedvezménnyel...
Amúgy miért tudnád kevesebbért adni, ha nem vagy áfás?
Annyiért adod amennyiért akarod.
1nek:
"Amikor a kiskereskedő elad valamit, azon mindig van ÁFA."
Ha a már meglévő vállalkozásom Áfa mentes, akkor én nem tehetek rá 27%áfát, és a nagykereskedőtől vett termékek után sem igényelhetem vissza az áfát. És ha tőlem vásárolnak, ők sem igényelhetik vissza az áfát.
Nagykereskedéseknél akikkel én beszéltem nagy ritkaság a 10% kedvezmény. Amit leítrál az az áfásra jó, de az áfa mentesre nem.
2-nak.
Azért, mert mondjuk egy vállalkozó aki visszaigényelheti az áfát, ha tőlem veszi, nem tudja visszaigényelni. Azért adhatom kevesebbért. De a haszon az megmaradna. csak az áfát nem kell fizetni.
De én sem tudom pontosan, hogy működik, ezért is kérdeztem.
Már hogy maradhatna meg a haszon?
Az áfát felszámolod, annyival többért adod, de azt be is kell fizetned!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!