Tudom-e valahol ellenőrizni, hogy a munkáltatóm fizeti-e utánam a TB járulékot?
Ha mondjuk huzamosabb ideje nem fizeti utánam a járulékokat, attól utánam ugyanúgy finanszírozva van orvosi ellátás és a gyógyszer kiváltás?
Hallottam ugyanis most egy olyat, hogy valaki nem tudta kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert "tiltásban volt" a tajszáma. Ilyen létezhet??? (Félek, hogy erre a sorsra jutok én is.)
Ha nem fizeti utánad, akkor nem is vagy bejelentve, , ha ezt nem tudják a hivatalok, akkor még érvényes a Tb kártyád, amennyiben regisztrált vagy a munkaügyi központban és tartod velük a kapcsolatot.Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz írhatsz levelet, amelyben kérelmezed, hogy szíveskedjenek megválaszolni be vagy-e hozzájuk jelentve.Kell a cégnév, a cég adatai, ahol dolgozol és kellenek a Te adataid is, ami alapján utána tudnak nézni neked.
Érdeklődhetsz az Apehnél is, ott is adnak felvilágosítást , mit tehetsz ilyen esetben.És a Munkaügyi központban is kérhetsz tanácsot, ajánlom, hogy vidd el a munkaügyre a szerződésed, ha abban nem stimmel valami, ők azonnal észreveszik és akkor egyértelmű, hogy bizonyára nem is vagy bejelentve.
Remélem, tudtam segíteni.
Az, hogy fizeti-e utánad a járulékokat, mindegy. A lényeg, hogy ne fekete munkás legyél, hanem bejelentett biztosított. Ha bejelentett a munkaviszonyod, és nem fizeti utánad, akkor is úgy veszi a törvény (mivel nem Neked kell átutalnod az államnak), mintha befizetted volna, hiszen Tőled levonták. Ez egyedül a magánnyugdíjnál nem volt igaz még akkor, amikor a nyugdíjpénztár kezelte a tagok folyószámláit, nem pedig az APEH. Ott, ha nem fizették be a levont tagdíjat, akkor az nem is került a dolgozó számlájára, bottal üthette a nyomát.
Ha valakinek tiltva van a TAJ-kártyája, akkor az nincs is bejelentve.
Egyébként ügyfélkapun keresztül meg tudod nézni, hogy be vagy-e jelentve, ki jelentett be, mikortól - meddig.
A járulékfizetés ebből a szempontból nem érdekes, ha a cég nem fizette, vagy el van maradva, akkor úgyis behajtják rajta, csak idő kérdése. Ebből Neked semmi hátrányod nem lesz.
Attól, hogy nem fizeti be utánad a járulékokat, még be lehetsz jelentve.
A munkaügyi csak akkor rendezi a TBdet, ha pénzbeli ellátást is kapsz tőlük. Ha csak egyszerűen regisztrált álláskereső vagy, de ellátást nem kapsz, a TBd sem rendezik.
A TB kártyád mindenképp érvényes.
Ha nincs rendezve a TBd, akkor sem a TB kártyád veszti el az érvényességét, hanem nem leszel jogosult az ingyenes orvosi ellátásokra.
Ha a munkáltatód bejelentett, akkor biztosított vagy (és ezáltal a természetbeni és a pénzbeli eü. ellátásokra is jogosult vagy) függetlenül attól, hogy a munkáltatód befizeti-e utánad a járulékokat.
"Hallottam ugyanis most egy olyat, hogy valaki nem tudta kiváltani a receptre felírt gyógyszerét, mert "tiltásban volt" a tajszáma. Ilyen létezhet???"
Létezhet, több oka is lehet:
- a munkáltatója nem jelentette be
- nem vezették át a bejelentést a OEP rendszerben
Nyitsz egy ügyfélkaput az okmányirodában, és mire hazamégy le tudod kérdezni a biztosítási jogviszonyod. Ha úgy látod, hogy nem jelentett be a munkáltatód, a lap alján lehetőséged van jelezni az OEP felé, ahol felveszik a kapcsolatot a munkáltatóddal adategyeztetés céljából.
Ha ott úgy látod, hogy be vagy jelentve, nem kell azzal foglalkoznod, hogy befizette-e a járulékokat vagy sem.
Köszönöm a válaszokat. Még a héten elintézem az ügyfélkapu regisztrációmat, nagyon hasznosnak tűnik.
Abban szinte biztos vagyok, hogy be vagyok jelentve, de akkor utánanézek ennek is, akkor lesz 100%.
Köszi még egyszer!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!