Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az inkasszózás és a jogi...

Az inkasszózás és a jogi következmény elkerülhető-e az alább részletezett esetben?

Figyelt kérdés

Adott: A cég mint vevő, B cég, mint szolgáltató és én magam, mint egyéni vállalkozó (aktív, egyetemista, melléktevékenységben egyéni vállalkozó, vállalkozói számlám azonos a lakossági folyószámlámmal ).

Az A cég a B cég részére X összeget kíván átutalni a B cég szolgáltatásának ellenértékeként. Viszont B cég céges számláján inkasszó van (lényeg hogy a rá érkező bevételt egyből levennék róla behajtás címszó alatt).

Létezhet-e valamilyen mód- vagy megállapodás akár a három résztvevő között (A, B és jómagam mint egy.vállalk.)- (mely jogilag sem támadható és nem büntethető semelyik ügyletben résztvevő), melyben meg lehetne oldani, hogy valamilyen módon az A cég az én részemre utalja át a B-nek szóló X összeget? A számlázással kapcsolatban és az egész felállással kapcsolatban kérnék profi, szakmai segítséget! Van-e működőképes megoldás a fenti helyzetre? Hogyan juthat hozzá B cég az Atől érkező X összeghez anélkül, hogy levennék, anélkül, hogy adózási és könyvelési mizéria lenne, akár az én közbenjárásommal? Nagyon szépen köszönöm előre is!

2011. ápr. 16. 16:37
 1/5 A kérdező kommentje:

Azt sem tudom, ha az én közbenjárásommal mint egy haramadik fél, működőképes lenne, akkor a vállakozóin szereplő tevékenységi körökben szükséges-e módosítást végrehajtani, esetleg újat felvenni, mely feljogosítana... Tippeket, ötleteket várok, hogyan lehetne ezt a helyzetet megoldani úgy mindeniknek jó legeyn és senkit ne hurcoljanak meg akár egy későbbi ellenőrzés során sem!

Minden építő jellegű, lehetőleg működő képes megoldási javaslatot szívesen fogadok! Elég sürgető lenne ezt elintézni A és B között, én felajánlottam, hogy ha tudok, segítek.

2011. ápr. 16. 16:41
 2/5 anonim ***** válasza:

Te csak szépen maradj ki belőle.

És fizessen A B-nek készpénzben. ha nagy az összeg, akkor naponta kisebb összegeket.

2011. ápr. 16. 16:45
 3/5 anonim ***** válasza:

Az A cégnek és a B cégnek is van könyvelője, akiknek tudniuk kellene az ilyen esetekre a megoldást.

Ez amit te kifejtettél fiktív számlázás. Mindegyik résztvevő megjárhatja vele.

Ahogy az első is írta, fizessen az a cég a Bnek készpénzben. Ezzel nem lenne sem adózási, sem könyvelési mizéria.

2011. ápr. 16. 19:50
 4/5 A kérdező kommentje:

Pontosításra szorul a dolog - néhány friss info alapján.

Az A cég egy B cégnen (mint munkáltató) keresztül fizet ki egy C személyt (a B cégben, mint munkavállaló van jelen). C személynek a számláját inkasszózzák. Gondolom a probléma hasonló, maximum csak pepitában, hogy én, mint egyéni vállalkozó kapok pénzt akármilyen címszó alatt az A cégtől (azt nem tudom, hogy kp-ban A cég "csak így egymást közt, akár apránként" kifizeti -e) , ezt nyílván normál esetben le kéne számláznom... A következő fázis még kevésbé tiszta, hogy hogyan továbbíthatnám az összeget a C személy felé. Bár valószínűleg az lenne tényleg szinte az egyedüli életképes megoldás ha készpénzelnének, (ez megjelenik a könyvelésben ettől függetlenül vagy a könyvelő, ha jó és elég rafkós, szétosztja a kp-s kiadást mindenfelé, eloszlatja, eltünteti apránként) ?

2011. ápr. 17. 12:16
 5/5 anonim ***** válasza:

nem érted.

az inkasszó a bankszámlára vonlatkozik. az oda bejövő pénzek kerülnek inkasszóra.

Ettől függetlenül a pénztárában lehet pénz, nem kell a könyvelőnek semmit csinálnia, rendesen bekönyveli a pénztárba és kész.

csak azt nemértem,hogy ez miért téged izgat (akinek semmi köze az egészhez) és miért szorulna a te tanácsodra két Kft, akiknek ugye van saját könyvelőjük.

2011. ápr. 17. 12:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!