Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit csinálhat velem az APEH...

Mit csinálhat velem az APEH ha nem fizetem a TB-t?

Figyelt kérdés
Felszólítást kaptam, hogy visszamenőleg fizessem be az elmaradásaimat (2008-2010-es év) 200.000ft. Nincs jövedelmem, nem tudom kifizetni. Mit csinálhatnak velem?
2010. nov. 10. 18:54
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
97%
Büntetéssel és késedelmi kamattal együtt behajtják rajtad. Ha nem most, akkor majd akkor, ha lesz jövedelmed, vagy bármilyen forrásból pénzed bankszámládon. Ha tulajdonod van, lefoglalják (ingatlan és ingóságok is).
2010. nov. 10. 18:57
 2/13 anonim ***** válasza:
64%

első körben kérd, hogy méltányosságból engedjék el, csatold az igazolást a munkaügyi központtól, hogy regisztrált munkanélküli vagy

amúgy ha nem fizetsz, akkor végrehajtás lesz, de addig még pár kör rinyálás belefér, mert sokszor elengedik ;)

2010. nov. 10. 19:23
 3/13 anonim ***** válasza:
83%
Nem őrölnek olyan gyorsan az APEH malmai, próbálj valamilyen engedményt kérni, minden dokumentumot csatolj, ami ezzel kapcsolatos, elengedhetik vagy kaphatsz részletfizetést, lefoglalhatják a dolgaidat valóban, de nem biztos, hogy teljesen veszett ügy. Illetve mindenképp nézz utána, hogy biztos jól és jót számoltak-e, mert nekem volt olyan, hogy egyszerűen csak késett valami adminisztráció, és már dolgoztam, de ők nem tudtak róla, szóval helyesbítést kértem, elküldtem minden papírt, és végül korrigálták a tévedést.
2010. nov. 10. 20:36
 4/13 anonim ***** válasza:
83%

Ebben valószínűleg benne van a késedelmi kamat, esetleg a büntetés is. Nem mindegy, hogy milyen jogcímeken van a tartozás. A kamatot és a büntetést hamarabb elengedik, a Tbt magánszemélynek méltányosságból mérsékelhetik, vagy elengedhetik, de legalább részletfizetést adnak.

Valószínűleg magánszemélyeknél is van rá kitöltendő nyomtatvány, de az a legegyszerűbb, ha minél hamarabb írsz az APEHnak és kéred a fennálló tartozásaid elengedését. Ezt maximum 30 napon belül tedd meg (mármint a levelük kézhezvételétől számítva) Indokold azzal, hogy nincs jövedelmed és vagyonod. Majd ők visszaválaszolnak, hogy pontosan milyen adatokat és iratokat kérnek a kérelem elbírálásához.

Ha nem fizeted és nem is reagálsz semmit, akkor inkasszót tesznek a számládra (ha van), ha az inkasszó nem vezet eredményre, megpróbálják letiltani a jövedelmedből, ha ez sem megy (mert nincs miből, vagy túl kevés lenne), akkor árvereznek. A tartozásod nem évül el, mert minden egyes felszólítás, vagy a bahajtás bármilyen formája újra indítja az elévülési határidőt. Plusz a tartozásod kamatozik is.

2010. nov. 11. 07:51
 5/13 A kérdező kommentje:
De van vagyonom , amit ha eladnék (persze nem akarom) ki tudnám fizetni a tartozást. Jövedelemem és pénzem valóban nincs , amiből ki tudnék nekik igy rögtön fizetni 200 ezer ft-ot.
2010. nov. 11. 08:27
 6/13 anonim ***** válasza:
59%

"amit ha eladnék (persze nem akarom) ki tudnám fizetni a tartozást"

Majd eladják ők! Azért ez nem így megy, hogy nem akarok, nem fizetek... Mert addig mi fizetünk helyetted! Csak úgy mondom...

2010. nov. 11. 09:26
 7/13 A kérdező kommentje:
Mit fizetsz te helyettem ? Már ne hatagudj meg...
2010. nov. 11. 09:59
 8/13 anonim ***** válasza:
67%

Ellenőriztess le minden papírodat egy szakértővel. Lehetett-e olyan munka, ami véletlenül nem került bele ebbe az időszakodba? Vagy amiről azt hitted, tiszta, és mégse volt az? Suliba jártál esetleg? Ha igen, milyen képzésre? Mennyit írtak havonta lebontva (kellett, hogy írják a levélben, ha nem, kérd a pontosítást)? Számoltak év végéig? Ha igen, van esély, hogy még év vége előtt munkát találsz (ha van esély, ebben az esetben kérd ennek a résznek az elengedését)? Mióta nincs munkád? Próbálsz találni? Hol?

Ne vádaskodj, járj utána, és ha jogos, akkor fizesd ki valahogy, mert te leszel bajban, ha nem fizeted ki a tartozást, meg mostantól a többit havonta. Nem is az összeg miatt, hanem mert sok pénzbe kerül, ha nem fizetsz magad után és történik valami baj, ami miatt komolyabb, költségesebb ellátásra van szükséged.

2010. nov. 11. 11:49
 9/13 anonim ***** válasza:
43%

"Mit fizetsz te helyettem ?"

A társadalombiztosítás (mint olyan) költségeit.

2010. nov. 11. 12:50
 10/13 anonim válasza:
utolsó... mit fizetsz te tajparaszt?? inkább válaszolj a kérdésre :)
2013. júl. 16. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!