Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha van bejelentett lakcímem...

Ha van bejelentett lakcímem külföldön, és Magyarországon is, akkor a külföldi jövedelmem köteles vagyok leadózni?

Figyelt kérdés

szept. 21. 16:39
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:

"a nullás bevallást automatikusan elkészíti a NAV és ha semmit nem csinálsz vele, automatikusan bevallássá válik."

Semmiféle nullás bevallást nem készít a NAV. Akkor minden nyugdíjasnak, kiskorúnak (köztük a csecsemőknek is) lenne ilyenük. De nincs.

"Nullás" bevallást akkor szoktak kérni - akár visszamenőleg is - az adózótól, ha "nullás" igazolást kell valamiért kikérni a NAV-tól. Ilyenkor hiába nem kellett bevallást készítenie eredetileg az adózónak, a NAV kéri, hogy azokra az évekre is nyújtsa be, amikor nem kellett volna neki.

Miért kéri?

Mert kizárólag akkor állítja ki a nullás igazolást, ha meggyőződött róla, hogy hiánytalanul megvan hozzá minden adat. Hogy' értsd: Nem elfelejtette a bevallást benyújtani az adózó, ami által adott esetben kötelezettsége keletkezett, hanem nem is volt neki adóköteles jövedelme. Tehát biztosított az a feltétel a nullás igazolás kiadásához, hogy teljeskörű hozzá az információ.

szept. 25. 05:28
 22/32 anonim ***** válasza:

EU-n kívül élek évek óta, van magyar lakcímem, de nincs magyar jövedelmem.

Minden évben jön az eSZJA értesítés a bevallásról, amit mindig el is fogadok.

szept. 25. 07:50
 23/32 anonim ***** válasza:

Akkor ott kizárólag informatikai probléma lehet a dologban, vagy egy régi itthoni munkáltatód elfelejtett kijelenteni, mint biztosítottat. Most csak tippelgetek.

Nem készít nullás bevallást a NAV. Minek tenné? Azért, hogy utána leirattározza, majd selejtezze?

szept. 26. 05:37
 24/32 anonim ***** válasza:
100%
23. Nekem is mindig jön az értesítés, 20 év külföldön élek (Unión belül). Sosem volt még gond. Egy év volt, mikor arról értesítettek, hogy fizetnem kell, de akkor véletlenül volt bevételem. Nem informatikai hiba.
szept. 26. 09:40
 25/32 anonim ***** válasza:

#23: Figyelj, a NAV készít nullás bevallásokat, ez tény, nem vélemény.

Hogy miért, beszéld meg velük, de gondolom van rá okuk, ha az ügyintézőjük szerint is ez az eljárás és ha nem tetszik, akkor ki kell jelentkezni az országból.

Az irattárazást nem is értem: legalább 10 éve teljesen elektronikus a rendszer, konkrétan 0 többletterhe van az államnak azzal, hogy legenerálja ezeket a bevallásokat és kiküldje neked elfogadásra.

szept. 26. 10:18
 26/32 anonim ***** válasza:

"Az irattárazást nem is értem:"

Elektronikus iratokat is "irattároznak". Csak szólok.

Utánajárok, mert érdekel, hogy vajon miért készít nullás bevallásokat egyeseknek, ketteseknek meg miért nem...

szept. 27. 06:06
 27/32 anonim ***** válasza:
... ettől függetlenül nem kell bevallást készíteni akkor, ha nincs adóköteles, vagy bevallásköteles jövedelmed. Pont. -> SZJA törvény.
szept. 27. 06:07
 28/32 A kérdező kommentje:
Itt senki sem tud adni értelmes választ
szept. 27. 07:02
 29/32 anonim ***** válasza:
100%

28. Nem tudom miről beszélsz, többen adtunk, mielőtt elindult volna a felesleges szőrözés a nullás igazolással, azt a részt figyelmen kívül hagyhatod.

Egyébként pedig ha nem hiszel senkinek, akkor érdeklődj közvetlenül a NAV-nál, el fogják neked mondani (alapvetően pl. azt, amit az első válaszomban leírtam a kérdésedre, de ha nem elég értelmes, akkor marad a NAV).

szept. 27. 10:17
 30/32 anonim ***** válasza:
49%

Angliában élek és itt adózom mert itt is dolgozom .

Van otthon bejelentett lakcímem a saját lakásomban . Nincs köze a kettőnek egymáshoz .

Senki sem adózik kétfelé .

szept. 28. 06:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!