Hogyan kell az adóbevallásod elkészíteni?
Tudom, elég butyuta kérdés, de felmerült bennem. :)
Légyszives legyetek megértőek és röviden írjátok le, hogy hogyan szokás elkészíteni az adóbevallást! :)
Arra lennék kíváncsi hogy: kinek, mikor, hol, hogyan, mit kell megadni, stb.
+ Kérlek ne írjátok, hogy "keressek rá az interneten", mert nyilván okkal írok ide! :)
"Hogyan kell az adóbevallásod elkészíteni?"
Ha alkalmazott vagy, akkor a NAV készít egy tervezetet. Ha akarod ránézel a [link] oldalon.
Vagy nem foglalkozol vele, mert nincs más jövedelemed és akkor május 20-án érvényessé válik.
Fogom a munkáltatók által kiállított M30-as igazolásokat, és az alapján beírom a bevallás szükséges oszlopaiba a számokat. Levezetem végig a számítást egészen az adókötelezettségig. Majd beírom, hogy mennyi adóelőleget vontak le év közben a foglalkoztatóim és kijön a végeredmény -> kell még befizetnem, visszaigényelhetek, vagy egyik sem.
A tervezettel én magam soha nem foglalkozom, mivel munkabéren kívül más forrásból is van adóköteles jövedelmem, tehát készítek egy saját bevallást emiatt.
a navhoz bemehetsz és érdeklődhetsz. ha sima 8 órás bejelentett munkaviszonyod van és nincs gyereked, akkor a nav megcsinálja. kikérheted h nyomtassák ki stb. A kinyomtatott példányt 5 évig megtarthatod.
ha van még plussz jövedelmed, bejelentett, akkor a navtól kérj ojan dolgokat. ha vannaj gyerekeid, akkor olyat.ha katás vagy, akkor olyat. stb.
régebben én online töltöttem ki.
"a navhoz bemehetsz és érdeklődhetsz. ha sima 8 órás bejelentett munkaviszonyod van és nincs gyereked, akkor a nav megcsinálja."
A NAV nem "csinálja meg", hanem készít egy tervezetet. Semmiféle felelősséget nem vállal a tervezetben szereplő adatokért. A tervezetben minden olyan adat szerepel, amiről a kifizetők/munkáltatók adatot kötelesek szolgáltatni az adóhatóságnak. Amiről nem kötelesek, vagy nem kifizetőtő származó bevétel/jövedelem, az nem is fog szerepelni benne.
A tervezet elkészítéséhez semmi köze annak, hogy hány órás munkaviszonyban foglalkoztatják. Csak ahhoz van köze, hogy kötelező adatszolgáltatás van róla a NAV felé, vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!