Miert duplazódott meg a tb tartozás 2 hónap alatt?
Ha külföldön van biztosításod, akkor arra az időszakra itthon nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot. Viszont ha a NEAK nem tud a külföldi biztosításodról, akkor nyilván előírja a járulékot, amit a NAV tart nyilván és adott esetben hajt be.
A járuléktartozás részemről csak egy tipp, mert egyenlőre azt sem tudjuk, hogy mit követel rajtad a NAV. Ha küldtek fizetési felszólítást, akkor a felszólítás második oldalán adónemenként, jogcímenként ki van bontva, hogy miből tevődik össze a tartozásod.
Olyan nincs, hogy 2 hónapja 350 ezer, utána meg 700 ezerre ugrik a járuléktartozás. Ott valami más van a levesben, hacsak nem informatikai probléma okozta ezt.
Én szívesen segítek, de ahhoz legalább a NAV iratot látnom kellene.
"Ugy tudom lehet kerni hogy mersekeljek vagy elengedjék"
Persze, ha a megélhetésed veszélybe kerülne, ha befizetnéd a tartozást. A mérséklést felejts el! A mérséklés törvényi feltételeinek nagyon kevesen felelnek meg.
Ha valaki külföldön próbál szerencsét, és létrejön ott a biztosítása, akkor azt a NEAK-nak 15 napon belül be kellene jelentenie. Valószínűleg ez maradt el és azért lett most intéznivalód. Utólag is meg tudod tenni a NEU.70 nyomtatvány értelemszerű kitöltésvel és a NEAK-hoz történő benyújtásával. Mellékelni kell hozzá a külföldi biztosító által kiadott igazolásokat is, hogy mikor állt fenn kint biztosításod. Ugyanis arra az időre nem kell fizetned "TB"-t (egészségügyi szolgáltatási járulékot).
A NEAK és a NAV majd egymás között intézi a vele kapcsolatos dolgokat (adott esetben törléseket), miután benyújtottad a NEAK-nak a NEU.70 bejelentőlapot.
Mert nincs hivatalosan magyar tb-d.
Hivatalosan Magyarországon élsz, magyar a lakcímed, fizetned kellene a havi 10ezer forint körüli tb-t.
Az hogy társtulajdonos vagy egy cégben nem jelent rendezett tb-t.
Ez van a reszletezesben,megtalaltam az ügyfélkapun: Egészségbiztosítasi alapot megillető bevételek: 231000Ft
Egeszsegügyi szolgaltatasi jarulék 426060 Ft.
Meg kérnek gépjarmüadót amit azert nem ertek mer forgalombol kivont kocsirol van szó.
Hasonló volt velem is egy Bt van a nevemen és Ausztriában szezonozok.
Volt egy jogkövető vizsgálat és négy évre amikor otthon voltam visszamenőleg meg kellett fizetni a tb-t plusz szochót.
Mivel vállalkozásod van főállású vallakozóként be kell jelentkezned magad a Kft- be.
Büntetést nem kaptam de pár hónapra jött még egy 75 ezres csekk késedelmi pótlék.
"Ez van a reszletezesben,megtalaltam az ügyfélkapun:
Egészségbiztosítasi alapot megillető bevételek: 231000Ft
Egeszsegügyi szolgaltatasi jarulék 426060 Ft."
A 124. adónemen nyilvántartott egészségbiztosítási alapokat megillető bevételek tartozás még 2020. július 01-je előtti időszakra szóló hátralék.
A 408. adónemen nyilvántartott egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás pedig az utána lévő időszakra szóló hátralék.
Mindegyik egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás. Azért írják elő 2020. július 01-jétől új adónem számra a hátralékot (408.), mert aki ezen az adónemen felhalmoz 6 havi járuléktartozást, annak érvénytelenítik a TAJ-számát és nem lesz ingyenes neki az egészségügyi ellátás hazánkban.
Téged visszamenőleg talált meg a NEAK.
Először csak a 124. adónemen volt hátralékod, aztán hozzádobták a 2020. július 01-je utáni időszakot is.
Azt azért egyeztesd le a NAV-val, hogy a két adónemen nincs-e azonos időszakot érintő tartozás. Mert időnként sikeresen bonyolódnak a dolgok.
ePapír szolgáltatás keretén belül kérheted a NAV-ot, hogy vizsgálja felül a tartozásodat, mivel véleményed szerint azonos időszakra írtak elő a két különböző adónemen járulékot. Írásban fognak az eredményről értesíteni. Ha igazam van, akkor törölni fognak belőle. Az elévülési időket és egyéb más - a hátralékot érintő - dolgokat figyelembe véve, szerintem igazam lesz -> van benne duplikált időszak. Nem szabadna ekkora összegnek a 124. adónemen fennállnia, hacsak nem jelzálogjoggal biztosított az a hátralék.
Szerintem kezd el intézni, meg a NEAK-hoz a bejelentést is a NEU.70 nyomtatványon. Aztán türelmesen várd a megoldást.
ePapír szolgáltatást itt éred el. A NAV is elérhető ezen keresztül. Kérd meg őket, hogy vizsgálják felül a járuléktartozásod. Ügyfélkapun keresztül tudsz belépni rajta. Ne várd a sült galambot... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!