Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miert duplazódott meg a tb...

Miert duplazódott meg a tb tartozás 2 hónap alatt?

Figyelt kérdés
Külföldön vagyok inkább szezonmunkába dolgozom,tavaly ahol voltam csak alkalmilag dolgoztam ,nem voltam bejelentve. Magyarorszagon nem vettem igenybe orvosi ellatast évek ota.Magyar lakcimem az van. 2 éve Magyarba egy Kft.-be társtulajdonos lettem,de nulla bevételes. A nav 2 honapja küldött 350 ezres tb tartozást, tegnap meg majdnem 700ezret követelnek.Végrehajtasrol jött levél. Ez jogos hogy ennyit követelhetnek? Hogy lehet a duplája? Hiaba kérem le a részletes elemzest az ügyfelkapun,akkor se jivök rá miért a duplája.

aug. 9. 19:53
 1/10 anonim ***** válasza:
73%
Nyilvánvalóan hozzáadódtak a késedelmi kamatok és a végrehajtási költség. Így az első szám a tőketartozás, a második pedig a teljes tartozás.
aug. 9. 20:14
 2/10 anonim ***** válasza:
41%
Átadták végrehajtásra, az sokba kerül.
aug. 9. 20:43
 3/10 A kérdező kommentje:
Ugy tudom lehet kerni hogy mersekeljek vagy elengedjék.De nem tudom mire hivatkozzak azon kivül hogy külföldön vagyok.otthon nem dolgoztam mar 12 éve.De itt külföldön meg összevissza dolgoztam,volt hogy nem is vagy csak feketén.
aug. 9. 21:05
 4/10 anonim ***** válasza:

Ha külföldön van biztosításod, akkor arra az időszakra itthon nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot. Viszont ha a NEAK nem tud a külföldi biztosításodról, akkor nyilván előírja a járulékot, amit a NAV tart nyilván és adott esetben hajt be.

A járuléktartozás részemről csak egy tipp, mert egyenlőre azt sem tudjuk, hogy mit követel rajtad a NAV. Ha küldtek fizetési felszólítást, akkor a felszólítás második oldalán adónemenként, jogcímenként ki van bontva, hogy miből tevődik össze a tartozásod.

Olyan nincs, hogy 2 hónapja 350 ezer, utána meg 700 ezerre ugrik a járuléktartozás. Ott valami más van a levesben, hacsak nem informatikai probléma okozta ezt.

Én szívesen segítek, de ahhoz legalább a NAV iratot látnom kellene.

aug. 10. 05:15
 5/10 anonim ***** válasza:
70%

"Ugy tudom lehet kerni hogy mersekeljek vagy elengedjék"

Persze, ha a megélhetésed veszélybe kerülne, ha befizetnéd a tartozást. A mérséklést felejts el! A mérséklés törvényi feltételeinek nagyon kevesen felelnek meg.

Ha valaki külföldön próbál szerencsét, és létrejön ott a biztosítása, akkor azt a NEAK-nak 15 napon belül be kellene jelentenie. Valószínűleg ez maradt el és azért lett most intéznivalód. Utólag is meg tudod tenni a NEU.70 nyomtatvány értelemszerű kitöltésvel és a NEAK-hoz történő benyújtásával. Mellékelni kell hozzá a külföldi biztosító által kiadott igazolásokat is, hogy mikor állt fenn kint biztosításod. Ugyanis arra az időre nem kell fizetned "TB"-t (egészségügyi szolgáltatási járulékot).

A NEAK és a NAV majd egymás között intézi a vele kapcsolatos dolgokat (adott esetben törléseket), miután benyújtottad a NEAK-nak a NEU.70 bejelentőlapot.

[link]

aug. 10. 05:20
 6/10 anonim ***** válasza:

Mert nincs hivatalosan magyar tb-d.

Hivatalosan Magyarországon élsz, magyar a lakcímed, fizetned kellene a havi 10ezer forint körüli tb-t.

Az hogy társtulajdonos vagy egy cégben nem jelent rendezett tb-t.

aug. 10. 11:43
 7/10 A kérdező kommentje:

Ez van a reszletezesben,megtalaltam az ügyfélkapun: Egészségbiztosítasi alapot megillető bevételek: 231000Ft

Egeszsegügyi szolgaltatasi jarulék 426060 Ft.

Meg kérnek gépjarmüadót amit azert nem ertek mer forgalombol kivont kocsirol van szó.

aug. 10. 16:53
 8/10 anonim ***** válasza:

Hasonló volt velem is egy Bt van a nevemen és Ausztriában szezonozok.

Volt egy jogkövető vizsgálat és négy évre amikor otthon voltam visszamenőleg meg kellett fizetni a tb-t plusz szochót.

Mivel vállalkozásod van főállású vallakozóként be kell jelentkezned magad a Kft- be.

Büntetést nem kaptam de pár hónapra jött még egy 75 ezres csekk késedelmi pótlék.

aug. 10. 20:22
 9/10 anonim ***** válasza:
74%

"Ez van a reszletezesben,megtalaltam az ügyfélkapun:

Egészségbiztosítasi alapot megillető bevételek: 231000Ft

Egeszsegügyi szolgaltatasi jarulék 426060 Ft."

A 124. adónemen nyilvántartott egészségbiztosítási alapokat megillető bevételek tartozás még 2020. július 01-je előtti időszakra szóló hátralék.

A 408. adónemen nyilvántartott egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás pedig az utána lévő időszakra szóló hátralék.

Mindegyik egészségügyi szolgáltatási járulék tartozás. Azért írják elő 2020. július 01-jétől új adónem számra a hátralékot (408.), mert aki ezen az adónemen felhalmoz 6 havi járuléktartozást, annak érvénytelenítik a TAJ-számát és nem lesz ingyenes neki az egészségügyi ellátás hazánkban.

Téged visszamenőleg talált meg a NEAK.

Először csak a 124. adónemen volt hátralékod, aztán hozzádobták a 2020. július 01-je utáni időszakot is.

Azt azért egyeztesd le a NAV-val, hogy a két adónemen nincs-e azonos időszakot érintő tartozás. Mert időnként sikeresen bonyolódnak a dolgok.

ePapír szolgáltatás keretén belül kérheted a NAV-ot, hogy vizsgálja felül a tartozásodat, mivel véleményed szerint azonos időszakra írtak elő a két különböző adónemen járulékot. Írásban fognak az eredményről értesíteni. Ha igazam van, akkor törölni fognak belőle. Az elévülési időket és egyéb más - a hátralékot érintő - dolgokat figyelembe véve, szerintem igazam lesz -> van benne duplikált időszak. Nem szabadna ekkora összegnek a 124. adónemen fennállnia, hacsak nem jelzálogjoggal biztosított az a hátralék.

Szerintem kezd el intézni, meg a NEAK-hoz a bejelentést is a NEU.70 nyomtatványon. Aztán türelmesen várd a megoldást.

ePapír szolgáltatást itt éred el. A NAV is elérhető ezen keresztül. Kérd meg őket, hogy vizsgálják felül a járuléktartozásod. Ügyfélkapun keresztül tudsz belépni rajta. Ne várd a sült galambot... :)

[link]

aug. 11. 06:08
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Irtam nekik.
aug. 11. 21:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!