Mit tudok tenni, ha előző munkahelyem miatt tartozásom van a nav felé?
Ma kaptam egy értesítést, hogy egészségügyi szolgáltatás járulék miatt +94.920Ft tartozásom van.
Nem voltam bejelentve csak alkalmival 1 évig, de már abban se vagyok biztos, hogy bevoltam azzal.
Előző ilyen kérdésedhez is válaszoltam.
Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyba (alkalmis munka) nem kell TB-t fizetnie utánad a munkáltatónak, mert nem rendes munkaviszonyos voltál. Az EFO nem jár biztosítási kötelezettséggel, azalatt magadnak kellett volna a TB-jogviszonyod rendezni, fizetni
Alkalmi munkavállalás (egyszerűsített foglalkoztatás -> EFO)) nem keletkeztet tb. törvény szerinti biztosítottságot. Tehát ilyenkor neked kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot saját zsebből, ehhez semmi köze a foglalkoztatónak. Magánügy.
A munkáltató csak napi közterhet köteles fizetni az EFO napokra az államnak. Azt nyilván megtette. Ennek semmi köze a "TB"-hez.
Nem vert át senki, te nem voltál képben a dolgokkal...
"2021.-es év óta tb tartozásom van."
Ez nem "TB"-tartozás. Ez egészségügyi szolgáltatási járulék.
Tb. járulékot a munkabéredből vonná a munkáltató, ha lenne munkaviszonyod.
Munkaviszony által biztosítottnak számítanál, nem kellene külön fizetned eü. szolgáltatási járulékot.
Benyújthatsz kérelmet a NAV-hoz, hogy méltányosságból engedjék el a tartozást. Hátha sikerül.
Előtte nem ártana - ha még mindig nincs munkaviszonyod - kérvényezned a kormányhivatalnál, hogy állapítsák meg a rászorultságodat és mentesítsenek a fenti eü. szolg. járulék fizetése alól. Ha mentesítenek, akkor a róla kiállított hatósági bizonyítvány másolatát is csatolhatod a NAV kérelemhez, jobban megalapozná a méltányosságból történő tartozás elengedést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!