Véglegesen bevonhatják a tb-et vagy ha ki fizetem a tartozást akkor minden rendben lesz?
Azelőtt az volt, hogy ha visszamenőleg kifizetted, akkor érvényesítették a TAJ-számodat. Pár haveromnak ez volt.
De nekem az rémlik, hogy jó pár éve ez megváltozott: ha valaki 3 (6?) hónapig nem fizet, akkor végleg törlik a rendszerből.
Az biztos, hogy volt ilyen változat, csak nem tudom, azóta visszaállt-e a korábbi verzió. Sztem hívd fel valamelyik illetékes ügyfélszolgálatot, az a biztos.
"De nekem az rémlik, hogy jó pár éve ez megváltozott: ha valaki 3 (6?) hónapig nem fizet, akkor végleg törlik a rendszerből."
Ilyen nincs és nem is volt.
Érvénytelenítik 6 havi járuléktartozás esetén a TAJ-számát. Az orvosnál piros lámpás TAJ-számos lesz, onnan tudja a doki, hogy ingyenes ellátásra nem jogosult.
Ha megfizeti a teljes tartozást, akkor jogszabály szerint a következő naptól érvényes a TAJ-száma (zöld lámpa), de gyakorlatilag ez kivitelezhetetlen. Akkor lesz újra zöld, ha a NAV elektronikus úton jelenti a tartozás rendezését a NEAK-nak, aki az informatika útján visszaállítja zöldre az illető TAJ-számát a dokik által használt rendszerben is. Ez lehet, hogy akár 1 hetet is igénybe vesz a befizetést követően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!