Felmondtam 14-én. A munkahelyem nem jelentett még ki, nem kaptam fizetést és és félek visszamenőleg jelentenek majd ki. Pl. November 1-től. Meddig lehet visszamenőleg kijelenteni? Illetve ez mennyire szabályos amit művelnek?
Próbaidőn túl voltam. Sok minden nem volt szimpatikus a munkahelyen, ezért sem dolgozom már ott…
Volt olyan akit majdnem egy hónapra visszamenőleg kijelentettek minden nélkül. Azért írtam ki a kérdést, hogy informálódjak erről, hogy mi szabályos és mi nem.
Megkaptad a szabályosságra vonatkozó választ.
Még mindig nem tudjuk, hogy írásban mondtál fel, vagy csak úgy odabökted a döntésed a munkáltatónak. Az "odabökés" nem szabályos felmondás, jogilag nem is felmondás, mivel azt írásban kell megtenni. Minden esetben. Próbaidő alatt és után is. Még akkor is, ha írott munkaszerződéssel abban a pillanatban nem rendelkezel, ugyanis ebben az esetben pontosan az írott szerződés hiányára hivatkozva a munkába állást követően 30 napod van arra, hogy mindenféle következmény nélkül a munkaviszonyodat felmond. Ezt is írásban, hogy nyoma maradjon annak, hogy határidőn belül vagy és az indoklásod is megfelel a törvényben előírtaknak.
Én, mint munkáltató a következő dolgot vélném felfedezni ebben a történetben. Odabökted, hogy felmondasz, amit nem fektettél írásba, és nem is jöttél többet be dolgozni.
Szabály szerint nem mondtál fel (nem adtad írásban át a felmondásod a munkáltatónak), így jelenleg a munkaviszonyod még mindig fennáll. Mivel munkavégzési kötelezettséged is lenne alatta, de te nem végzed azt el, ezért fegyelmi eljárás kezdeményezhető ellened, aminek a vége munkáltatói azonnali felmondás (is) lehet, megspékelve némi kártérítési igénnyel.
Most kb. így áll az ügyed jogilag...
"Volt olyan akit majdnem egy hónapra visszamenőleg kijelentettek minden nélkül."
Az meglehet, de ez legyen annak a munkavállalónak a baja, akivel ezt meglépték. Az, hogy a munkáltató szabályt szeg, nem jogosít fel arra, hogy te is azt tedd. Ugyanis mindenféleképpen magad alatt vágod ilyenkor a fát.
Én pontosan azért nyertem meg annak idején egy munkaügyi pert, mert hiába fenyegetett a munkáltató, ordibált velem, vagy próbált mindenféle aljas húzásokkal kicseszni velem, én akkor is higgadt maradtam (próbáltam maradni, pedig vízbe tudtam volna fojtani), és tettem a dolgom, továbbá az azonnali hatályú felmondásomat is szabályosan léptem meg. Ha én is elkezdtem volna törvénnyel szembe menni (nem járok be dolgozni, stb.), akkor soha nem nyertem volna meg a pert. Így leakasztottam róla nem kevés milliót sérelmi díjként.
"Felmondani csak írásban lehet. Aki szóban mond fel, az nem mond fel."
Igen, ez így is van.
A kérdező azt írta, hogy felmondott. Nyilván az az érdekes, hogy ez alatt mit ért? Hogyan mondott fel (szerinte). Szóban? Mert akkor az nem szabályos felmondás, tehát nem mondott fel, hiába gondolja azt, hogy igen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!