Felmondtam 14-én. A munkahelyem nem jelentett még ki, nem kaptam fizetést és és félek visszamenőleg jelentenek majd ki. Pl. November 1-től. Meddig lehet visszamenőleg kijelenteni? Illetve ez mennyire szabályos amit művelnek?
Nincs felmondási időm.
Ez azért nem teljesen így működik, hiszen ha fizetés után léptetik ki, akkor irreálisan sok majd egy hónapot várni az új bérszámfejtésre és a fizetésre.
"Felmondtam 14-én."
A munkaviszony ezen a napon meg is szűnt? Ha igen, akkor 8 napja van kijelenteni téged a NAV-nál, mint biztosított. Nem azzal a nappal, amelyik neki tetszik, hanem a munkaviszony utolsó napjával.
"A munkahelyem nem jelentett még ki, nem kaptam fizetést és és félek visszamenőleg jelentenek majd ki. Pl. November 1-től. Meddig lehet visszamenőleg kijelenteni? Illetve ez mennyire szabályos amit művelnek?"
Nyilván az nem szabályos, ha nem azzal a nappal jelent ki, amikor a munkaviszonyod megszünt.
Mi a szabályos felmondás?
Írásban tesszük meg, két egyező példányban írjuk le (akár kézzel kockás papírra is). Az egyik példányt átadjuk a munkáltatónak, a másik példányon pedig DÁTUMMAL átvetetjük vele. Az átvétel dátuma (közlés) a felmondás napja! Ha próbaidő alatt közölt felmondás még aznap megszünteti a munkaviszonyt, a próbaidőn túli pedig másnap elindítja a felmondási időt. Ilyenkor a felmondási idő utolsó napján szűnik meg a munkaviszony.
A munkaviszony utolsó napjától számított 5. munkanapig el kell számolni a volt dolgozóval mind az igazolásokat, mind a munkabért illetően. A legtöbb cég a törvény erre vonatkozó előírását nem szokta betartani, hanem a többi dolgozó következő havi bérével együtt fizeti meg az elmaradt munkabért. Szabálytalan ugyan, de a hatóság először csak figyelmezteti a munkáltatót, még nem bírságol.
Ha a munkáltató nem szabályosan jár el az ügyedben, akkor a kormányhivatalokban találod a munkaügyi hatóságokat, ott kell panaszt tenni, majd intézkednek. Nekem nem egyszer, nem is kétszer segítségemre voltak már problémás munkáltatók esetén.
Van írásos nyoma, hogy felmondtál?
Ha nincs, akkor legalább egy emailt írj, hogy akkor jól tudod, hogy mivel xy nap mondtál fel, ezért következő naptól indul a felmondásod?
Amúgy ha próbaidőn vagy, akkor talán 10 nap vagy 2 hét nem emlékszem, de a cégek többsége nem fizet addigra, az emberek többsége meg nem perel mondjuk két hét csúszás miatt.
"Amúgy ha próbaidőn vagy, akkor talán 10 nap vagy 2 hét nem emlékszem,"
Próbaidő alatti felmondás esetén nincs felmondási idő, aznap megszűnik a munkaviszony. Ez nem a munkáltató döntésének kérdése, hanem törvény írja elő.
4-es válaszomban leírtam, hogy mi van. Kérdező még nem reagált rá semmit. Nem tudjuk, hogy írásban mondott fel, vagy csak úgy odabökte a munkáltatónak a döntését, amit ugye nem fog tudni bizonyítani semmivel.
Várom a kérdezőtől a kiegészítéseket. Addig csak általános dolgokat tudok válaszolni neki.
"Nem tudjuk, hogy írásban mondott fel, vagy csak úgy odabökte a munkáltatónak a döntését, amit ugye nem fog tudni bizonyítani semmivel."
Felmondani csak írásban lehet. Aki szóban mond fel, az nem mond fel. Ha valami nem történik meg, az nem bizonyítási probléma.
#4-es jól írta, én még ehhez kérnék pontosítás a kérdezőtől:
"Nincs felmondási időm."
1.) Próbaidő voltál? Vagy pontosan ezt mire alapozod?
2.)Ha nem volt leírva, akkor a Munka törvénykönyve szerint 30 nap, aminek fele alól fel kell menteni a munkából, a maradékban (a hátralévő szabadságaid figyelembevételével) a munkavégzés kötelező. Ez alól a munkáltató tetszési szerint szintén felmenthet.
3.) Illetve közös (!) megegyezés alapján akár aznap is megszűnhet a munkaviszonyod, de nem ezt írtad.
Tippre a 2. eset állhat fenn nálad, akkor december 14.-ig munkaviszonnyal rendelkezel, ez esetben a normál fizetési rendnek megfelelően december 10.-ig megkapod a teljes havi fizetést, és 19.-ig a tört hónapra járót is illene megkapnod.
“ Ha nem volt leírva, akkor a Munka törvénykönyve szerint 30 nap, aminek fele alól fel kell menteni a munkából, a maradékban (a hátralévő szabadságaid figyelembevételével) a munkavégzés kötelező. Ez alól a munkáltató tetszési szerint szintén felmenthet.”
Felmondàsi idő alól csak akkor kell felmenteni, ha a munkáltató mondott fel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!