Főállású egyéni vállalkozásnál (átalányadózó, alanyi adómentes) hogy működik a profit?
Van 42 920 Ft TB és 33 930 Ft szocho, ha nekem a valós költséghányadom változó, és tulajdonképpen sok esetben kevesebb lenne mint a kör amibe esnék (90 %), akkor ami pluszom marad, azt használhatnám mint profit?
Billingo-s kalkulátort néztem, de nem az igazi, ill. egyértelmű, az Actegon-os jobbnak tűnik, de kevésbé részletes, viszont itt már számol a valós költségek és a választott költséghányad különbözete szerinti profittal is. De arra már nem tér ki, az a "profit" használható-e szabadon, lévén már egyszer adóztál, fizettél járulékot.
#10 És ha neked 75%-os vagy 85%-os a hányadod, de tevékenységedből fakadóan ez változó lehet? Nem kapsz bírságot szerintem, mert mire fel. Arra ott a tételes elszámolás...
#11 Igen, ez is oké. Ha szabad akkor szabad, köszönöm. A könyvelővel még azért le fogom konzultálni, úgy is kellesz egyet keresnem.
Mindig a legkisebb hányadot kell figyelembe venni. Extrém példa, de:
Egész évben kisker tevékenységet végzel, ez ugye 90-es. De decemberben számlázol egy tanácsadási díjat, ami 40-es. Ezzel egész évre 40-es leszel visszamenőleg is és módosítani kell a bevallásokat is.
Kérdező, itt amúgy sokan írunk könyvelőként, a legtöbb válaszból lehet látni, hogy ki az.
a 3.-ban világosan leírtam, hogy kell fizetned SzJA-t is. Azt is a vélelmezett költséghnyad alapján.
Akkor érdemes az átalányadót választanod, ha a tényleges költséghányadod kisebb a vélelmezettnél, illetve ha nagyjából a körül van, és nem éri meg az adminisztráció. Senki nem fog azért megbüntetni, mert a tényleges költséghányadod alacsonyabb a vélelmezettnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!