Hogyan kellene adóznom?
Sziasztok!
Az lenne a szituáció, hogy nagyon szeretek gépekkel foglalkozni, néhány gépet már összeraktam és eladtam.
Szeretnék évente 4-5-6 gépet összerakni használt alkatrészekből és eladni őket valamilyen apróhirdetéses oldalon, vagy profittal, vagy 0-ra kijövetellel, mivel csak hobbiból csinálnám a profit annyira nem érdekel.
Mivel nem igazán értek az adózáshoz, tőletek kérnék segítséget, hogy milyen módon tudnám ezt legálisan megoldani, viszont ugyanakkor ne jöjjek ki mínuszba, mivel csak 4-6 gépet raknék össze évente (nagyobb értékű gépek; kb. 200k-500k).
Azt elfelejtettem írni, hogy még tanuló vagyok.
A válaszokat előre is köszönöm!
Esetleg van olyan adózási forma, amivel csak a profitból kell adózni, vagy akármilyen hasonló?
Bocsi, ha esetlegesen butaságokat írok.
SZJA-s egyéni vállalkozó, vagy KATA.
Ha főállásod van/lesz és csak mellékállásban vállalkoznál:
Havi 65576 forintig SZJA-s, afelett KATA éri meg.
Ha a vállalkozás lenne a főállásod:
Havi 80798 forintig SZJA-s, afelett KATA éri meg.
A KATA természetesen mindkét esetben csak akkor, ha a havi jövedelem minden hónapban minimum ennyi, és rendszeres.
A havi KATA 25000 vagy 50000 attól függően, hogy fő- vagy mellékállás a vállalkozás.
A fenti két összeg arra érvényes, hogy SZJA-sként ekkora jövedelemnél kell a KATA-val egyenlő értékű adót fizetni.
Alatta SZJA-sként több marad kézben, mint KATA-sként.
Vállalkozóként tudod legalizálni.
Ha csak értékesítenéd ezeket a gépeket, akkor nem kell hozzá bizonyítvány. Internetes kereskedelem anélkül is végezhető.
A legcélszerűbb adózási forma kiválasztásához előbb egy kicsit matekozni kell. Ha van a környezetedben könyvelő, keresd fel, és ne szégyelj kérdezni.
Sok sikert!
"Azt elfelejtettem írni, hogy még tanuló vagyok."
Nem az az érdekes, hanem az életkorod.
Adómentes 600.000 Ft-ig!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!