Főállású egyéni vállalkozásnál (átalányadózó, alanyi adómentes) hogy működik a profit?
Van 42 920 Ft TB és 33 930 Ft szocho, ha nekem a valós költséghányadom változó, és tulajdonképpen sok esetben kevesebb lenne mint a kör amibe esnék (90 %), akkor ami pluszom marad, azt használhatnám mint profit?
Billingo-s kalkulátort néztem, de nem az igazi, ill. egyértelmű, az Actegon-os jobbnak tűnik, de kevésbé részletes, viszont itt már számol a valós költségek és a választott költséghányad különbözete szerinti profittal is. De arra már nem tér ki, az a "profit" használható-e szabadon, lévén már egyszer adóztál, fizettél járulékot.
nem tudom, ezek a számok hogy jöttek ki TB-re, meg szocho-ra, de mindezeken túl van még adó is.
A lényeg: a jogalkotó azt feltételezi, hogy a bevételed 10%-a volt a vállalkozói jövedelmed, az után kell fizetned TB-t, szocho-t, adót, és ami marad, az a tiéd. Főállásúként a TB-nek és Szocho-nak van egy minimuma, amit akkor is ki kell fizetni, ha a jövedelmed alapján kevesebb jönne ki (lehet, hogy ezekkel számoltál a kérdésben, nem számolok utána, de nagyon fontos, hogy ez csak a minimum). Adó szempontjából van egy bizonyos adómentes keret is, az éves minimálbér fele.
Magadnak érdemes lehet azért nagyjából vezetned a tételes költségeket is, hog lásd, hogy mennyi lenne az adó, és egyéb közteher tételes költségelszámolás esetén, tehát hogy tényleg megéri-e.
Ha a havi jövedelem (10%) nem éri el a minimálbért, akkor attól függően hogy kell-e szakképzettség vagy sem, annak megfelelő minimálbérből számolt TB és szocho kell.
A kérdésem az volt, ha nekem a valós jövedelmem több mint 10%, mivel a valós költségem is kevesebb mint 90% (pl. 60-70%) akkor a különbözetre mi vonatkozik.
Kalkulátor kiszámolta már többször több formában, nem éri meg a tételes elszámolás. Azt hittem értelemszerűen úgy jobb de nem.
#8 Arra gondolna az ember hogy nincs "szabad" pénz... Azért kérdeztem, mert mi van ha ez után még külön nekem teszem azt SZJA-t kell fizetni?
Vagy az átalányadózás pont erről szól, hogy "szemet" hunynak afölött ha valakinek nem 90% a valós költséghányada (vagy 40, vagy 80)?
Idővel ráhúznak az emberre egy vagyonosodási vizsgálatot hogy számol el vele? Valami jóakaró mondjuk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!