Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Szóval, hogy működik az...

Szóval, hogy működik az adóbevallás?

Figyelt kérdés

22 vagyok, kb 2 éve dolgozom teljes munkaidőben, aktívan, bejelentve problémamentesen.

Hallottam már erről az adóbevallásról, de hogy pontosan mit takar, hogyan kell csinálni, avagy hogy lehet *csináltatni, azt már nem tudom. Majdnem mindenhol csak fél információkat találok, vagy épp "frissítéseket" bizonyos állapotokról, iskolában pedig sehol sem tanították hogy ez most mi is, hogy zajlik, egyáltalán kötelező-e megcsinálnom/megcsináltatnom, mi kell hozzá, stb... Egyik helyen azt olvasom, kötelező mindenkinek csináltatni, másik helyen azt, hogy az *adóval járó jövedelemhez a NAV automatikusan készít tervezetet, harmadik helyen azt, hogy 25 év alattiakat ez másképp befolyásol, stb...

Szóval hogy is működik ez?

2023. aug. 4. 09:41
 1/5 anonim ***** válasza:
Könyvelő elmondja.
2023. aug. 4. 09:42
 2/5 anonim ***** válasza:
Ha csak munkaviszonyból származó jövedelmed van, akkor nincs sok teendőd. A nav elkészíti a bevallástervezetet, amit ügyfélkapun jóváhagysz, és kész. Ha mellette volt adott évben más jövedelmed is, akkor azt neked kell bevallani, tehát módosítani/kiegészíteni a tervezetet. Ha ez a más jövedelem kifizetőtől származik, akkor ő jó eséllyel már le is vonta a jövedelmedből az adót (és befizette), neked pedig igazolást állított ki erről.
2023. aug. 4. 09:54
 3/5 anonim ***** válasza:

Alkalmazottként nemigen van dolgod vele, persze ettől még gáz, hogy az ilyesmit még mindig nem tanítják az iskolában.

Évente egyszer megcsinálja neked a NAV a bevallást, amit átnézhetsz és javíthatsz (pl. ha valamilyen kedvezményt nem vettek figyelembe) és be tudod adni. Ha nem nézed meg, akkor Május 20.-án automatikusan elfogadottnak tekintik.

Egyébként még ha nem is módosítasz semmit, akkor is érdemes átnézni, meg pl az 1%-ot felajánlani, hogy ne az állam feneketlen bendőjébe landoljon, hanem valami olyan helyen, amit szívesen támogatnál (pl én állatmenhelynek szoktam adni).

2023. aug. 4. 10:21
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, így már értem. Akkor megnyugodtam és ülök a seggemen :D Köszi köszi!
2023. aug. 8. 17:50
 5/5 anonim ***** válasza:

Azok, akiknek származik adóköteles, vagy bevallásköteles jövedelme belföldön, kötelesek a következő év május 20-ig arról a bevallást elkészíteni -> SZJA bevallás.

Miért van erre szükség? Mert év közben a kifizetők (például a munkáltató is az) SZJA előleget von le az adóköteles bevételből/jövedelemből. Az év végi adóbevallás hivatott az év közben levont/megfizetett előleg és a végleges kötelezettség közötti különbözetet rendezni. Vagy be kell még fizetni, vagy vissza lehet igényelni, vagy egyik sem. Ennek régebben volt nagyobb jelentősége, amikor még sávos adózás volt.

Pár éve a magánszemélyeknek a NAV készít bevallás-tervezetet. Ebben a tervezetben olyan bevételek/jövedelmek szerepelnek, amelyek kifizetőtől származnak. A kifizetők ugyanis rendszeresen nyújtanak be (például havonta) a NAV-hoz az érintett foglalkoztatottakról bevallást. Ezekből a bevallásokból állítja össze a NAV a tervezetet.

Fentiekből kifolyólag nem minden tervezet megfelelő. Mikor nem az?

Például ha nem kifizetőtől származik bevételed/jövedelmed. Arról nem tud a NAV, tehát nem is kerül bele, azt az adózónak kell önállóan feltüntetni benne. Nem megfelelő akkor sem, ha hibás a havi bevallás, mert nyilván ilyenkor a hibás összeg kerül az éves bevallásba is bele. Nem megfelelő akkor sem, ha valamilyen kedvezményre vagy jogosult, amit év közben nem érvényesítettek, mert azt szintén az adózónak kell önállóan feltüntetni benne, stb.

Tehát érdemes a tervezetet is megnézni, adott esetben javítani, kiegészíteni, módosítani, az 1 %-os felajánlásról már nem is beszélve.

Ha teszed, ha nem teszed, május 20-án az lesz a végleges bevallásod a hibáival együtt is. A felelősség az adózóé, nem pedig a NAV-é.

Akinek nincs adóköteles, vagy bevallásköteles bevétele/jövedelme az adott évben, azoknak bevallást nem kell készíteniük, és NAV-tervezete sem készül nekik.

2023. aug. 14. 08:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!