25 év alatt hogyan működik az adóbevallás?
Köszi a válaszokat!
Azért nem vagyok biztos az egészben, mert anyukám kapott róla emailt, és az ügyfélkapujában is volt nekem értesítője, nekem pedig sehol.
5-ös!
Férjem kapott értesítést arról, hogy elkészült a NAV-tervezete, én nem. A többi családtagom sem.
Gyakorlatilag már nem küldenek róla értesítést, de lehet, hogy valamilyen rendszerhiba miatt egyesek mégis kapnak.
Kedves Kérdező!
SZJA bevallás akkor kell készíteni, ha volt 2022. évben adóköteles, vagy bevallásköteles jövedelmed.
A NAV minden magánszemélynek elkészíti az SZJA-bevallási tervezetet, ha az illető kifizetőtől szerzett adóköteles, vagy bevallásköteles bevételt/jövedelmet. Ha nem szerzett, vagy nem adóköteles, vagy bevallásköteles az, amit szerzett, akkor a NAV nem sem készít tervezetet.
A "kifizetők" kötelesek az adóbevalláshoz jövedelemigazolást kiállítani, ami alapján a dolgozó tudja ellenőrizni azok helyességét, valamint el tudja készíteni az alapján az SZJA-bevallását.
Ha nem kifizetőtől származik valakinek bevétele/jövedelme, akkor arról a NAV nem tud, azt "önbevallóként" kell szerepeltetni a bevallásban.
Ez megtörténhet úgy is, hogy sajátot készít az ember önállóan, vagy valakinek a segítségével, de úgy is, hogy a NAV-tervezetet ezzel kiegészíti.
Volt egyáltalán neked 2022-ben adóköteles bevételed/jövedelmed? Készült NAV-tervezeted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!