Bevételarányos költségelhatárolás, majd annak kifizetése(rabat), de hogyan?
Sziasztok!
SAP: a vevő folyamatosan vásárol tőlem, mennyiség alapján pl. 100 000 EUR-T, ha eléri 10% rabatot kap. A folyamat a következő: minden hónapban vesz tőlem kukoricát, fél év után ez 600 000 EUR. A rendszerben automatikusan beállított kondíció alapján az SAP "gyártja" az elhatárolást (nem ismerem el bevételnek ezt a részt?), majd amikor júliusban fizetek, akkor "visszafordul" az elhatárolás és fizetek neki 60 000 EUR-t. Kérem valaki magyarázza el nekem, hogy a mérlegben pontosan hol vagyok, az eredménykimutatásnál ez hol/hogyan jelenik meg és miért probléma, ha kevesebbet/többet határolok el. El tudom látni a munkám, vezető elemző vagyok, de érdekelne a kettős könyvelés része elejétől a végéig. Eszköz oldal, forrás oldal, eredményszámla/eszközszámla/forrásszámla/költségszámla (erre tippelek), és arra, hogy forrásoldalon vagyok valahol.
Ha IFRS 15 standard szerinti a könyvelés, akkor az árbevételben a rabattal csökkentett rész jelenik meg, a kiszámlázott vételár vevőkövetelés, az elhatárolás pedig szerződéses kötelezettség (contract liability), azaz valamilyen egyéb kötelezettség.
Első hónap
Szerződés szerinti szállítás:
Egyéb eszközök 100000
Árbevétel (100000)
Rabatt:
Egyéb kötelezettségek (10000)
Árbevétel 10000
Számlázás:
Vevők 100000
Egyéb eszközök (100000)
Fizet a vevő
Pénzeszközök 100000
Vevők (100000)
…és így tovább
Félévkor ezek az egyenlegek:
Pénzeszközök/vevők/egyéb követelések 600000
Egyéb kötelezettségek (60000)
Árbevétel (540000)
Magyar számvitelben vannak mindenféle hülyeségek, pl ha számlában adott kedvezmény, akkor árbevétel csökkentő és a vevőkövetelés ennyivel alacsonyabb; ha viszont utólag adott, nem számlázott, akkor egyéb ráfordítás egyéb kötelezettségekkel szemben
IFRS-ben az eredményszámla az árbevétel (revenue), tartozik (debit, a “T” akasztófa bal oldala) 10000. A mérlegszámla pedig egyéb kötelezettség (other liability), követel (credit, a “T” akasztófa jobb oldala) 10000.
Kifizetéskor ez az egyéb kötelezettség csökken (debit), valamint a pénzeszköz csökken (credit).
Magyar számvitel szerint az eredményszámla az egyéb ráfordítás (other expense), tartozik (debit) 10000, a mérlegszámla pedig egyéb rövid lejáratú kötelezettségek (other liabilities), követel, (credit) 10000.
Kifizetéskor ugyanúgy tartozik ez az egyéb követelés, követel a pénzeszközök 10000-rel.
Ez az “accrual” számla a a követel 10000 egyenlegével tehát az egyéb kötelezettségek közé való a mérlegben. Az eredményhatás (expense) a tartozik 10000 egyenleggel pedig
- IFRS szerint az árbevétel eredménysorra
- 2000/C szerint az egyéb ráfordítások közé.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!