Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » TB-t hogy kell fizetnem és mikor?

TB-t hogy kell fizetnem és mikor?

Figyelt kérdés

Január 1 óta vagyok munka nélkül, a három hónap az "álláskeresési járadékkal" a napokban járt le.

TB-t mikortól kell nekem fizetnem? Úgy tudom a három hónap álláskeresési után még 45 nap (előtte sok évig dolgoztam), vagy a munkanélküliség kezdete (jan 1) után 45 nap?

Pontos időpont(dátum, óra, perc) alapján meddig kell beérkeznie a NAV számlára?

Milyen összeget? Jól tudom hogy 9600 Ft?

Csoportos beszedéssel is lehet fizetni? Vagy csak egy beállított rendszeres utalással, ez esetben csak fix összeggel működik.

2023. ápr. 3. 18:37
 1/8 anonim ***** válasza:

Ha 6 hónapig nincs befizetve, akkor megszűnik a TB számod:

"Amennyiben az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére kötelezett személy fizetési kötelezettségének nem tesz eleget és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének hatszorosát, azaz 57.600,- Ft-ot, akkor a kötelezett TAJ száma egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelenítésre kerül, vagyis a kötelezett egészségügyi szolgáltatást térítésmentesen nem vehet igénybe."

9.600Ft/hó, ezt egy összegben is átutalhatod, akár rendszeres utalással is, de akár csekket is kérhetsz amit postán befizethetsz.

Nekem amikor megszűnt a munkaviszonyom, akkor automatikusan jött a csekk a TB tartozásomról.

A leírtak alapján és a 45 napot belekalkulálva Július 15.-ig kell befizetned, de ezt csak én mondom, ne vedd készpénznek.

Én csekken keresztül szoktam befizetni, utalással kapcsolatos információkat nem találom.

2023. ápr. 3. 19:20
 2/8 anonim ***** válasza:

Elő fogják írni automatikusan, és küldik az értesítést róla. Vagy postán vagy ügyfélkapun. Ha küldenek hozzá csekket, akkor fizetheted azon is, ha nem, akkor igényelhetsz, legegyszerűbb módon a 1819-es telefonszámon NAV infóvonalon (ingyenes a hívás), csekkigénylés menüponton eü.szolg.járulékra.

Ha van ügyfélkapud akkor viszont fizetheted a NAV EFER oldalon is online kártyás fizetéssel

2023. ápr. 3. 20:43
 3/8 anonim ***** válasza:

Vagy át utalhatod simán, közleménybe adóazonosító jelet írni

Tárgyhót követő hó 12-ig kell megfizetni, havi 9600 ft, ha nem egész hónap, akkor napi 320 ft

2023. ápr. 3. 20:45
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Mivel 90 napig járt részedre az álláskeresési járadék, ezért annak lejártát követő 45 napig nem kell fizetned magad után egészségügyi szolgáltatási járulékot ("TB").

Ha csak 35 napra járt volna az ellátás, akkor annak lejártát követően csak 35 napig nem kellett volna fizetned.

A sokszor említett 45 nap egy maximum időtartam, nem mindig annyi!

Te a maximum 45 napra vagy jogosult.

A NAV írásban fog értesíteni arról, hogy mikortól áll fenn a fizetési kötelezettséged, havonta mennyit, milyen határidőkkel és hova kell megfizetned.

Szabály szerint a havi járulék összegét a következő hó 12-ig lehet pótlékmentesen megfizetni. Tehát például a 2023. május havi járulék összegét 2023. június 12-ig. Ha valamiért nem sikerül időben befizetni, akkor majd egyszer késedelmi pótlékot fognak felszámolni utána. Ha a felszámolt késedelmi pótlékok nem haladják meg az 5 ezer forintot, akkor elő sem írják azokat.

Mindenféle adó- és járulékkötelezettséget fizethetsz csekken, ügyfélszolgálaton bankkártyával, ügyfélkapun belépve a NAV EFER oldalon online bankkártyás fizetéssel, vagy bankszámláról elutalva.

A lényeg: A közlemény rovatba az adóazonosító jeledet feltétlenül tüntesd fel!

A NAV-tól úgy nem kapsz csekket, hogy az adóazonosító jeled rajta ne lenne! Pont azért, mert szükséges a befizetés elszámolásához.

A felhalmozott tartozás hátránya az, amit fentebb már bemásoltak:

"Amennyiben az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére kötelezett személy fizetési kötelezettségének nem tesz eleget és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék összegének hatszorosát, azaz 57.600,- Ft-ot, akkor a kötelezett TAJ száma egészségügyi szolgáltatás igénybevétele vonatkozásában érvénytelenítésre kerül, vagyis a kötelezett egészségügyi szolgáltatást térítésmentesen nem vehet igénybe."

Ha az összeg alatt tudod tartani a hátralékot, akkor nincs gond.

2023. ápr. 4. 05:19
 5/8 anonim ***** válasza:
Hátha még olvassa valaki ezt a kérdést. Már 2 hete lejárt a 45 napom, amíg biztosított voltam, de nem kaptam a navtól értesítést, hogy fizetnem kell. Mennyi idő után küldik a csekket vagy levelet? Adószámlán sincs még előírva.
2023. ápr. 27. 10:16
 6/8 anonim ***** válasza:

Fogod kapni a levelet ne aggódj :) A postainak van átfutási ideje, ügyfélkapura is akármikor kijöhet

De ha nem jön egy idő után, akkor a 23T1011U nyomtatványon be is jelentkezhetsz és elbírálják

2023. ápr. 27. 21:53
 7/8 anonim ***** válasza:

"Már 2 hete lejárt a 45 napom, amíg biztosított voltam, de nem kaptam a navtól értesítést, hogy fizetnem kell."

2020. július 01-jétől van az új szabályozás. Azóta a NEAK írja elő a kötelezettségeket, nem pedig a NAV. A NAV vár a NEAK-ra, majd utána tud téged róla értesíteni írásban és felkönyvelni a fizetnivalót az adószámládra. Amíg a NEAK nem jelentkezik a NAV-nál kötelezettség előírással, addig a NAV sem tud mit tenni.

Egyébként a NEAK egyáltalán nem volt felkészülve egy ekkora változásra, azt sem tudták, hogy mit csináljanak. Nem is értenek hozzá, erre rálöncsölte az állam azt a feladatot, amit évtizedekig a NAV végzett.

Sokan most a változás miatt isszák a levet.

Türelem, majd küldik...

2023. ápr. 28. 04:58
 8/8 anonim ***** válasza:
Ha a három hónap alatt kaptál álláskeresési járadékot, akkor abból vontak tb-t. Az álláskeresési jaradék utolsó napja utáni 46.naptól kell fizetned.
2023. máj. 1. 21:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!