Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Meddig lehetek tappenzen?

Meddig lehetek tappenzen?

Figyelt kérdés

2015.novemberében kezdtem el dolgozni. A következő évben talán 10 napot voltam tappenzen,majd után 2019ig egy napot sem.

2019.ben munkahelyi baleset miatt nagyjából 10 napot.

2021.06.02.an történt egy balesetem ami miatt 2021.o9.17.ig voltam tappenzen.

2022.06.07.en volt egy műtétem ami miatt jelenleg nem vagyok munka képes.

A kérdésem az lenne meddig tudnak még tp.n tartani?

2023. jan. 27. 10:49
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Akár egy évig is, utána kivizsgálnak és ha úgy ítélik meg leszázalékolnak.
2023. jan. 27. 11:21
 2/7 A kérdező kommentje:
Akkor is egy év ha az előző évben voltam tappenzen,azt az időt nem veszik ki belőle?
2023. jan. 27. 20:35
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem adódik össze.

3 év munkából 2 évet is lehetsz táppénzen, csak nem egy huzamba 2 évet a fennt említett dolog miatt.

Asszem a nyugdíjba számít bele, kevesebb lesz meg akkor vmivel később mehetsz, de ezen részében nem vagyok teljesen biztos.

2023. jan. 28. 04:26
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha saját betegsége miatt válik keresőképtelenné és ennek első napját megelőzően egy éven belül már táppénzben részesült (ez a táppénz-előzmény), akkor ezt az időt az újabb táppénzre jogosultság időtartamába be kell számítani. Vagyis annyival rövidebb ideig lehet táppénzen.

Tehát legfeljebb a biztosítási jogviszony (munkaviszony) fennállásának időtartama alatt 1 éven át jár a táppénz, ha a keresőképtelenség ideje alatt a biztosítási jogviszony (munkaviszony) még fennáll, rendelkezik legalább 1 éves folyamatos biztosításban töltött idővel, és nincs táppénzelőzménye sem (egy évre visszamenőlegesen nem kapott táppénzt), akkor maximum egy évig lehet jogosult táppénzre.

Ha ezt kimerítette, akkor újra el kell kezdeni gyűjtögetni hozzá a napokat. Tehát ha valaki kimerítette a maximális 1 év táppénzidőszakot, akkor utána annyi napig jár neki táppénz újra, ahány napra bérre jogosult lesz. Ha a kimerített táppénz után 14 napot nem volt keresőképtelen, és utána újból az lesz, akkor már csak 14 napra lesz jogosult az újabb táppénzre. Ahhoz, hogy megint a maximális 1 évre jogosult legyen, 1 év úgymond "keresőképes" időszakkal kell rendelkeznie.

"Akkor is egy év ha az előző évben voltam tappenzen,azt az időt nem veszik ki belőle?"

Bizony le kell vonni belőle a keresőképtelenné válást megelőző 1 éven belüli táppénz időszakot...

A mostani keresőképtelenség 2022. június 07-én indult. Tehát az előtte lévő 365 napban már felhasznált táppénzidőszakot le kell vonni a maximális 1 éves időből. Ez az időszak 2021. június 07-től szeptember 17-ig terjed. Ez, ha jól számolom 102 napot jelent. Vagyis az 1 éves keretből 102 napot ki kell venni, a maradék napokra jogosult maximum táppénz ellátásra.

365 nap - 102 nap = 263 nap.

Ezt el kezdte fogyasztani 2022. június 07-én, tehát a mai nappal elfogyasztott belőle 235 napot.

Lehet, hogy a számításom kissé pontatlan (1-2 nap), de a levezetés megfelelő.

2023. jan. 28. 08:03
 5/7 A kérdező kommentje:
Utolsó! akkor nem lehetnék sokat táppénzen.. :/ egyébként időközben utána jártam,mivel előző évben baleset miatt voltam tappenzen, így ez az idő nem számait bele az ideiben,tehát nem veszik le. Tehát ha nem gyerekkel vagy baleset miatt van tappenzen valaki akkor úgy van ahogy írtad
2023. jan. 28. 13:21
 6/7 anonim ***** válasza:

Elnézésedet kérem, valóban elsiklottam felette, hogy baleset miatt voltál 2021-ben táppénzen, nem saját betegségből kifolyólag, de ettől függetlenül a szövegből kiderül:

"Ha saját betegsége miatt válik keresőképtelenné..."

A baleset az valóban nem betegség.

Benéztem.

2023. jan. 29. 06:47
 7/7 A kérdező kommentje:
Semmi baj. :) köszönöm a válaszod ❤️
2023. jan. 29. 08:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!